Hoeveel Vitamine B12 zit er in een bananenschil?

Zit er in een bananenschil veel vitamine B12?

Het is niet precies uit te drukken hoeveel vitamine B12 er in een banenschil zit. De specifieke nummers hiervan zijn niet bekend terwijl berichtgeving hier tegenstrijdig over is. Sommige zeggen heel weinig maar sommige zeggen juist dat er heel veel vitamine B12 in een bananenschil zit.

Vitamine B12 is een voedingsstof die niet teruggevonden wordt in een banaan, meldt de website van Voedingswaardetabel. Dat er veel gezonde voedingsstoffen in een bananenschil zitten kan wel gesteld worden. Mocht je de schil niet willen eten, is het eten van de banaan zelf ook een hele goede en gezonde keuze.

Is de bananenschil eetbaar?

Veel gezonde voedingsstoffen en mineralen zijn er naast vitamine B12 te vinden in een bananenschil dus deze is zeker eetbaar. Vezels, eiwitten, magnesium, kalium en vitamine B6 zijn voedingsstoffen die zitten in de schil van een banaan. Het is even wennen, maar het eten van een bananenschil kan dus prima. Een bananenschil is stug en wat bitter van smaak. Mocht je er voor kiezen een bananenschil te eten, eet dan de schil van biologische bananen. Bananen op biologische basis zijn namelijk vrij of bevatten minder bestrijdingsmiddelen dan de gewone. Ten alle tijden is het belangrijk de schil goed te wassen alvorens je besluit hem te eten.

Wat zijn de voedingswaarde van een banaan?

Ook de banaan zelf is erg gezond. Per 100 gram banaan zijn dit de voedingswaarde:

86 calorieën
76,8 gram water
1,2 gram eiwitten
18,8 gram koolhydraten
Waarvan suikers: 18,2 gram
2 gram vezels

De voornaamste voedingsstof die te vinden is in een banaan is vitamine C. In een banaan zitten daarnaast de volgende micronutriënten:
Vitamine C: 12 microgram
Vitamine B6: 0,37 microgram
Natrium: 1 milligram
Kalium: 400 milligram
Calcium: 8,7 milligram
Fosfor: 28 milligram
IJzer: 0,6 milligram
Magnesium: 30 milligram
Zink: 0,22 milligram

Je krijgt dus een hele goede, gezonde variatie aan voedingsstoffen binnen op het moment dat je een banaan inclusief de schil eet.

Wat kun je nog meer doen met een bananenschil?

Een bananenschil is ook prima te gebruiken voor bijvoorbeeld een smoothie of shake. Bananenschil is ook goed te gebruiken bij mensen die geen dierlijke producten gebruiken als veganistische pulled pork of veganistische bacon. Frituur eens een bananenschil en breng op smaak met zout en peper! Eet smakelijk!

Tip:

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd om een bananenschil te eten? Gooi deze dan niet weg. De schil van bananen is namelijk ideaal te gebruiken als compost. Dit komt door de hoeveelheid kalium en fosfor die in de schil zit. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat de planten in je tuin beter groeien. Bananenschil composteert goed waardoor de voedingsstoffen uit de schil in de grond komen die je planten dan weer opnemen. Zo voorzie je jouw planten in de voedingsmiddelen om goed te groeien!

Of je nu besluit om de schil zelf te eten of te geven aan de planten, je maakt er altijd wel iets of iemand gezonder van!

Geschreven door
Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine B12

Daily Co Vitamine D 25 mcg

#1
Daily Co Vitamine B-12

60 zuigtabletten
 • In handige toepassingsvorm als smelttablet
 • Actieve vorm van B-12
 • Het wordt snel opgenomen in het lichaam
14.95
Bekijk product
Vitals Vitamine B12 1000 mcg folaat 500 mcg

#2
Vitals Vitamine B12 1000 mcg folaat 500 mcg

100 tabletten
 • hoge doseringen van de biologisch actieve vormen methylcobalamine, adenosylcobalamine en 5-MTHF
 • optimale biologische beschikbaarheid
 • vitamine B12 en folaat in één tablet voor meer gebruiksgemak
29.95
Bekijk product
Mattisson Vitamine B12 1000mcg

#3
Mattisson Vitamine B12 1000mcg

60 tabletten
  12.95
  Bekijk product
  Bekijk meer Vitamine B12
  1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk