Wat doet vitamine C voor je huid

Hoe werkt vitamine C door in de huid?

Vitamine C is een van de beste bestudeerde ingrediënten in de cosmetica omdat het echt de huid verbetert. Onlangs is dit in het zoveelste review artikel weer benadrukt. Maar wat doet vitamine C nu precies? Het is geen verrassing meer dat vitamine C belangrijk is in onze voeding. Door een te kort aan vitamine C ontwikkelde zeelui die langere tijd geen verse groente of fruit aten scheurbuik.  In de cosmetische producten is dit ook echt een topper.

Vitamine C verstevigd de huid en zoveel meer

Uit onderzoek is gebleken dat na langdurig gebruik van dit ingrediënt, de proefpersonen een egalere en stevigere huid hadden. Voor de vorming van collageen is vitamine C essentieel. Collageen is nodig om de huid te verstevigen.  Samen met fibroblasten zorgt vitamine C voor een enorme aanmaak van Collageen. Vitamine C stimuleert ook de aanmaak van collageen op de menselijke huid. Zo kan ook acne en pigmentvlekken verminderen door dit ingrediënt. En werkt het ook goed bij rosacea.

Daarnaast is vitamine C ook een belangrijke antioxidant en kan UV-schade beperken. Vitamine C zou bijna verplicht moeten worden in alle cosmeticaproducten. Onlangs werd dat onderstreept in een nieuwe verschenen review artikel waarin de voordelen nog een werden benadrukt.

Voor het gebruik van vitamine C in huidverzorging zijn er altijd wat voorwaarden:

  • Vitamine C en vitamine E worden en perfect koppel. Vitamine C werkt het beste samen met andere antioxidanten.
  • Vitamine C reageert slecht op vocht, licht en zuurstof en is daarom erg instabiel. Zodra vitamine C oxideert verliest het zijn werkzaamheid en kan dan zelfs een tegenovergesteld effect hebben. 
  • Vitamine C werkt alleen effectief in hogere concentraties, er is minimaal 4% nodig.  Je kunt naar de ingrediëntenlijst kijken om er achter te komen of er voldoende in een product zit. Het moet boven aanstaan of in de eerste 1/3 deel van de lijst.

Vitamine C-derivaten is een goed alternatief

Een goed alternatief is het gebruik van vitamine C-derivaten. Hier zijn een deeltje aangeplakt waardoor de stof stabieler wordt. Vitamine C-derivaten is wel moeilijker doorlaatbaar in de huid maar is minder irriterend.  Zelfs de stabiele vormen van de vitamine blijft helaas ontstabiel als het wordt blootgesteld aan zuurstof. Het advies is dan ook om cosmetica met een hoge concentratie aan deze ingrediënten te gebruiken met een pompje. Er zijn verschillende derivaten zoals:

– Sodium Ascorbyl phosphate
– Ascorbyl Tetraisopalmitate
– Magnesium Ascorbyl phosphate
– Ascorbyl palmitate

Ons advies…

Vitamine C enkel smeren voor op de huid zullen wij niet snel adviseren. Ook zijn wij geen fan van ascorbic acid in huidverzorging adviseren, dit ingrediënt is wateroplosbaar en de kans is vrij nihil dat het ingrediënt nog actief is als je het gebruikt. Er kunnen ook nog vrije radicalen ontstaan als deze in hoge concentratie in een product. Het gebeurt ook veel dat er olie wordt toegevoegd bij ascorbic acid zodat het ingrediënt beter houdbaar blijft. Want deze stof lost niet op olie. Het ingrediënt dan wel stabieler maar het is product is dan ook niet meer werkzaam. Na oxidatie verkleurt het product en sommige fabrikanten voegen daarom een bruine kleurstof toe.  Ik adviseer om het zelf te maken en direct te gebruiken als je echt ascorbic acid wilt gebruiken.

Bij inname heeft vitamine C ook een positieve werking op de huid. Bij inname krijg je alleen niet de concentratie stoffen binnen om de effecten in de huid te behalen. Kijk daarom hier voor meer producten met vitamine C.

Veel beter is niet altijd veel

Als het om huidverzorging gaat geldt dat veel niet altijd beter is. Er kan ook een disbalans ontstaan tussen vitamine C en andere antioxidanten bij een extreem hoge concentratie. Ook kan er huidirritatie ontstaan dit de vorming van vrije radicalen stimuleert.

Vitamine C als Nutricosmetic?

Als je een hogere dosering neemt, helpt dat? Nee, dat niet. Bij een hoge hoeveelheid of als je ziekt bent wordt er zelfs een omslagpunt bereikt.  Het is niet verstandig om meer dan 500 mg vitamine C binnen te krijgen volgens een onderzoek van Leicster University. Daarom adviseer ik ook altijd om je vitamine uit goede en gevarieerde voeding te halen. Dan krijg je eigenlijk nooit teveel binnen.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk