Vitamine A huid, wat doet het?

Wat zijn de voordelen van vitamine A?

Vitamine A gaat rimpels tegen.
Retinol is een andere benaming voor vitamine A. In huidverzorgingsproducten is dit een van de bekendste werkzame stoffen. Retinol, wat is het eigenlijk? Van vitamine A is het een van de sterkste anti-verouderingsvormen. Vitamine A, waar is het goed voor? Bij veel huidproblemen heeft vitamine A een huid verbeterende werking. Huidproblemen zoals pigmentvlekken, fijne lijntjes of acne. Vitamine A mag enkel in de avond op de huid worden aangebracht. Dit komt omdat vitamine A inactief wordt op het moment dat het in aanraking komt met zuurstof en zonlicht. Irritaties kunnen ontstaan op het moment dat er een te hoge concentratie aan vitamine A wordt aangebracht.

Wat zijn de zichtbare effecten van vitamine A?

In de huid wordt de celdeling versneld door vitamine A. Hoge concentraties vitamine A kunnen hierdoor vervellingen van de huid veroorzaken. Binnen enkele weken is het effect van vitamine A duidelijk zichtbaar.

Vitamine A wordt hierdoor vaak toegevoegd als ingrediënt bij producten om acne, acnelittekens en rimpels tegen te gaan. Door de aanwezigheid van vitamine A wordt de productie van talg in de huid geremd. Ook de bacterie die acne veroorzaakt (Propiomibacterium acnes) wordt geremd door vitamine A.

Wat zijn bronnen van vitamine A?

Van nature komt vitamine A alleen voor in dierlijke producten. Het lichaam kan bètacaroteen uit plantaardige producten omzetten in vitamine A. Bètacaroteen komt voor in producten zoals sinaasappels, groene bladgroenten, pompoen en wortels. Ook in supplementen zit vaak vitamine A verwerkt. Op het moment dat je een vitamine A tekort hebt kun je deze nemen. Bij de drogist of apotheek zijn deze supplementen met vitamine A verkrijgbaar.

Retinol, wat is het?

Van vitamine A is retinol een van de krachtigste anti-verouderingsvormen. Retinol stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen en zorgt daarmee voor een jonger uitziende huid. Een helderdere huid wordt daarbij ook zichtbaar omdat retinol de vernieuwing van cellen versnelt. Bij pigmentvlekken, poriën en rimpels wordt een zichtbaar resultaat geleverd en retinol laat de huid stralen.

Hoe te beginnen met vitamine A?

Wil je gaan beginnen met producten die vitamine A bevatten? Gebruik deze producten dan niet meteen iedere dag maar bouw het op. Dit doe je door een schema aan te houden:

Week 1: dinsdag
Week 2: dinsdag en vrijdag
Week 3: dinsdag, vrijdag en zondag.

Dit bouw je telkens zo op totdat je op het moment bent aangekomen dat je het iedere dag kan gebruiken.

Door bijvoorbeeld bovenstaand schema aan te houden verklein je de kans op velletjes, roodheid en andere irritaties.

Vitamine A: de drie voordelen in de huidverzorging

  1. Fijne lijntjes verminderen zichtbaar
  2. Acne en restacne wordt verminderd
  3. Verminderd de zichtbaarheid van pigmentvlekken

Wat is onze top drie aan producten met vitamine A?

  1. Dermaquest Retinol Peptide serum: het bestandsdeel retinol zit voor 2% in dit serum
  2. Medik8 r-Retinoate: het retinyl Retinoate zit in deze dag- en nachtcrème. Retinoate is een gepatenteerd en exclusief bestandsdeel, werkt minder irriterend en effectiever dan retinol
  3. Medik8 Retinol 3TR: op het moment dat je net begint met retinol gebruik is dit serum perect omdat het 0,3% retinol bevat. 
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk