Ananas gezond?

Wat zijn de zeven belangrijkste gezondheidsvoordelen van een ananas?

Ben je benieuwd of een ananas eigenlijk wel gezond is? Een ananas is rijk aan voedingsstoffen en bevat weinig calorieën.

Een ananas levert grote hoeveelheden van het spijsverteringsenzym bromelaïne en vitamine C. Hierdoor levert ananas een positieve bijdrage aan de gezondheid. Zo wordt de spijsvertering bevorderd, beschermd het tegen astma en verkoudheid, verbeterd je het immuunsysteem en wordt de bloeddruk verlaagd.

De ananas, wat is het?

Een ananas kan 4 kilogram zwaar worden en 30 centimeter lang. Een ananas is een tropische vrucht. Water is het grootste bestandsdeel van een ananas.

Een ananas heeft geel, zoetzuur vruchtvlees en een geelgroene schil met grijsgroene lange bladeren.

Feitje
In de taal van de Braziliaanse Tupi-indianen betekent ananas letterlijk ‘uitmuntende vrucht’.

Waar komt de ananas vandaan?

Een ananas behoort tot de eenzaadlobbige planten uit de bromeliafamilie en is een tropische plant. Van origine komt de ananasplant uit de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Bolivia en Paraguay. Inmiddels wordt de ananas ook in andere landen gekweekt sinds Columbus deze vruchten mee naar huis nam.

De ananas groeit aan een meerjarige plant. De stekelige, grijsgroene bladeren kunnen tot wel 80cm lang worden. De ananas ontwikkeld zich in het hart van de plant. Eerst groeit er een bloem die zicht uiteindelijk ontwikkeld tot een vrucht.

Feitje
De schubben aan de buitenkant zijn allemaal bessen die aan elkaar zijn gegroeid. Deze zorgen samen dat de ananas wordt gevormd. Door deze schubben heeft een ananas iets weg van een dennenappel. Het is dus niet voor niets dat een ananas in het Engels een pineapple wordt genoemd.

Hoe eet ik een ananas?

Als de vrucht rijp is wordt een ananas gegeten. Een ananas heeft een frisse zoetzure smaak. Het sappige, gele vruchtvlees is wat van de ananas gegeten wordt.

Een ananas is jaarrond in Nederland verkrijgbaar. Je hebt uiteraard de verse ananas maar ook de ingeblikte. Ananas in blik zijn al gesneden stukjes ananas (in stukjes of plakjes) die op siroop staan.
Dit is ook meteen de reden dat een verse ananas gezonder is dan een ingeblikte.

Feitje
In Nederland staat de ananas in de top 10 meest gegeten fruitsoorten

Een ananas kan in heel erg veel gerechten worden toegevoegd. Zo kun je ananas gewoon als tussendoortje eten maar ook toevoegen in een curry, salade, tosti, pizza, salade of door de yoghurt.

Wat zijn de voedingsstoffen van een ananas?

Een ananas past heel erg goed in een dieet om gewicht te verliezen. Een ananas bevat namelijk veel voedingsstoffen en is laag in calorieën.

De voedingswaarden van een ananas

Dagelijks heb je veel zogenoemde macronutriënten nodig zoals vezels, vetten, eiwitten en koolydraten. 100 gram ananas bevat de volgende voedingswaarden:

61 kcal
13,5 gram koolhydraten
0,5 gram eiwitten
0,2 gram vetten
1,4 gram vezels

Vaak is er veel glucosesiroop toegevoegd bij ananas in blik. Dit zorgt voor een verhoging in de bloedsuiker.

Welke vitamines en mineralen zitten er in een ananas?

Een ananas bevat veel verschillende vitamines en mineralen. De vitamines A, B, C en K vind je in een ananas. Vooral vitamine C vind je in een hoge concentratie in een ananas: per 100 gram ananas 47,8 mg vitamine C. Je weerstand en immuunsysteem wordt ondersteund door deze vitamine.

Ook de mineralen kalium, mangaan, koper, ijzer, foliumzuur, fosfor, magnesium en calcium zitten in een ananas.

Feitje
Het wordt aanbevolen om dagelijks 70mg vitamine C binnen te krijgen door het Voedingscentrum. Met 200 gram ananas per dag zit je hier al aan!

Helpt het eten van ananas om gewicht te verliezen?

Een ananas is erg gezond en bestaat voor ongeveer 85% uit water. Water is dus grotendeels verantwoordelijk voor het gewicht van een ananas. Maar een ananas is erg zoet van smaak, bevat deze dan niet heel veel suiker?

Per 100 gram ananas zitten er 10 gram suikers is. Een appel bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid. Een mineraal wat betrokken is bij het leveren van energie aan het lichaam is mangaan. Mangaan zit in een ananas en zorgt voor sterke botten.

Wat zijn de zeven gezondheidsvoordelen van een ananas?

Een ananas levert veel voordelen voor de gezondheid. Deze lees je hieronder.

 • Er zitten veel antioxidanten in een ananas

Een ananas bevat veel antioxidanten naast de vitamines en mineralen. In het lichaam ontstaan vrije radicalen als gevolg van ongezonde voeding, ontstekingen of stress. Deze leiden uiteindelijk tot ziektes. Je lichaam wordt beschermd tegen deze ziektes omdat anti-oxidanten helpen vrije radicalen te beperken of te verhinderen.

 • Ontstekingen kunnen worden voorkomen door bromelaïne in ananas.

Het enzym bromelaïne zorgt ervoor dat voeding beter wordt verteerd doordat het de darmen en de maag helpt. Bromelaïne kan ook helpen om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan.

Feitje
Pijn, ontsteking en trauma’s aan pezen, gewrichten en spieren wordt bromelaïne ingezet.

 • Je immuunsysteem wordt ondersteund door ananas

Wil je het immuunsysteem ondersteunen? Door de hoeveelheid vitamime C en de aanwezigheid van bromelaïne verhoog je de weerstand omdat het immuunsysteem beter geactiveerd wordt op het moment dat je ziek wordt.

 • De spijsvertering wordt ondersteund door ananas

De eiwitsplitsing tijdens de vertering wordt bevorderd door de stof bromelaïne. Het lichaam neemt voedingsstoffen beter op uit voeding door deze spijsverteringsenzymen.

Hiervoor ligt eten ook minder zwaar op de maag. Bij darmziektes zoals Crohn of wanneer de alvleesklier te weinig van dit enzym aanmaakt kan ananas de vertering een handje helpen.

Feitje
In het hart van de ananas zit voornamelijk het enzym bromelaïne.

 • Ondersteuning bij een gezond hart

Bloedproppen en een te hoge bloeddruk kunnen worden verholpen door de bromelaïne uit een ananas. Zo levert het ook een bijdrage aan een gezond hart.

 • Ondersteuning bij het bestrijden van ziektes

Bepaalde kwaadaardige cellen kunnen worden bestreden door de bromelaïne uit ananas volgens verschillende onderzoeken. Het zou kankercellen afbreken en voorkomen dat tumoren kunnen ontstaan. De effecten bromelaïne uit ananas moet echter nog verder onderzocht worden.

 • Ananas eten voorkomst astmatische klachten

Bromelaïne uit ananas en vitamine C hebben veel bewezen positieve voordelen die je al hebt kunnen lezen. Het bieden van verlichten bij astmatische klachten is nog zo´n voordeel. Bromelaïne werkt namelijk ontstekingsremmend. Astma-aanvallen kunnen worden verminderd door de vitamine C.

Een ananas-allergie: wat zijn de risico’s en symptomen?

Bij het aanraken van een ananas, eten of drinken kunnen mensen een allergische reactie krijgen. Hieronder lees je de meest voorkomende reacties bij een ananas-allergie:

Heftige jeuk
Netelroos
Opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht
Moeite met ademhalen
Constipatie
Buikpijn, overgeven of diarree
Verkoudheidsklachten
Metaalsmaak in de mond
Duizeligheid
Flauwvallen
Anafylactische shock

De anafylaxie is het grootste risico bij mensen met een ananas allergie. Een levensbedreigende situatie kan hierbij namelijk binnen enkele seconde voorkomen.

Feitje
Raadpleeg altijd een huisarts op het moment dat je denk dat je allergisch bent voor een ananas.

Hoe snijd ik een ananas?

Wat is nu eigenlijk de beste manier om een ananas te snijden nadat je over de gezondheidsvoordelen hebt gelezen?

 1. Snijd de bovenkant en onderkant van de ananas eraf.
 2. Zet de ananas op de weggesneden onderkant en snijd de schil eraf van boven naar onder.
 3. Verwijder de zichtbare ‘’oogjes’’ met een mes. Deze ‘’oogjes’’ kun je namelijk niet eten.
 4. Hoe wil je de ananas eten? In brokjes, spiezen, ringen of plakken?
  Wil je ringen of plakken? Snijd de gewenste dikte nadat je de ananas op de zijkant hebt gelegd. Verwijder het hart van de ananas uit iedere plak op het moment dat je ringen wil.

Wil je stukjes of spiezen? Houd de ananas rechtop en snijd deze in vier kwarten verticaal. Snijd het hart daarna eruit. Deze stukken die overblijven snijd je in de door jou gewenste dikte om er lange spiezen van te maken. Vervolgens kun je deze nog kleiner snijder voor eventuele brokstukjes.

Feitje
Wist je dat je een ananas binnen 30 seconde kan snijden met een speciale ananassnijder? In één beweging verwijder je de schil en de kern!

Wanneer heb ik de perfecte ananas?

De kleuren van een ananas
De kleur van de ananas zegt niet per se iets over de hoe rijp deze is. Een ananas kleur van groen naar geel maar ook een groene ananas kan eetrijp zijn. De bladeren aan de bovenkant van een ananas verraden hoe vers deze is. Je herkent een verse ananas aan groene, sterke bladeren.

Ruik aan de ananas
Om te bepalen of een ananas rijp is, is er aan ruiken de beste manier. Een zoete geur wordt meestal verspreid door een rijpe ananas. Wanneer een ananas overrijp is geeft deze vaak een bittere, scherpe geur.

Lees ook: Kan je vitamine C en D tegelijk innemen?

Het gewicht van de ananas
Het gewicht van de ananas geeft vaak aan hoe rijp deze is. Een ananas is rijp op het moment dat deze zwaarder voelt dan het formaat dat het heeft. Op dat moment bevat de vrucht veel sap.

De bladeren van de ananas
Op het moment dat je met moeite een blaadje los kan trekken van een ananas dan is de ananas vaak nog niet rijp genoeg. Een ananas is goed rijp op het moment dat je gemakkelijk een blaadje eruit trekt.

Conclusie is een ananas goed voor de gezondheid?

Het antwoord is simpel: ja een ananas is gezond! Een ananas heeft veel gezondheidsvoordelen, bevatten veel vitamines en mineralen en heeft weinig calorieën. De gezondheidsvoordelen van de aanwezige vitamine C en  bromelaïne zijn:

Door de antioxidanten bescherm je het lichaam tegen ziektes
Ontstekingen kunnen worden geremd
Je weerstand en immuunsysteem krijgen een boost
Ze ondersteunen de spijsvertering
Helpen astmatische klachten te voorkomen

Lees verder: Waarom verliezen smoothies vitamine C?

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitakruid Multivitamine Nacht Man

#1
Vitakruid Multivitamine Nacht Man

30 tabletten
 • Uitgekiende formule speciaal voor de nacht
 • Zink & SeleenSeLECT® zijn goed voor het sperma*
 • Uitsluitend de best opneembare vormen
16.90
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
 • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
 • Best opneembare vorm van Vitamine D
 • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
7.50
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
 • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
 • Best opneembare vitamine D
 • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk