Wat doet vitamine B2?

Vitamine B2 (riboflavine) is een in wateroplosbare vitamine die dagelijks moet worden ingenomen omdat hij niet tijdelijk in het lichaam kan worden opgeslagen. Een heel belangrijke vitamine dus! Maar voordat je deze vitamine kopen gaat éérst antwoord op wat B2 precies doet.

Waar is vitamine B2 goed voor?

Vitamine B2 is nodig door andere vitamines zoals B6 en foliumzuur om goed te kunnen functioneren. Vitamine B2 is ook goed voor het behoud van gezonde bloedcellen, het stimuleren van energie, het verminderen van ontstekingen, het mogelijk maken van een gezonde stofwisseling, het helpen van de spijsvertering, het voorkomen van schade door vrije radicalen, het bijdragen aan de groei en het beschermen van de gezondheid van huid en ogen.

wat doet vitamine B2

Welke symptomen wijzen op een vitamine B2 tekort?

Veel voorkomende symptomen van een tekort aan vitamine B2 zijn donkere kringen onder de ogen, droge lippen, vet haar, gebarsten nagels, chronische vermoeidheid, zenuwschade, ontstekingen, hoofdpijn, ernstige stemmingswisselingen, depressie, duizeligheid, slapeloosheid, slechte spijsvertering en trage mentale reacties.

Lees meer over: Waar is vitamine B2 goed voor in ons lichaam?

De 9 belangrijke voordelen en effecten van vitamine B2

Vitamine B2 zorgt voor energie

Vitamine B2 wordt door het lichaam gebruikt om voedsel om te zetten in energie en de hersen-, zenuw-, spijsverterings- en hormoonfunctie in stand te houden. Het helpt bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten, en zet deze voedingsstoffen om in bruikbare energie in de vorm van ATP. Zonder vitamine B2 kunnen moleculen uit voedsel niet goed worden verteerd en gebruikt als brandstof.

Verhoogt de bloedstroom

Vitamine B2 is nodig voor de vorming van verse rode bloedcellen en antilichamen. Dit verbetert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar diverse organen en voorkomt bloedarmoede.

Bevordert de groei

Vitamine B2 bevordert de groei van het lichaam en is nodig voor de ontwikkeling van lichaamsweefsels zoals huid, bindweefsel, ogen, slijmvliezen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Het verbetert ook de gezondheid van huid, haar en nagels.

Ondersteunt de schildklierfunctie

Vitamine B2 regelt de schildklieractiviteit en de bijnierfunctie. Een vitaminetekort vergroot de kans op een schildklierziekte. Vitamine B2 helpt het zenuwstelsel te kalmeren, chronische stress te bestrijden en hormonen te reguleren die de eetlust, energie, stemming en temperatuur beïnvloeden.

Beschermt huid en haar

Vitamine B2 helpt collageen in stand te houden en verbetert de gezondheid van huid en haar. Collageen is nodig om de structuur van de huid in stand te houden en rimpels te voorkomen. Vitamine B2 verkort het wondgenezingsproces en vermindert schrale lippen.

“Vitamine B2 verbetert de gezondheid van huid en haar.”

Beschermt het zenuwstelsel

Vitamine B2 verbetert de functie van het zenuwstelsel. Het is werkzaam tegen doofheid, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose, angst en epilepsie. Vitamine B2 en vitamine B6 helpen de pijnlijke symptomen van het carpaal tunnel syndroom te verlichten.

Verbetert de absorptie

Vitamine B2 verbetert de opname van mineralen als ijzer, foliumzuur en andere vitamines als B1, B3 en B6.

Goed voor de spijsvertering

Vitamine B2 helpt de slijmvliezen in het spijsverteringsstelsel in stand te houden en te beschermen. Dit ondersteunt het transport van voedselbrij, verbetert de opname van voedingsstoffen en versterkt het immuunsysteem.

Sterk immuunsysteem

Vitamine B2 werkt als antioxidant en is nodig voor de aanmaak van glutathion. Glutathion wordt beschouwd als een van de belangrijkste stoffen van ons immuunsysteem en is betrokken bij alle genezende en beschermende processen van het lichaam en bij het ontgiften en elimineren van schadelijke stoffen (bijv. zware metalen).

vitamine B2 broccoli

Vitamine B2 in voeding

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B2 zijn sojabonen, amandelen, tempeh, broccoli, avocado’s, zalm, tahini, wilde rijst, erwten, gierst, zonnebloempitten, bonen, volle granen en donkere bladgroenten. Het is ook altijd beter om vitamine B2 uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen dan uit supplementen.

Lees meer over: vitamine B2 in voeding

Aanbevolen hoeveelheden (ADH) vitamine B2

Categorie/leeftijdDagelijkse
aanbeveling*
Kinderen
6-11 maanden0,4
1-3 jaar0,5
4-8 jaar0,7
Mannen
9-13 jaar1,0
14-17 jaar1,5
18 jaar en ouder1,6
Vrouwen
9-13 jaar1,0
14-17 jaar1,1
18 jaar en ouder1,6
Zwangere vrouwen1,9
Bij borstvoeding1,7

* milligram

Gezond eten maakt het leven leuker!

Het opnemen van gezond voedsel met vitamine B2 in je dieet is vaak gemakkelijker dan je denkt. Combinaties van goede, gezonde en voedselrijke maken je leven leuker: ze zorgen voor meer energie en plezier bij het eten. Want eten moet niet alleen gezond zijn, maar ook lekker smaken, je kracht geven en gelukkig maken.

Vitamine B2 kopen, of niet?

In dit artikel hebben we uitgelegd dat vitamine B2 je lichaam ondersteunt bij het omzetten van voedingsstoffen in energie. Vitamine B2 komt van nature voor in allerlei voedingsmiddelen. Hierdoor komt een tekort zelden voor in westerse landen.

Wel zijn er enkele risicogroepen en factoren waarbij een tekort kan voorkomen. In deze gevallen kun je samen met je huisarts bespreken of vitamine B2 kopen voor jou verstandig is. Ook tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende vitamine B2 binnen te krijgen.

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk