Waar is pantotheenzuur vitamine B5 goed voor?

Waar is pantotheenzuur vitamine B5 goed voor?

Vitamine B5 krijgt ook wel de naam panthotheenzuur. Vitamine B5 is 1 van de in totaal 8 B-vitaminen die deel uitmaakt van het vitamine B-complex. Deze B-vitaminen helpen ons lichaam koolhydraten die we binnenkrijgen door voedsel om te zetten naar brandstof. Deze brandstof heeft ons lichaam weer nodig voor het produceren van energie.

De vitaminen spelen ook een rol bij de afbraak en de opbouw van vetten en eiwitten in ons lichaam. Om deze reden is vitamine B5 belangrijk voor het behouden van een gezond spijsverteringsstelsel en essentieel bij de productie van rode bloedcellen (bijnierschorshormonen).

Leestip: Waar is vitamine B1 thiamine goed voor?

Waar helpt vitamine B5 bij?

Zoals hierboven al wordt genoemd speelt vitamine B5 een belangrijke rol bij de afbraak en de opbouw van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daardoor draagt het ook bij aan de energievoorziening in ons lichaam. Het is ook belangrijk voor het aanmaken van steroïdehormonen, vitamine D, en neurotransmitters.

Zij zorgen voor de communicatie tussen de zenuwcellen in ons lichaam. Vitamine B5 biedt ook ondersteuning in stresssituaties, helpt bij vermoeidheid en draagt bij aan de fitheid. Wanneer je te lang een tekort hebt aan vitamine B5 kan dit zorgen voor een pijnlijk of branderig gevoel in de voeten.

In welke voedingsmiddelen komt vitamine B5 voor?

Het komt in diverse soorten voedingsmiddelen voor waaronder eieren, vis, vlees, fruit, groenten en melkproducten. Goede voedingsbronnen voor vitamine B5 zijn orgaanvlees als nieren en lever, kip, zalm, kreeft, eend, eigeel, aardappelen, tomaten, broccoli, peulvruchten, bloemkool, spliterwten, linzen, granen, tarwekiemen en volkorenbrood. Zoals andere B-vitamines is vitamine B5 ook wateroplosbaar. De vitamine gaat verloren wanneer je groente in te kleine stukken snijdt of in te veel water kookt.

Er is geen bovengrens vastgesteld voor de inname van vitamine B5. Het is zeer zeldzaam om nadelige effecten te ervaren van een hoge vitamine B5 inname.

Leestip: Waar zit vitamine A in?

Diarree kan alleen bij een zeer hoge hoeveelheid optreden. Het is belangrijk om voldoende vitamine B5 binnen te krijgen. Daar kun je voor zorgen door voldoende gevarieerd te eten en eventueel vitamine B5 met behulp van voedingssupplement aan te vullen.

Geschreven door
Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine B5

Vitals Vitamine B5 250 mg

#1
Vitals Vitamine B5 250 mg

100 capsules
  • bevat een hoge dosering in zuivere vorm
  • in een plantaardige capsule aangevuld met een hulpstof uit natuurlijke bron
24.95
Bekijk product
Orthica Vitamine B5 pantotheenzuur 250

#2
Orthica Vitamine B5 pantotheenzuur 250

90 tabletten
  • Activeert de natuurlijke energie in het lichaam
  • Draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
  • Helpt bij vermoeidheid en moeheid
19.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine B5
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk