Natuurlijke antidepressiva: vitamines op een rij

Welke supplementen kunnen mogelijk helpen bij het verbeteren van je stemming?

Het behandelen van een depressie richt zich vaak op een chemische behandeling van de pharma industrie. Maar dit hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Veel mensen ervaren bijwerkingen van de chemische anti depressiva medicatie. Hierdoor willen zij dit niet meer slikken. Ben je moe van het medische riedeltje en zou je wel willen kijken wat het natuurlijk alternatief voor je doet? Bekijk de voordelen en welke vitamines en supplementen je moet slikken.

Wat is een depressie?

Een gewone somberheid houd maximaal twee weken aan. Een depressie duurt veel langer. En een depressie heeft het kenmerk veel heftiger te zijn dan een gewone somberheid. Zie je het echt niet meer zitten? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Zwarte gedachten waardoor je jezelf alleen maar neerhaalt en niet meer uit de put komt hoort niet tot een gewone staat van zijn.

Voordat je gaat experimenteren met natuurlijke behandelmethoden is het raadzaam om hulp in te schakelen van een arts.

5-HTP

5-htp is de voorloper van serotonine. Het stofje wat ons gelukkig maakt. Het zorgt ervoor dat wij ons gedurende de dag gelukkiger voelen. 5-HTP is een natuurlijk middel voor stemming en mentale balans. Het bevat een bouwsteen van het gelukshoormoon serotonine en wordt gebruikt als serotonine booster. Een laag serotonine niveau staat in verband met verschillende problemen als; depressie en slaapproblemen. Daarom wordt 5-HTP steeds populairder. Bij een depressie adviseert Orthokennis tussen de 150-400 milligram per dag te slikken.

Lees meer over: 5-HTP werking

Vitamine B1

Vitamine B1 wordt ook wel de stemmingsvitamine genoemd. Het speelt een belangrijke rol bij energiewinning uit suiker en beïnvloedt ook de neuro transmitters. Een tekort aan Vitamine B1 kan leiden tot symptomen als depressie en prikkelbaarheid. Onderzoek uit de jaren 80 heeft ook aangetoond dat een vitamine B1 supplement verlichting kan bieden bij burn-out klachten, waaronder depressie. Je vindt Vitamine B1 in tarwekiemen, volle granen, zonnebloempitten en peulvruchten.

Vitamine B3

Vitamine B3 is heel belangrijk voor de stabiliteit van ons zenuwstelsel. Als je veel sport of zwaar werkt doet dan heb je waarschijnlijk een extra supplement nodig. Bij een tekort van Vitamine B3 merk je snel onrustig, depressie, zwakte en denkstoornissen. Vooral vlees en vis zijn rijk aan deze vitamine. Maar er is goed nieuws! Onderzoek toont aan dat je al met 500-2500 mg vitamine B3 per dag depressieve klachten kan verlichten. En dat dit al na 3-5 dagen.

Vitamine B6

Meer dan 180 stofwisselingsreacties zijn op het co-enzym vitamine B6 aangewezen. Vitamine B6 is onder andere belangrijk voor de neurotransmitters in de hersenen. Een voorbeeld is van zijn serotonine en dopamine. Dit zijn allemaal transmitters die belangrijk zijn voor een goede stemming en dus je humeur beïnvloeden.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid staat bekend als één van de beste natuurlijke antidepressiva wegens stemming verbeterende effecten.  Er zit hyperforine in het plantje wat zorgt voor een beter humeur. De werking is zelfs vergelijkbaar met antidepressivum. Een nadeel is dat sint-janskruid minstens 4-6 weken gebruikt moet worden als supplement om een effect te merken.

Rozewortel (Rhodiola)

Rhodiola is een plant dat oorspronkelijk voorkomt in de koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost-Europa en Noord-Azië. In deze gebieden zijn de wortels dan ook al jarenlang onderdeel van de traditionele geneeskunde. De belangrijkste toepassingsgebieden van rozewortel zijn voor cognitieve verstoringen, depressie, chronische vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat rozewortel binnen weken psychische uitputtingsverschijnselen kan verminderen en cognitieve functies kan verbeteren. Het wordt meestal ingenomen als capsule (1 of 2 per dag) of tinctuur.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink