Wat moeten vegans weten van omega 3?

Het is voor vegans zeker niet altijd simpel om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 inname te komen, zeker in vergelijking met mensen die alles eten en bijvoorbeeld vis op hun menu hebben staan. Daarom in dit artikel alles over dit onderwerp én de oplossing: vegan omega 3.

Waarom omega 3?

De meeste mensen denken dat de manier om ervoor te zorgen dat je voldoende Omega 3 in je dieet krijgt, is om ofwel een paar keer per week vette vis te eten, ofwel een visolie supplement te nemen. Voor degenen onder ons die geen vis eten is dat natuurlijk een probleem, maar het goede nieuws: het is voor veganisten net zo gemakkelijk is om aan hun aanbevolen omega 3 inname te komen als voor alleseters!

omega 3 veganist

Wat is Omega 3?

Omega 3 vetzuren zijn zogenoemde meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze zijn allemaal essentieel voor een goede gezondheid.

ALA (alfa-linoleenzuur)

De eerste is ALA (alfa-linoleenzuur), is goed voor haar en nagels en is gemakkelijk op te nemen in een plantaardig dieet door het eten van lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en bladgroenten. Maar let wel op: het is het beste om deze zaden te malen, want dan worden ze beter door het lichaam opgenomen en gemakkelijk verteerd.

DHA (docosahexaeenzuur)

De tweede, DHA (docosahexaeenzuur), helpt niet alleen bij de hersenfunctie, maar ook bij de gezondheid van hart en ogen, samen met je algemene stemming, en daarom wordt een opname in omega 3 vaak aanbevolen voor patiënten die lijden aan depressie. DHA wordt niet zo gemakkelijk gevonden in voedsel, daarom komt het vaak voor dat je een tekort hebt aan omega DHA, en het kan een negatief effect hebben op je gezondheid als dat zo is.

EPA (eicosapentaeenzuur)

De derde is EPA (eicosapentaeenzuur) samen met DHA om het lichaam te beschermen tegen huidaandoeningen zoals schilfering, verzorgt de organen en fungeert als isolatie tegen warmteverlies voor het lichaam.

Hoe krijg ik als vegan voldoende omega 3 binnen?

Zoals gesteld is de beste manier om voldoende van je ALA binnen te krijgen het eten van veel gemalen chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en bladgroenten. DHA en EPA kun je vinden in algenolie (waarvan deze studie aantoonde dat het qua DHA qua voedingswaarde hetzelfde is als zalm), samen met zeewier zoals nori en wakame. Door deze soorten zeegroenten te eten, gaan we rechtstreeks naar de bron, en waar onze visvrienden hun omega 3 vandaan halen.

“De belangrijke vetzuren DHA en EPA kun je ook vinden in algenolie.”

Omega 3 tekort

Wat gebeurt er als je niet genoeg omega 3 binnenkrijgt? Als je een tekort aan omega 3 hebt, kun je last krijgen van een droge, hobbelige, schilferige huid, depressieve stemmingen, broze nagels, droog of zelfs ‘brain fog’. Brain fog is het gevoel dat denken niet meer goed lukt.

Lees meer: Welke (vegan) omega 3: in voeding of supplement?

Kortom, een omega 3 tekort is niet wat je zou moeten willen en gelukkig allemaal te vermijden door meer aandacht te besteden aan het eten van omega 3 rijk voedsel.

Waarom is omega 3 extra belangrijk in de winter?

Omega 3 beschermt onze huid tegen het gure weer, waardoor de huid rauw, pijnlijk en behoorlijk rood kan aanvoelen! Het helpt ook gewrichtspijn te verlichten, want het bevordert de vloeibaarheid en soepele gewrichten, die in de koude maanden meer te lijden kunnen hebben.

vegan vrouw

In een studie uit 2010 ontdekten onderzoekers dat omega 3 supplementen eigenlijk vergelijkbare resultaten op patiënten kunnen hebben als medische antidepressiva doen. Niet niks dus! Dat betekent ook dat het innemen van omega 3 zou kunnen helpen om de wintermaanden draaglijker te maken voor mensen met een ‘winterdepressie’.

Welke voordelen hebben veganistische omega 3 supplementen?

Ja, gelukkig kan dit tegenwoordig (heel gemakkelijk) met een vegan omega 3 supplement zodat het makkelijker dan ooit is om ervoor te zorgen dat ook veganisten hun omega 3-niveaus op peil houden! Niet alleen zijn veganistische omega 3-supplementen diervriendelijk, ze zijn ook gezonder.

Standaard visolie bevat vaak sporen van PCB’s (polychloorbifenylen), die een paar decennia geleden in elektronica werden gebruikt. PCB’s worden ook in verband gebracht met sommige vormen van kanker en kunnen een negatief effect hebben op het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

“Vegan omega 3 supplementen bieden alle voordelen van omega 3.”

Daarnaast is zeevis vaak vervuild door kwik, wat we natuurlijk ook weer niet willen binnenkrijgen. Veganistische omega 3 supplementen bieden dus alle voordelen van omega 3, zonder de wreedheid van het vissen of gezondheidsrisico’s die het eten van vis of visolie met zich meebrengt.

Ons advies: Vitakruid vegan omega 3

Een toonaangevend bedrijf op het gebied van veganistische omega 3 is Vitakruid, dat duurzaam gekweekte algen in een gecontroleerde omgeving gebruikt voor hun op algenolie gebaseerde vegan omega 3 olie en tabletten, die ook DHA bevatten. Koop je supplementen van Vitakruid, dan koop je suppletie die ook meeste orthomoleculaire therapeuten adviseren – dus van zeer hoge kwaliteit, en uiteraard in het assortiment van Vitamines.com.

Lees ook: Is algenolie een goed (vegan) omega 3 alternatief?

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk