Vitamine B6 supplement, is het veilig?

Zijn supplementen met vitamine B6 veilig te gebruiken?

Rondom supplementen met vitamine B6 is de laatste tijd veel ophef geweest. Supplementen met vitamine B6 werden geschuwd omdat het gevaarlijk zou zijn in hoge doseringen. Het wordt inderdaad afgeraden om vitamine B6 supplementen te gebruiken bij sommige mensen. Maar wat zijn nu de ‘gevaren’ rondom vitamine B6? In deze blog lees je alles over de veiligheid van dit supplement.

Vitamine B6, wat is het?

Vitamine B6 is een belangrijke, wateroplosbare vitamine. Vitamine B6 maakt deel uit van de vitamine B-complex: de acht B-vitamines. Bij diverse lichaamsprocessen speelt deze veelzijdige vitamine een rol. Bij ongeveer 100 enzymatische processen is vitamine B6 van belang. Energie wordt vrijgemaakt uit de voeding die we tot ons nemen met deze processen. Bij vermoeidheid kan vitamine B6 een rol spelen omdat het gezien wordt als de ‘energievitamine’.

Wat is de functie in het lichaam van vitamine B6?

Het is wellicht al bekend dat vitamine B6 erg belangrijk is voor het lichaam. Vitamine B6 doet veel meer in het lichaam dan alleen ondersteunen bij vermoeidheid. Vitamine B6 helpt het immuunsysteem om normaal te functioneren en is belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 draagt daarnaast bij aan een goede geestelijke balans omdat het de hormonale activiteiten reguleert.

Ook bij de vorming van neurotransmitters speelt vitamine B6 een rol. Dit zijn de ‘boodschappers stofjes’ van ons brein. Oxytocine, GABA, histamine, dopamine en serotonine zijn een aantal van deze belangrijke neurotransmitters. Signalen vanuit het zenuwstelsel naar de spieren, andere zenuwen en klieren worden door deze neurotransmitters doorgestuurd. Bij het goed functioneren van het zenuwstelsel is vitamine B6 dus erg belangrijk.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B6?

Zowel in plantaardig- als dierlijk voedsel komt vitamine B6 voor. Zuivel, groente, peulvruchten, aardappelen, graanproducten, vis, vlees en eieren zijn goede bronnen van vitamine B6. Ongeveer 75% van de vitamine B6 uit voeding wordt door het lichaam opgenomen. Door de bewerking en bereiding van voedsel gaat helaas een deel van de vitamine verloren. Omdat vitamine B6 een wateroplosbare vitamine is gaat in het kookproces veel van de vitamine verloren.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B6?

Hoeveel vitamine B6 je per dag nodig hebt hangt af van geslacht en leeftijd. In onderstaand schema lees je terug hoeveel vitamine B6 per dag wordt aanbevolen volgens het Voedingscentrum:

Geslacht / leeftijdADH in milligram
Mannen 
9 tot 13 jaar1,1 mg
14 tot 17 jaar1,5 mg
18 tot 50 jaar1,5 mg
Vanaf 50 jaar1,8 mg
Vrouwen 
9 tot 13 jaar1,1 mg
14 tot 17 jaar1,5 mg
18 tot 70 jaar1,5 mg
Vanaf 70 jaar1,5 mg
Zwangere vrouwen1,8 mg
Vrouwen die borstvoeding geven1,9 mg

Wat is de maximale hoeveelheid vitamine B6?

25 milligram per dag is de veilige bovengrens voor vitamine B6 in Europa. Via voeding is het nagenoeg onmogelijk om zoveel vitamine B6 binnen te krijgen. Hiervoor moet je meer dan 60 bananen of 10 kilogram aardappelen per dag eten.

Een vitamine B6 supplement kan er wel voor zorgen dat je aan dit maximum komt. In een dagelijks supplement mag er hierdoor ook niet meer dan 21 milligram vitamine B6 zitten vanaf 1 oktober 2018. Eenduidig wetenschappelijk onderzoek blijkt hierin echter nog te ontbreken. Zo ligt de ‘veilige bovengrens’ in de Verenigde Staten op 100 milligram. De kans op schadelijke effecten door het gebruik van vitamine B6 supplementen blijkt nog lastig om hier een verband tussen te leggen.

P-5-P: wat is het?

De actieve vorm van vitamine B6 is pyridoxaal-5 fosfaat (P5P). De lever moet vitamine B6 uit voeding eerst omzetten naar de actieve vorm P-5-P. Op het moment dat de lever om wat voor reden dan ook de vitamine niet kan omzetten of dat er te weinig vitamine B6 uit de voeding kan worden gehaald,  kunnen P-5-P supplementen die uitkomst bieden. Voor ons lichaam is dit beter omdat deze vorm van vitamine B6 reeds is omgezet. P-5-P is als supplement beter opneembaar in het lichaam dan vitamine B6. Ook zou het in hogere doseringen veiliger zijn.

Kan een supplement met vitamine B6 veilig gebruikt worden?

Het is belangrijk voldoende vitamine B6 binnen te krijgen. Omdat meer dan 100 enzymatische processen worden ondersteund door vitamine B6 is het belangrijk dat dit goed verloopt. In principe krijg je voldoende vitamine B6 binnen op het moment dat je gezond en gevarieerd eet. Is je behoefte hoger of krijg je niet voldoende vitamine B6 binnen? Dan kan een supplement met P-5-P ondersteunen. Een B-complex vitamine is aan te raden hiervoor. Om de energieniveaus op peil te houden werken de B-vitamines nauw samen. Overschrijd hierom de dagelijkse aanbevolen dosering niet. Kijk goed na of er in een ander supplement wat je gebruikt ook vitamine B6 bevat.

Tot slot: het is dus absoluut veilig om supplementen te gebruiken die vitamine B6 bevatten. Gebruik hiervoor P-5-P en houd je aan de aanbevolen dosering.

https://youtu.be/9mwebGr1gjc
Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk