Keuzehulp

Aanbieding

Vitakruid Magnesium

Vitakruid Magnesium

Wat is Magnesium?

Magnesium is een voedingsstof. Het is een mineraal wat de botten, spieren en de hersenfunctie helpt* Magnesium kan je vinden in onze voeding. Zo komt het voor in bananen, spinazie, amandelen, volkorenbrood, lijnzaad en cacao. Ons lichaam kan magnesium niet zo goed opnemen als dat gewenst is. Daarom wordt vaak een supplement aangeraden.

Hoe stel je magnesium tekort vast?

Slechts 1% van de Magnesium in ons lichaam bevindt zich in ons bloed. Daarom is het lastig om via een bloedprik echt vast te kunnen stellen wat ons magnesiumpeil is. Je hebt verschillende opties voor het aanvullen van je magnesium. Hiervoor kan je bijvoorbeeld magnesium tauraat, magnesium malaat, magnesium bisglycinaat en magnesium citraat gebruiken.

Wat doet Magnesium?

Magnesium komt op nummer 4 als je alle mineralen die het meeste in ons lichaam aanwezig zijn vast zou stellen. Magnesium is verantwoordelijk voor meer dan 300 functies binnen ons lichaam. Zo helpt het bij de normale werking van spieren en instandhouding van normale botten*. Het is daarom heel belangrijk dat wij ons magnesiumpeil op peil houden. Dit is nog belangrijker voor mensen die veel sporten. Of als je bijvoorbeeld zwaar werk verricht. Dan is het extra belangrijk dat je magnesium slikt omdat je lichaam extra onder druk kan staan en het dus meer magnesium nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Welke vormen van magnesium zijn er?

Niet elke vorm van magnesium worden gebruikt in de Magnesium supplementen van Vitakruid. In deze magnesium supplementen wordt een magnesium-ion gekoppeld aan een andere. Hierdoor ontstaat een mineraal. Een heel technisch verhaal voor een natuurlijk proces. Er zijn verschillende vormen van magnesium. Zo heb je Magnesium citraat, magnesium bisglycinaat, magnesium oxide, magnesium tauraat en magnesium malaat. De één is beter voor ons lichaam dan de ander.

In de dunne darm wordt de meeste van de magnesium opgenomen. Het gekke is alleen dat als er meer magnesium in onze voeding zit, dat er minder wordt opgenomen. Ons lichaam kan maar 20%-60% van het magnesium uit onze voeding opnemen. Dit komt omdat ons lichaam ook andere vitamines en mineralen uit voeding haalt. Deze worden dan tegelijkertijd met magnesium opgenomen. Maar het geldt, hoe minder andere mineralen je eet in combinatie met magnesium, hoe beter het lichaam dit kan opnemen.

Wanneer Vitakruid Magnesium kopen?

Wil jij Vitakruid magnesium kopen? Dan ben je bij vitamines.com aan het juiste adres. Wij hebben het hele assortiment van Vitakruid. Hierbij te denken aan magnesium tauraat, magnesium malaat, magnesium bisglycinaat en magnesium citraat.

Waar is Magnesium goed voor?

Magnesium is goed voor veel processen in ons lichaam. Het is echt een duizendpoot. Zo speelt magnesium een rol bij:

 • Botaanmaak, het behoud van sterke botten*.
 • Het behoud van sterke tanden*.
 • De gemoedstoestand*.
 • Het celdelingsproces*.
 • Het geheugen*.
 • De leerprestatie*.
 • Het concentratievermogen*.
 • De normale eiwitsynthese*.
 • Een goede elektrolytenbalans*.
 • Behoud van een normaal energieleverend metabolisme*.
 • Vermindering van vermoeidheid en futloosheid*.
 • Normaal functioneren van spieren en zenuwen*.
  * zijn goedgekeurde gezondheidsclaims

Magnesium in voeding

Magnesium is aanwezig in onze voeding. Dit komt omdat planten magnesium opnemen uit de bodem en zo komt het in de voeding terecht. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn groene bladgroentes zoals spinazie, fruit; te denken aan bananen en allerlei soorten noten. Als je gezond eet dan denk je dat er voldoende magnesium terecht komt in je lichaam. Dit is gedeeltelijk waar. Het kan ook zo zijn dat jouw lichaam magnesium niet goed opneemt en ook of jouw voeding wel voldoende magnesium bevat.

Waarom magnesium supplement aanvullen?

Dat mensen niet voldoende magnesium binnenkrijgen kan drie redenen hebben. Het kan komen omdat ons lichaam maar een klein deel kan opnemen vanuit voeding. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de bodem waarop wij onze voeding telen. Hier zitten minder vitamines en mineralen in dan vroeger. En daardoor komt er dus minder in onze voeding. Ook is het zo dat onze voeding steeds meer bewerkt is. Waardoor het lastiger is om de voedingsmiddelen en nutriënten vast te houden in de voeding. Ook wordt er steeds meer gebruikt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Als laatste is het dat magnesium veel voorkomt in graanproducten. Maar dat juist in deze producten zit een hoog gehalte aan fytaat, wat ook wel fytinezuur wordt genoemd. Deze stof helpt de granen te ontkiemen, maar in ons lichaam voorkomt deze stof dat magnesium wordt opgenomen. Hierdoor zijn volkorenproducten geen goede bron van magnesium. Een combinatie van deze drie redenen kan er in theorie voor zorgen dat bijna iedereen te weinig magnesium kan binnen krijgen. En omdat het juist zo’n belangrijk mineraal is. Is het belangrijk om het bij te slikken.

Magnesium wanneer resultaat?

denk jij dat je onvoldoende magnesium in je lichaam hebt? Dan kan als je een bepaalde risicogroep bent. Als je een risicogroep bent dan kan het raadzaam zijn om extra magnesium bij te slikken. Resultaat van magnesium is helaas lastig te zeggen. De één merkt bij een aantal dagen verlichting in de spieren en slaapt sneller in. De ander die merkt na maanden nog steeds niet. Dit is enorm persoons afhankelijk.

Filter

7 artikelen gevonden

7 artikelen gevonden

Nu -15%
Vitakruid Magnesium 150 Bisglycinaat

Vitakruid Magnesium 150 Bisglycinaat

Nu -15%
Vitakruid Magnesium Tauraat met P5P

Vitakruid Magnesium Tauraat met P5P

Vitakruid Magnesium 150 Malaat

Vitakruid Magnesium 150 Malaat

Magnesium te kort Risicogroepen

Er zijn verschillende doelgroepen die een risico hebben op een magnesium tekort. Mensen zijn;

 • Ouderen
 • Mensen met ondervoeding
 • Mensen met een alcoholverslaving
 • Mensen met type 2 diabetes
 • Mensen met gastrointestinale (maag- en darm) problemen
Lees meer Lees minder

Magnesium met vitamine B6 voor betere opname

Er zijn verschillende stoffen die de opname verbeteren. Dit heet synergetische werking. Magnesium met vitamine B6 zorgt voor een verbeterde opname. Ook heeft vitamine B6 andere voordelen.

Magnesium tekort bij ouderen vaststellen?

Hoe kan ik vaststellen dat ik te weinig magnesium heb? Dit kan via een bloedonderzoek, echter is het lastig vast te stellen of je echt een te kort aan magnesium hebt. Dit omdat magnesium slechts voor 1% in ons bloed zit en voor het overige percentage in de botten, tanden, spieren, cellen en organen. Bloedonderzoek kan slechts een schatting geven, maar is niet betrouwbaar. Je kan het wel vaststellen via een celonderzoek of een urine onderzoek.

Lees meer Lees minder

Magnesium taurine

L-Taurine komt veel voor in vlees, vis en schaaldieren. Het is een aminozuur achtige stof. Amine is een piepklein stofje wat helemaal tot de celkern kan doordringen. Van L-taurine is bekend, omdat de stof zo klein is dat het de opname van magnesium bevordert.

 

Toepassingen van vitamine B6

* Goedgekeurde gezondheidsclaims

 • Ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen*.
 • Goed voor cysteïne aanmaak*.
 • Bevordert de energiestofwisseling*.
 • Draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit*.
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*.
 • Gunstig voor een goede geestelijke balans*.
 • Goed voor het zenuwstelsel en bij vermoeidheid*.
Lees meer Lees minder

Welk magnesium is het beste?

Je hebt verschillende vormen van magnesium, Zo heb je Magnesium citraat, magnesium bisglycinaat, magnesium oxide, magnesium tauraat en magnesium malaat. De één is beter voor ons lichaam dan de ander. De beste vormen van magnesium zijn de magnesiumchelaten.

Deze vormen wordt het beste door ons lichaam opgenomen, omdat ze een hoge biologische beschikbaarheid hebben en dus het dichtste bij de vorm komen die wij in ons eigen lichaam hebben. Ook zorgen chelaten dat de supplementen niet gesplitst worden door onze maagsappen. Er zitten namelijk aminozuren in de chelaatvormen die de magnesium beschermen. Hierdoor zorgt deze vorm van magnesium ook voor minder maag- en darmklachten in verhouding tot ongecheleerde magnesiumvormen, zoals magnesiumchloride, magnesiumoxide, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat. Een lage biologische beschikbaarheid wordt ook wel anorganisch genoemd. Dit betekent dat ons lichaam de ze vormen niet zo goed kan opnemen. Een voorbeeld hiervan is magnesiumsulfaat. Deze heeft slechts een biologische beschikbaarheid van 4%. Dus van je dosering is slechts 4% effectief. Wat het niet zo zinvol maakt een supplement met magnesiumsulfaat te slikken. Het percentage biologische beschikbaarheid noemen we ook wel de elementaire hoeveelheid magnesium. Dit is dus het magnesium dat het lichaam daadwerkelijk opneemt. In het voorbeeld hierboven zorgt 200 mg magnesiumsulfaat voor 8 mg elementair magnesium. Voor de magnesiumvormen die we aanbieden in onze producten ligt het percentage elementair magnesium overigens veel hoger, tussen de 8 en 20%.

Lees meer Lees minder

Vitakruid heeft de volgende magnesium producten:

 

Magnesium Tauraat met P-5-P (vegan capsules)

Magnesium tauraat met P-5-P is een combi van l-taurine (een aminozuur) en magnesium. In tegenstelling tot andere vormen van magnesium wordt deze combinatie beter opgenomen. Deze vorm van magnesium helpt goed bij het verbeteren van de gemoedstoestand, het geheugen, de leerprestatie, het concentratie vermogen. Daarnaast heeft mineraal een gunstig effect op de vermindering van de vermoeidheid en futloosheid.

 

Magnesium 150 Bisglycinaat (tabletten)

Vitamines adviseert dit supplement bij behoefte aan geestelijke balans*, met name in relatie tot nachtrust. Deze vorm van magnesium kun je het beste ’s avonds innemen. Magnesiumbisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine.

 

Magnesium 200 Complex®

Een krachtige combinatie van magnesiumtauraat, malaat, bisglycinaat en citraat. Geschikt voor een brede toepassing, voor zowel de hersenfunctie als spierfunctie.*

 

Magnesium 200 Citraat

Dit is een alternatief voor magnesiummalaat, aangezien deze vorm ook goed werkt bij weinig energie en een verminderde spierwerking*. Waar magnesiummalaat gebonden is aan appelzuur, is magnesiumcitraat gebonden aan citroenzuur. Het enige verschil is dat deze vorm ongecheleerd is. Dit betekent dat magnesiumcitraat minder stabiel is in maag en darmen.

 

Magnesium Malaat met P-5-P

Dit is de beste keuze voor de spierwerking en bij lichamelijke vermoeidheid*. Wordt het beste opgenomen in het spierweefsel en ondersteunt het energieniveau*. Magnesiummalaat is gebonden aan appelzuur; een belangrijke factor binnen de citroenzuurcyclus. Dit proces ondersteunt de energiestofwisseling*.

 

Magnesium 150 Malaat

Dit is de beste keuze voor de spierwerking en bij lichamelijke vermoeidheid*. Wordt het beste opgenomen in het spierweefsel en ondersteunt het energieniveau*. Magnesiummalaat is gebonden aan appelzuur; een belangrijke factor binnen de citroenzuurcyclus. Dit proces ondersteunt de energiestofwisseling*.

 

RelaxComplex®

Complexformule bij stress-situaties en vermoeidheid*. Met Magnesiumtauraat 1250 mg voor de hersenfunctie*. Bevat Vitamine D3 in de juiste dosering. Magnesium en vitamine D vullen elkaar aan. Vitamine B12 werkt samen met magnesium bij vermoeidheid*. Vitamine B1 werkt samen met magnesium voor een goede gemoedstoestand*. Vitamine B6 en folaat versterken de werking van magnesium en B12.

Lees meer Lees minder

Hoeveel magnesium per dag?

Het verschilt hoeveel magnesium je nodig hebt per dag. Het hangt af van je leeftijd en geslacht. Zo heeft een man meer magnesium nodig dan een vrouw. Er is een dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor magnesium door de EFSA, dit is een instelling die de gezondheid in het oog houdt. Bekijk de tabel voor meer informatie.

Adequate Inneming magnesium (milligram)

Kinderen
6-11 maanden80
1-2 jaar85
2-5 jaar120
6-9 jaar200
Mannen
10-13 jaar280
14 jaar en ouder350

 

Vrouwen
10-17 jaar280
18 jaar en ouder300
Zwangere vrouwen300
Vrouwen die borstvoeding geven280

Bron: Gezondheidsraad 2014, 2018 en 2021

Dit is een algemeen advies. Maar hier is geen rekening gehouden met de opneembaarheid van magnesium. Wil je graag magnesium hebben wat hoog opneembaar is? Kies dan niet voor de magnesium sulfaat.

Lees meer Lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk