Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Vitamine B1 wordt ook wel foliumzuur genoemd, het is onderdeel van het vitamine B-complex. Niacine bestaat in twee verschillende vormen: nicotinamide en nicotinezuur. Voorheen werd gedacht dat er maar één vitamine B was, net zoals er maar één vitamine C bestaat. Vitamine B bleek later uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Dit is de reden dat het vitamine-B complex nu uit verschillende vitamines bestaat en elk een eigen cijfer hebben.
Vitamine B11 speelt diverse rollen in het lichaam. Vitamine B11:
Foliumzuur zou ook meehelpen met de verlaging van het homocysteïnegehalte in je bloed en er zijn aanwijzingen dat het gunstig is voor homocysteïnemetabolisme.
Lees ook: Wat doet vitamine B11?
Alle B-vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen, het zijn water oplosbare vitamines. Deze vitamines worden direct opgenomen in je bloed, wanneer je lichaam de vitamines op dat moment niet nodig heeft dan worden ze weer meteen via je urine afgevoerd. Het is belangrijk dat je voor een regelmatige inname van vitamine B zorgt.
De onderstaande voedingsmiddelen bevatten foliumzuur:
Volwassenen hebben per dag 300 microgram (mag) vitamine B11 nodig. Voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn geldt een advies om naast de dagelijkse voeding 300 mcg foliumzuur via voedingssupplementen in te nemen. In de eerste weken kan foliumzuur de groei van een baby ondersteunen, hierdoor ontstaat er een kleinere de kans op aangeboren afwijkingen. Dit wordt aangeraden van 4 weken voor tot 8 weken na de verwekking van de baby. De B11 behoefte kan per levensfase verschillen.
Wanneer je dagelijks veel groene groenten eet, zal je foliumzuur op een natuurlijke manier binnenkrijgt en dit is niet schadelijk voor je lichaam. Echter kan het wel een negatief effect hebben wanneer je te veel synthetisch foliumzuur uit verrijkte voedingsproducten of supplementen binnenkrijgt. Bij synthetisch foliumzuur hoeft je lichaam niets te doen om dit te krijgen, terwijl natuurlijk foliumzuur uit je voeding moet worden vrijgemaakt door je lichaam.
Door de Gezondheidsraad wordt per leeftijdscategorie een veilige bovengrens geadviseerd voor de inname synthetisch foliumzuur, dit is:
Voor volwassenen is de vastgestelde veilige bovengrens 1000 mcg per dag, dit is ruim 3 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit staat ongeveer gelijk aan het eten van 1,4 kilo broccoli. Al is dit advies gebaseerd op synthetisch foliumzuur en broccoli bevat natuurlijk foliumzuur.
Leestip: Welke voedingsmiddelen bevatten veel B11?
Een foliumzuur tekort kan diverse symptomen veroorzaken, zoals:
Tijdens een zwangerschap kan een foliumzuur tekort aan het begin van de zwangerschap het risico verhogen op een open ruggetje bij je baby. Dit is de reden dat de inname van een extra supplement van 400 mcg foliumzuur wordt geadviseerd aan zwangere vrouwen vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot 8 weken na de conceptie.
Foliumzuur zou ook meehelpen met de verlaging van het homocysteïnegehalte in je bloed en er zijn aanwijzingen dat het gunstig is voor homocysteïnemetabolisme. Een tekort aan foliumzuur kan dus voor een verhoogd gehalte zorgen. Voor mensen met hart- en vaatziekten kan dit een risicofactor zijn. Al is er tussen hart- en vaatziekten en de inname van foliumzuur nog geen direct verband aangetoond.
Van het binnenkrijgen van een teveel aan natuurlijke foliumzuur uit voeding zijn geen negatieve effecten bekend. Echter kan een tekort aan vitamine B12 verborgen worden door een hoge inname van synthetisch foliumzuur uit verrijkte voeding of supplementen. Het kan hierdoor voorkomen dat een tekort te laat ontdekt wordt. Al is dit alleen van toepassing bij een zeer ernstig gebrek aan vitamine B12, wat over het algemeen alleen voorkomt bij een auto-immuunziekte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de auto-immuunziekte pernicieuze bloedarmoede, hierdoor neem je amper vitamine B12 op.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van een vitamine B12 tekort?