Wat is het verschil tussen vis- algen- en krillolie?

Het verschil tussen algen-, vis- en krillolie.

Algenolie, visolie en krillolie bestaan uit veel omega-3 vetzuren. Vetzuren bevatten ook de essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze moet je lichaam via voeding binnenkrijgen omdat je lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Een voedingssupplement met omega 3 kan een goed alternatief zijn als je niet minimaal één keer per week vette vis eet. Een voedingssupplement met omega 3 vetzuren zijn bijvoorbeeld (capsules met) krillolie, algenolie of visolie. In deze blog leggen we je het verschil uit tussen de drie supplementen en wanneer je welke gebruikt.

Zijn omega 3 vetzuren goed voor je gezondheid?

Voor het gezichtsvermogen en de hersenen is DHA erg goed. DHA en EPA zijn gezamenlijk goed voor het hart en de bloeddruk en kunnen ook helpen bij het behouden van een standaard vetgehalte in het bloed. Er zijn inmiddels ook aanwijzingen dat DHA en EPA goed zou kunnen zijn voor het concentratievermogen en het geheugen. Volwassen dienen 200 milligram EPA en DHA dagelijks binnen te krijgen is het advies van de Gezondheidsraad.

Een supplement met omega 3 kan nuttig zijn voor senioren en voor zwangere vrouwen. Zo zouden ouderen effect kunnen ervaren op het concentratievermogen en geheugen bij extra inname. EPA en met name DHA kan belangrijk zijn voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de ontwikkeling van de ogen en hersenen van het ongeboren kind.

Wat is algen-, vis- en krillolie?

Zoals je aan de naam kunt horen wordt algenolie gemaakt van algen, visolie gemaakt van vis en krillolie gemaakt van krill.

Algenolie

Algenolie is een plantaardige bron van omega-3 vetzuren en wordt gemaakt van zee-algen. EPA en DHA maken deze algen zelf aan. Zeedieren en vissen eten deze algen op zodat ze vetzuren binnen kunnen krijgen. De algen worden meestal gekweekt in een gecontroleerde omgeving wanneer zij worden gebruikt voor voedingssupplementen.

Visolie

Niet biologische producten zijn over het algemeen net zo gezond als biologische producten. Wel is het zo dat biologische producten vaak minder resten van bAnsjovis, sardines, zalm, tonijn, haring, makreel (vette vissoorten) worden gebruikt voor visolie. Welke vis er wordt gebruikt maakt niet zo uit. In sommige gevallen worden er zelfs mengsels van verschillende soorten vis gebruikt. Visolie dient altijd te worden gezuiverd om zo gifstoffen (denk aan zwarte metalen) die in de vis aanwezig kunnen zijn, te verwijderen.rse gezonder omdat het verschil tussen verschillende biologische producten nog steeds heel groot kan zijn.

Krillolie

Krill zijn kleine garnaalachtige schaaldieren, hier wordt krillolie van gemaakt. De dieren worden in de zee bij Antarctica gevangen om te verwerken tot olie. Om omega-3 vetzuren binnen te krijgen eet het krill (net zoals vis) plankton en algen. Naast omega-3 vetzuren bevat de krillolie ook het antioxidant astaxanthine. Deze antioxidant geeft een roze kleur aan krill en een rode kleur aan krillolie capsules.

Wat voor soort olie moet ik gebruiken?

Het maakt voor de gezondheidseffecten niet uit of je algenolie, visolie of krillolie gebruikt. Ze bevatten alle drie de omega-3 vetzuren EPA en DHA en zorgen daarom voor dezelfde gezondheidseffecten op je lichaam. Visolie of krillolie is alleen niet geschikt wanneer je vegetariër of veganist bent. Als de capsule niet van gelatine is gemaakt kun je wel algenolie gebruiken.

Algenolie is ook een goed alternatief wanneer je allergisch bent voor schaaldieren of vis. Dan kun je visolie of krillolie namelijk niet gebruiken.

Omdat krillolie ook astaxanthine bevat is het een goede optie als je naast DHA en EPA nog extra antioxidanten wilt binnenkrijgen.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk