Werkt collageen beter met vitamine C?

Werkt collageen beter met vitamine C?

Inmiddels vind je collageen in koffie, sappen, smeersels, dranken en poeders omdat het wint in populariteit. Je huid en bindweefsel bevatten collageen. Collageen wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Bij het ouder worden produceert het lichaam echter steeds minder collageen. Een ondersteuning kan dus zijn om collageen extra in te nemen. In veel artikelen valt te lezen dat het belangrijk is om voldoende vitamine C te nemen bij het gebruik van producten met collageen. Is dit een feit of een fabel? En wat is nu de exacte werking van een collageenpoeder?

Collageen wordt aangemaakt door het lichaam zelf

Je lichaam maakt zelf het eiwit collageen aan. Collageen zit in je kraakbeen, bloedvaten, botten en pezen maar is voornamelijk bekend omdat het zorgt voor extra stevigheid en elasticiteit van de huid.
Je lichaam kan de bouwstenen, aminozuren, omzetten tot het eiwit collageen als je met je dagelijkse voeding al voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Naarmate je ouder wordt, verminderd ook de productie van het eiwit collageen omdat het lichaam minder goed in staat is dit aan te maken. Dit natuurlijke proces is onontkoombaar. Het vermijden van de zon, niet roken, gezond en gevarieerd eten is belangrijk om te afbraak van collageen te vertragen.

De vorming van collageen door vitamine C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, vervult een essentiële rol bij de aanmaak van collageen door het lichaam zelf. Vitamine C levert een bijdrage bij het vormen van collageen wat essentieel is bij tanden, tandvlees, bloedvaten, huid, kraakbeen en botten. Het lichaam kan niet genoeg collageen aanmaken als er een tekort aan vitamine C is.

Zink, zwavel, koper en selenium zijn ook voedingsstoffen bij helpen bij het aanmaken van collageen door het lichaam zelf.

Suppletie van collageen en vitamine C

Er zijn meerdere aanwijzingen die aangeven dat het nemen van colageen helpt bij de elasticiteit van de huid, het uiterlijk ervan en het behoud van een normale structuur. Dit is echter door de wetenschap nog niet volledig aangetoond. Het lichaam kan collageen hydrolysaat opnemen omdat het een vorm van collageen is waarbij de eiwitten in kleinere stukken wordt gemaakt.

Lees ook: Moet je vitamine C voor het slapen innemen?

Verschillende voedingssupplementen bevatten naast collageen ook vitamine C. De wetenschap heeft aangetoond dat vitamine C helpt bij de natuurlijke aanmaak van collageen. Het is dus aan te raden om genoeg vitamine C te consumeren. De wetenschap heeft daarentegen nog niet aangetoond dat vitamine C ervoor zorgt dat collageen supplementen beter werken.