Wat doet vitamine B?

Waarom vitamine B belangrijk is

Door vitamine B wordt de natuurlijke energie geactiveert in het lichaam. Ook bij de stofwisseling zijn Vitamine B belangrijk. Ben jij benieuwd waar elke vitamine B goed voor is? We behandelen de belangrijkste vitamines, vitamine B6, B8, B11 en B12. Pas veel later werd ontdekt dat vitamine B niet één geheel is, maar uit acht verschillende vitamines bestaat. Door de jaren heen zijn er steeds meer vitaminen B ontdekt: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen samen vormen het Vitamine B-complex. Maar  zo complex is het allemaal niet.

Lees ook: Top 3 voeding met vitamine B3

Vitamine B6 waarom heb je dit nodig?

Vitamine B6, (pyridoxine), is een wateroplosbare vitamine en is belangrijk voor de opbouw en afbraak aminozuren. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine B6 vind je terug in vlees, eieren, brood, vis, graanproducten, aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en melkproducten.  Voor 75% wordt Vitamine B6 vanuit je voeding opgenomen.

Vanuit een supplement is dit ongeveer 95%. Volwassenen hebben ongeveer 1,8 milligram vitamine B6 per dag nodig. Eigenlijk komt een te kort van deze vitamine in Nederland niet voor. Maar te veel van vitamine B6 is ook niet goed voor je. Pas goed op met langdurig dagelijks gebruik van vitamine B6 supplementen. Een teveel aan Vitamine B kunnen er symptomen ontstaan zoals gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten.

Vitamine B8 waarom heb je dit nodig?

Vitamine B8 heet ook wel Biotine, is nodig voor de vorming van vetzuren. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een mooie huid, haar en nagels en ondersteund de normale werking van het zenuwstelsel. Biotine zitten in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Alleen als je veel rauwe eieren eet kan er een tekort aan vitamine B8  ontstaan.  In rauw eiwit zit avidine, een stof die ervoor zorgt dat je vitamine B8 niet meer kunt opnemen in je lichaam. Een eitje koken of bakken breekt dit af.

Lees ook: Wat is vitamine B8?

Het is niet schadelijk als je teveel biotine in je lichaam krijgt. Een overschot van deze vitamine plas je zo weer uit. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is voor mannen en vrouwen hetzelfde: 40 microgram per dag. Met een gevarieerde en gezonde voeding haal je dit al gauw.

Wat doet Vitamine B11?

Foliumzuur is eén van de bekendere vitamine B’s oftewel vitamine B11. Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en voor de groei en werking van het lichaam. Voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje is foliumzuur ook belangrijk. Wist je dat ze in sommige landen vitamine B11 herkennen als vitamine B9? Dat maakt het soms wat lastig allemaal. Foliumzuur komt veel voor in groene groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Een tekort aan deze vitamine kan bloedarmoede veroorzaken. Er zijn geen aanwijzingen dat een te veel  aan foliumzuur uit je voeding schadelijk voor je zou zijn. Voor mannen en vrouwen ligt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine B11 op 300 microgram dag. Zwangere vrouwen mogen 400 microgram vitamine B11 per dag innemen.

Lees ook: Wat is vitamine B11?

Vitamine B12 waarom heb je dit nodig?

En de laatste, maar zeker niet de minste onbelangrijke: vitamine B12, oftewel cobalamine. Deze vitamine B12 heb je nodig om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen heb je nodig om het zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 zit  in vlees, vis, eieren en melkproducten. Je krijgt genoeg vitamine B12 binnen met een gevarieerde voeding. Het kan zeker voorkomen dat er een tekort aan vitamine B12 ontstaat. Dit kan leiden tot bloedarmoede waardoor je moe en duizelig wordt. Dit komt niet heel vaak voor omdat je lichaam vitamine B12 tijdelijk op kan slaan en zo een kleine voorraad heeft.

Vegetariërs en veganisten hebben wel vaker een tekort aan vitamine B12. Dit is omdat vitamine B12 voornamelijk in vlees, eieren en zuivel zit. Eet je geen of minder vlees? Dan kan het verstandig zijn om een vitamine B12 bij te nemen als aanvulling op je voeding. Je hebt per dag ongeveer 2,8 micogram vitamine B12 nodig. Zover bekend zijn er geen nadelige effecten als je te veel vitamine B12 binnen krijgt.

Samenvattend vind je B-vitaminen vooral in vlees, zoals kip, kalkoen, tonijn en lever en in eieren. Er zijn ook goede plantaardige bronnen zoals bonen, bananen, rode peper, edelgist en tempeh. Maar daar zit weer niet veel vitamine B12 in. Voor je vitamine B is gefermenteerde voeding eten misschien wel het allerbelangrijkste wat je qua voeding kunt doen. Bijvoorbeeld zuurkool, waterkefir, tempeh, of kimchi. Gefermenteerde voeding ondersteunt je darmbacteriën, en die bacteriën helpen weer bij het aanmaken van bepaalde B vitaminen. Om goed op je lichaam te letten is het het waard om genoeg vitamine B binnenkrijgt. In het bijzonder als je minder of geen vlees eet.