Krijgen jongeren genoeg vitamine a binnen?

Ongeveer 50% van de Nederlandse jeugd krijgt vitamine A onvoldoende binnen

Spinazie, wortelen, vlees en zuivel; eet de jeugd dit wel genoeg? Te weinig voeding met vitamine A wordt gegeten door de Nederlandse jeugd tussen de 14 en 17 jaar oud. Dit is aangetoond in een recentelijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek is gekomen dat ongeveer 43% van de jongens en 42% van de meisjes onvoldoende vitamine A binnenkrijgt. Dof haar, nachtblindheid, huidproblemen of zelfs in het slechte geval blindheid zijn gevolgen bij een te lage vitamine A inname.

Lees ook: Waar is vitamine A goed voor?

In welke voedingssmiddelen is vitamine A te vinden?

Vitamine A wordt vaak toegevoegd aan bakboter en halvarine en komt van nature voor in zuivel, vlees en vis. Grote hoeveelheden vitamine A zijn te vinden in producten van de lever. Door de omzetting van onder andere bètacaroteen kan het lichaam ook zelf vitamine A aanmaken. Bètacaroteen vind je in de zogenoemde groene groentjes zoals andijvie, spinazie en boerenkool maar ook in oranje/gele groentes zoals pompoen, wortels en zoete aardappelen.

Er is te weinig over bekend

In de groep waarin het tekort aan vitamine A gemeten is, is nog niet met volledige zekerheid te zeggen of een tekort aan vitamine A consequenties heeft voor de gezondheid. Een mogelijke relatie tussen een tekort aan vitamine A en bepaalde klachten aan de gezondheid is iets waar voedingsdeskundigen nog weinig alert op zijn volgens her RIVM. Om de klachten vast te stellen die niet vaak voorkomen of om er zeker van te zijn dat bepaalde ongemakken niet over het hoofd worden gezien is vervolgonderzoek gewenst. Het is echter wel al duidelijk dat de meeste mensen in Nederland te weinig vitamine A als voedingsstof binnenkrijgen.

Lees ook: Waar zit vitamine A in?

Tekort aan vitamine A gebruik bij volwassenen

De inname van vitamine A is niet alleen bij de jeugd te laag. Van de volwassenen in Nederland krijgt ongeveer 10 tot 30% te weinig vitamine A binnen.

Wil je meer informatie over vitamine A?

Meer weten over vitamine A? Wil je weten waar van nature vitamine A in voorkomt, welke supplementen je eventueel kan gebruiken om extra vitamine A binnen te krijgen? Of wil je simpelweg weten hoe je vitamine A het beste kan innemen? Op internet is er hedendaags heel veel informatie te vinden over vitamine A. Uitgebreide informatie omtrent vitamine A is dus zo gevonden!

Lees ook: Vitamine A tijdens zwangerschap?

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine A

Vitals Vitamine A 4000IE

#1
Vitals Vitamine A 4000IE

100 capsules
  • bevat een hoge dosering in zuivere vorm
  • in een plantaardige capsule aangevuld met hulpstoffen uit natuurlijke bron
14.95
Bekijk product
New Care Zwarte knoflook plus

#2
New Care Haar huid nagel

60 capsules
25.75
Bekijk product
Vitakruid Vitamine A 4000 IE vegan

#3
Vitakruid Vitamine A 4000 IE vegan

100 capsules
  • Ondersteunt de conditie van het oog
  • Retinol acetaat de best opneembare vorm
  • 100% vegan
14.90
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine A