Vitamine B5 voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine B5

Voedingsmiddelen top 10 met vitamine B5:

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 is voor een volwassene 5 mg. Voor deze vitamine is er nog geen maximum vastgesteld. Een andere naam voor vitamine B5 is pantotheenzuur. Vitamine B5 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de energieproductie. Het vervult een rol in de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Een tekort aan vitamine B5 kan leiden tot een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten. Vlees, eieren, granen, groenten en fruit zijn rijk aan vitamine B5. 

Zonnebloempitten

– 7 milligram per 100 gram. (141% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
De zonnebloempit is een vrucht van de zonnebloem die daardoor ook wel zaad wordt genoemd. Een zonnebloempit is rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels en plantaardige eiwitten. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel.

Leestip: Waar is B2 riboflavine goed voor?

De zonnebloempit bevat ook meer eiwitten dan andere zaden zoals lijnzaad. Daarnaast verkleint het de kans op hart- en vaatziekten omdat ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in het bloed. De zonnebloempit kun je eten zodra ze ontdaan zijn van de vruchtwand. Doordat de zonnebloempitten best wat calorieën bevatten is het beter niet meer dan een handjevol hiervan per dag te eten. Door zonnebloempitten te persen kan ook zonnebloemolie worden gewonnen. 

Lever vol foliumzuur

– 6,2 milligram per 100 gram. (124% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Je kunt het orgaanvlees runderlever eten. Het is een van de gezondste stukken vlees. Een lever is namelijk de opslag geweest voor meerdere belangrijke voedingsstoffen van het rund. Denk aan de vitamines A, B12, D, E, K en foliumzuur. Maar ook mineralen zoals ijzer en koper. Het eten van lever is erg gezond omdat het laag is in calorieën en juist rijk is aan hoogwaardige eiwitten. De meeste mensen eten het door het te bakken in een goede jus en geven de voorkeur aan kalfslever omdat dit minder stug is dan een runderlever. 

Shiitake

– 3,56 milligram per 100 gram. (71% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Shiitake is een paddenstoel die eetbaar is. Het is het vruchtlichaam van een zwam die afkomstig is uit Japan, Korea en China. De shiitake verlaagt onze bloeddruk en cholesterol. Daarnaast werkt de shiitake ook bloedzuiverend. Een shiitake bevat vrijwel geen vetten of calorieën en wordt daarom vaak gebruikt voor een vetarm eetpatroon.

De kleur van een shiitake is licht- tot donkerbruin. Het wordt afgeraden om shiitake rauw te eten. Het beste kun je deze paddenstoel bakken of frituren. Deze eetbare paddenstoel is van smaak erg krachtig. De smaak wordt omschreven als kruidig en nootachtig.

Kaas

– 3,35 milligram per 100 gram. (67% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Als Nederlander ben je ongetwijfeld bekend met kaas. Kaas is een zuivelproduct wat gemaakt wordt van melk. In ontelbaar veel gerechten wordt kaas gebruikt. Zo wordt kaas gebruikt bij pizza’s maar wordt het ook toegevoegd aan een shakshuka of simpelweg op een stuk brood. Kaas is rijk aan een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2 en B12. Kaas bevat daarnaast veel vetten, eiwitten en de mineralen selenium, zink, magnesium, fosfor en calcium. Over het algemeen is kaas erg zout en zijn er veel verschillende soorten van: van een oud, hard stuk kaas tot een zachte bol mozzarella.  

Lees ook: Wat is Fosfor?

Champignons: B2 en B3

– 2,6 milligram per 100 gram. (43% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Champignons zijn paddenstoelen die we indelen onder de groenten. In feite is een champignon geen groente maar een schimmel. Via sporen planten champignons zich voort. De witte champignon die te herkennen is aan het witte hoedje is de meest bekende champignon en wordt jaarrond in Nederland geteeld. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in champignons.

Zo zitten er veel vitaminen B2 en B3 in champignons. Ook bevatten champignons een hoge concentratie koper. Champignons eet je liever niet rauw. Champignons kunnen op meerdere manieren bereid worden zoals in de oven, wokken, roerbakken of koken.   

Linzen: plantaardige eiwitten

– 2,14 milligram per 100 gram. (43% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Een linze is een peulvrucht van de linzenplant. Linzen bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast bevatten ze ook gezonde koolhydraten die energie leveren. Ook zijn linzen een bron van goede, plantaardige eiwitten.

Linzen zijn een goede vleesvervanger en daardoor populair bij vegetariërs. De structuur is niet vergelijkbaar met die van vlees maar er zitten wel goede bouwstoffen in. Linzen worden voornamelijk gebruikt in ovenschotels en soep. De smaak van linzen verschilt per kleur. Bruine linzen smaken aards, groene linzen smaken peperachtig en rode linzen zijn iets zoeter en nootachtiger.

Rundvlees

– 1,61 milligram per 100 gram. (32% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Rundvlees is de verzamelnaam voor vlees wat afkomstig is van de stier, os of de koe. Er zijn veel verschillende soorten rundvlees. Rundvlees is rijk aan het mineraal zink en aan vitamine B12. Ook bevat het de vitamines B1, B2 en B6 en mineralen seleen, fosfor en ijzer. Rundvlees is een natuurlijke bron van eiwitten en vetten en bevat geen koolhydraten. Een stuk rundvlees past goed in een gezonde voeding. Het is een vleessoort die meestal sappig en rood is al zijn de smaak en textuur wel afhankelijk van meerdere factoren. 

Lees ook: Welke vitamines heb ik nodig?

Ei

– 1,53 milligram per 100 gram. (31% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Eieren zijn geliefd en worden veel gegeten. De schaal van een ei wordt gemaakt van kalk. Deze kan verschillende kleuren hebben. Zo heb je bruine eieren en witte eieren. Dit heeft te maken met het ras van de kip. Eieren bestaan uit een eigeel en een eiwit. De kleur van de schaal heeft verder niets te maken met de voedingswaarde. Eieren bevatten verschillende vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B12, Vitamine D en Vitamine A. Maar eieren worden met name gegeten omdat je ze natuurlijk in veel gerechten kan gebruiken.

Boekweit

– 1,41 milligram per 100 gram. (28% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Boekweit behoort officieel niet tot de graansoorten maar wordt als graan in veel voedingsmiddelen verwerkt. Boekweit wordt geteeld voor de zaden en is een eenjarige plant. De boekweitborrels hebben qua uiterlijk gelijkenissen met kleine beukennootjes. Boekweit past erg goed in een gezonde levensstijl. Boekweit bevat namelijk veel vitamine B1, B6 en magnesium. De smaak van boekweit is nootachtig en past heel erg goed in hartige of zoete bereidingen. Door de hoeveelheid vezels in boekweit draagt het bij aan een goede spijsvertering en de gezondheid van de darmen. Ook is boekweit glutenvrij.  

Ook interessant: Collageen onzin of niet?

Avocado

– 1,4 milligram per 100 gram. (28% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
De avocado is een vrucht van de gelijknamige boom die voorkomt in Centraal-Amerika. Een avocado herken je aan de donkergroene schil, het lichtgroene vruchtvlees en een grote pit in de vrucht. Wat veel mensen niet weten is dat een avocado fruit is en geen groente. Avocado’s zijn erg gezond en bevatten veel voedingsstoffen. Zo bevat een avocado veel onverzadigde vetten die bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Een avocado bevat daarbij veel vitamines en mineralen waaronder vitamine C, vitamine B6, vitamine E, magnesium, kalium en omega-3 vetzuren. Ook is de avocado een uitstekende bron voor voedingsvezels.

Pinda: vitamine E en B

– 1,4 milligram per 100 gram. (28% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
De pinda is afkomstig van de pindaplant. De pindaplant behoort zoals net als alle andere peulvruchtdragende planten tot de vlinderbloemenfamilie. Een pinda wordt ook wel apennoot, grondnoot, aardnoot of olienoot genoemd.

Ondanks deze benamingen is het niet echt een noot maar een peulvrucht waarin zich twee of drie zaden bevinden. In een pinda zit veel onverzadigd vet wat helpt met het verlagen van de cholesterol. Ook bevat het de vitamines E en B. Het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid pinda’s kan je lichaam helpen om het te ondersteunen bij verschillende functies. 

Kip

– 1,1 milligram per 100 gram. (22% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid).
Kippenvlees is zeker bij sporters een erg populair stuk vlees. Door het lage vetgehalte en de grote hoeveelheid eiwitten past kippenvlees uitstekend bij een gezonde levensstijl. Naast veel eiwitten bevat kippenvlees ook veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, B6 en B12.

Kippenvlees is vrij neutraal van smaak en kan voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Zo kun je plakjes kipfilet kopen en als lunch gebruiken bij brood. Ook gaat kip heel goed samen met bepaalde pasta gerechten of als vervanging van ongezondere stukken vlees zoals varken. Sporters eten kip vaak in combinatie met groente en rijst voor een gezonde, volledige maaltijd.

Anouk van der Laan