Welke supplementen voor je spieren?

Welke supplementen voor je spieren?

Het is en blijft belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen. Een sessie in de sportschool, fietsen, tennissen, hardlopen of een stukje wandelen zijn ontzettend populair om een gezonde levensstijl te behouden of om simpelweg wat stoom af te blazen na een hectische dag. Heb je soms het gevoel dat je lichaam en je spieren wat extra ondersteuning kunnen gebruiken bij deze actieve levensstijl? Je leest hier alles over belangrijke voedingsstoffen en supplementen die je spieren hierin kunnen ondersteunen!

Een gezonde voeding wordt vaak in een adem genoemd bij een goede training. Je lichaam kan extra vitamines, mineralen en aminozuren goed gebruiken doordat je met sporten veel vraagt van je lichaam. Hieronder vind je een aantal belangrijke voedingsstoffen die ondersteunen bij het spierherstel, het vergroten van je energie en het ondersteunen van je weerstand.

Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal wat bijdraagt aan het uithoudingsvermogen, ontspanning van spieren en zorgt voor meer spierkracht. Via urine en zweet verliezen voornamelijk duursporters extra magnesium en deze groep mensen kunnen dus een verhoogde behoefte hebben aan suppletie hiervan. Je kunt ook extra magnesium kopen als je de spieren na het sporten voelt of als je vermoeid bent.

Vitamine B-complex

B-vitamines zijn belangrijk tijdens het sporten omdat je meer energie nodig hebt. Er zijn in totaal acht verschillende B-vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12) die te vinden zijn in vitamine B-complex. B-vitamines zorgen ervoor dat energie vrijgemaakt wordt uit koolhydraten, wat essentieel is voor mensen die veel sporten.

Co-enzym Q10

Het co-enzym Q10 wordt voor de aanmaak van energie gebruikt door het lichaam bij fysieke inspanningen. Het co-enzym Q10 zorgt voor een goede transport van zuurstof, vervult een rol bij spierkracht en draagt bij aan het vrijmaken van energie in de cellen.

Aminozuren

Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn een groot onderdeel van de spieren. Na een intensieve training ontstaan er beschadigingen aan de spieren. Deze beschadigingen zijn als het ware kleine scheurtjes. Het gebruik van aminozuren zorgt dan weer voor herstel van de spieren na het sporten.

Creatine

Creatine is een stof die het lichaam van zichzelf al aanmaakt. Creatine helpt bij de voorziening van energie van zenuwcellen en spieren. Creatine helpt sporters betere prestaties te behalen bij explosieve krachtinspanningen doordat creatine zorgt voor een hogere creatinefosfaat voorraad.

Vitamines en mineralen is vaak bij sporters meer behoefte aan doordat deze tijdens intensieve trainingen deels uitgezweet worden. Deze verhoogde behoefte kan aangevuld worden door extra multivitaminen te nemen.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan