Zijn vijgen gezond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vijgen?

Gedroogde vijgen bevatten meer suikers dan verse vijgen. In tegenstelling tot de verse bevatten deze veel meer suikers. Het suikergehalte stijgt namelijk door het drogen.

Een gedroogde vijg bevat 270kcal per 100 gram en een verse vijg 84 kcal per 100 gram. Door het suikergehalte zijn de gedroogde varianten goed te gebruiken om producten die je zelf gaat maken op een natuurlijke manier zoet te maken.

In de supermarkt zijn steeds vaker ook verse vijgen te vinden. Ook vind je deze op markten en in groentewinkels. Gelukkig maar, want een verse vijg heeft veel gezondheidsvoordelen. Je leest hieronder alles over de gezondheidsvoordelen van de vijg.

Voedingswaarde vijgen

1 stuk (50 gram) verse vijgen bevat:

Energie42kcal
Vet0g
– waarvan verzadigd0g
Koolhydraten9,5g
– waarvan suikers9,5g
Vezels1g
Eiwit0,5g
Zout0g

Vitamines en mineralen vijgen:

  • Vitamine A: 1% ADH
  • Vitamine C: 2% ADH
  • Vitamine K: 3% ADH
  • Calcium: 2% ADH
  • Foliumzuur: 1% ADH
  • Magnesium: 2% ADH
  • Kalium: 3% ADH
  • Koper: 2% ADH
  • Mangaan: 3% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevat een vijg ook kleine hoeveelheden vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B12, ijzer, natrium en fosfor.

Vitamines in vijgen

Een vijg bevat de vitamines A en B maar ook de mineralen selenium, ijzer, kalium, koper en calcium. Vitamine A draagt bij aan een gezonde huid. Vitamine B ondersteunt onder andere de stofwisseling. De mineralen in een vijg zijn goed voor de hart en bloedvaten en voor het behoud van sterke botten. Een vijg bevat ten opzichte van andere vruchten de meeste mineralen.

Er zitten veel vezels in een vijg. Door deze vezels worden de fruitsuikers uit een vijf trager opgenomen. De bloedsuikerspiegel krijgt zo geen hoge pieken. Je voelt je ook langer verzadigd door de vezels. De darmbacteriën worden daarnaast ook gezond gehouden door deze vezels.

Ondersteuning aan je botten

Het mineraal calcium zit zoals hierboven valt te lezen ook in een vijg. Er zit zelfs 55mg calcium in 100 gram vijgen. Dit komt overeen met de hoeveelheid calcium in 200ml melk. Door de aanwezigheid van vitamine C in een vijg wordt calcium beter door het lichaam opgenomen.

Andere gezondheidsvoordelen van de vijg

Een vijg heeft ook nog andere gezondheidsvoordelen en geneeskrachtige werkingen naast bovengenoemde voordelen. Denk hierbij aan:

-Door de hoeveelheid vezels werkt het laxerend bij verstoppingen;
-De bloedsuikerspiegel wordt stabiel doordat de voedingsvezels;
-Door de vitamine C en polymeren werkt het bij keelpijn verzachtend;
-Zwerende wonden genezen beter.

Vijgen; hoe eet je ze?

Zowel koud, warm, rauw of gekookt kun je een vijg prima eten. Ze kunnen gegeten worden met of zonder schil. Vooraf wassen is ook bij een vijg vanzelfsprekend. Met een scherp mes kun je eenvoudig de schil verwijderen.

Een vijg is goed te combineren met platte kaas, yoghurt, kaas, zalm en ham. Ook bij konijn, varkensvlees of bij wild. Ook kan je van een vijg een confituur maken of verwerken in een (fruit) salade of gebak.

Vijgen; waar koop je ze?

-Bij supermarkten, notenwinkels of bij bodyenfitshop.nl kun je de gedroogde, pure variant kopen.
-In groentewinkels, markten en de supermarkt koop je verse vijgen.

Lees ook: Zijn dadels gezond?