Vitamine C tekort? Welke klachten?

Wat zijn de gevaren van een tekort aan vitamine C?

Vitamine C oftewel ascorbinezuur is essentieel voor heel veel verschillende functies in het lichaam. Volgens velen is vitamine C onmisbaar. Wat gebeurd er op het moment dat je een tekort hebt aan vitamine C? Hoe herken ik een tekort aan vitamine C? En hoe zorg je er voor dat je niet tot een tekort komt?

Leestip: Is ananas gezond en een goede vitamine C bron?

De symptomen van een vitamine C tekort

Tegenwoordig is een vitamine C tekort erg zeldzaam. Een aantal eeuwen geleden was, vooral onder scheepslieden, scheurbuik een heel erg groot probleem. Scheurbuik is het gevolg van een tekort aan vitamine C. Hedendaags kan scheurbuik nog wel voorkomen maar de kans is heel erg klein. Op het moment dat je scheurbuik hebt zit je al in een ver stadium van vitamine C tekort.

Een vitamine C tekort is te herkennen aan:

 • bloedend tandvlees
 • ledematen die stijf aanvoelen
 • bloeduitstortingen

Voor zeelui waren dit de symptomen waarbij ze wisten dat het einde in zicht was: scheurbuik. Raadpleeg altijd een arts op het moment dat blauwe plekken niet genezen en tandvlees bloedt. Dit zijn namelijk klachten die kunnen horen bij een tekort aan vitamine C.

Hoe zorg ik dat ik geen tekort aan vitamine C krijg?

Het is vanzelfsprekend maar je moet zorgen dat je er genoeg van binnen krijgt. Dit doe je door genoeg groente en fruit te eten. In de 16e eeuw was dit ook al bekend bij scheeplui maar voor een lange reis waren deze producten simpelweg niet voorradig. Je vitamine C tekort is hedendaags eenvoudig aan te vullen door de supermarkt in te lopen. Mits je een gezond leven leeft en let op je voedingspatroon is een tekort aan vitamine C bijna niet aan de orde. Een vitamine C tekort kan komen door roken omdat dit er voor zorgt een slechtere opname. Door roken is de kans op een vitamine C tekort dus hoger.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel vitamine C?

Hoe je vitamine C aan moet vullen was bij de zeelui al bekend. Een vitamine C tekort kan je voorkomen door gezonde, gevarieerde voeding met groente en fruit te eten. Met twee stuks fruit per dag krijg je al voldoende vitamine C binnen. Op het moment dat je een vitamine  C tekort hebt en deze wil aanvullen kun je het allerbeste citrusvruchten eten, deze zitten namelijk bomvol vitamine C.

Lees ook: Waarom verliezen smoothies vitamine C?

Een citrusvrucht eten op het moment dat je rookt of alcohol drinkt is dus een goed idee. Vitamine C is echter niet het enige wat essentieel is voor het lichaam.

De symptomen van een vitamine C tekort

Een tekort aan vitamine C loopt uiteindelijk uit tot scheurbuik. Voordat het tot scheurbuik komt ervaar je minder heftige symptomen zoals slechte genezing van blauwe plekken en wonden, vermoeidheid, een lage weerstand, gewrichtspijn en gewichtsverlies. Het is lastig te bepalen of deze symptomen komen door een vitamine C tekort of door andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen.

Heb je het vermoeden dat je een tekort hebt aan vitamine C en ervaar je bovenstaande symptomen? Dan is de er kans dat je een vitamine C tekort hebt. Weet je zeker dat je geen vitamine C tekort hebt maar ben je wel vaak vermoeid? Dan kan dit bijvoorbeeld een vitamine B12 tekort zijn.

Zijn supplementen de oplossing voor een vitamine C tekort?

Je krijgt je dagelijkse portie vitamine C binnen op het moment dat je voldoende groente en fruit eet. Behoor je tot een risicogroep zoals zwangere vrouwen, rokers en zware drinkers dan moet je wel even opletten. Ook mensen die een onvolwaardig dieet volgen of een verstoorde opname van voedingsstoffen hebben.

Op het moment dat je een zware roker bent en een vitamine C tekort hebt dan kun je uiteraard het beste meteen stoppen met roken. Je kunt vitamine C supplementen nemen op het moment dat het stoppen (nog) niet lukt. Ook kun je bijvoorbeeld paprika of citrusvruchten toevoegen aan gerechten om extra vitamine C binnen te krijgen.

Leestip: Moet je vitamine C voor het slapen innemen?

Ga daarentegen ook niet te veel voedingsmiddelen met vitamine C eten. Je kunt namelijk darmklachten en diarree krijgen op het moment dat je teveel vitamine C binnenkrijgt. Je krijgt deze klachten op het moment dat je meer dan 1500mg vitamine C per dag binnenkrijgt. Zorg dus dat je gewoon voldoende groente en fruit eet en dan zit het met het vitamine C gehalte wel goed.

Geschreven door
Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine C

New Care Zwarte knoflook plus

#1
New Care Zuurvrije C1000

60 tabletten
 • Gebufferd, ondersteunt het immuunsysteem
 • Vitamine C is een belangrijk antioxidant
 • ondersteunt het immuunsysteem
17.50
Bekijk product
Daily Co Vitamine C 1000

#2
Daily Co Vitamine C 1000

60 tabletten
 • maar liefst 1000 mg per tablet
 • met extra toegevoegde citrus bioflavonoide en rozenbottel
 • slechts 1 tablet per dag
13.95
Bekijk product
Vitals Liposomale vitamine C

#3
Vitals Liposomale vitamine C

250 mililiter
 • goed opneembaar
 • gemakkelijk in te nemen
 • gemakkelijk in te nemen
39.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine C
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk