vitamine D voeding?

Wat is vitamine D?

Het zonnehormoon zo wordt Vitamine D ook wel genoemd. Deze vet oplosbare vitamine een heel bijzondere eigenschap: vitamine D kan door je lichaam zelf worden aangemaakt, in tegenstelling tot alle andere vitamine. Dit kan alleen er als voldoende zonlicht, in de vorm van UV-B-straling, op je huid terechtkomt. Vitamine D is eigenlijk een hormoon en helemaal geen vitamine.

Vitamine D uit voeding?

In de herfst worden de dagen weer kouder en korter, voelen we ons vaker vermoeid en krijgen we minder energie. Terwijl je in de zomer volop van de zon kan genieten, neemt vanaf september steeds het aantal zonne-uren steeds verder af. Het resultaat? Minder zonuren voor je lichaam en daarom ook minder vitamine D. Hoe gaan deze twee met elkaar samen? In dit artikel lees je er meer over.

Waarom vitamine D supplementen?

Vitamine D is een overkoepelende term voor verschillende verbindingen. Vitamine D3 en vitamine D2 behoren tot de bekendste verbindingen, de laatste is aanwezig in plantaardige bronnen. De voorloper van vitamine D2 is te vinden in sporen in plantaardige voeding.

Tip: Profiteer direct van onze kwalitatieve vitamine D supplementen

De actieve vorm van vitamine D is Calcitriol. Om effectief te zijn als vitamine, worden deze voorlopers omgezet in de actieve vorm. Vitamine D3 heeft het voordeel dat het direct kan worden omgezet in de actieve vorm en in de vorm waarin het kan worden opgeslagen. Vitamine D2 moet eerst via een tussenstap eerst worden omgezet in vitamine D3 voordat het effectief wordt. Voel jij je vaak moe en futloos in de herfst en winter? Hier kan de oorzaak van zijn een vitamine D-tekort.

Je lichaam maakt niet genoeg vitamine D aan door het gebrek aan zonlicht. Dit maakt het nog belangrijker dat je tijdens het koude seizoenen zorgen voor voldoende vitamine D. Met onze Vitamine d supplementen is dat heel eenvoudig. Want vitamine D is cruciaal voor een aantal van functies voor de stofwisseling en is ook je mentale en fysieke welzijn.

Wat is de Dagelijkse behoefte aan vitamine D

Het Voedingscentrum raadt 10 microgram vitamine D per dag aan. Voor mensen boven de 70 jaar is het advies 20 microgram per dag. – dit is een flinke hoeveelheid en komt overeen met 400 gram tonijn. Dit geeft aan hoe belangrijk vitamine D voor je lichaam is.Vitamine D wordt voor 80 tot 90% van je dagelijkse behoefte wordt gedekt door de zogenaamde endogene synthese. Dit is blootstelling aan zonlicht.

Lees ook: Waarvoor is vitamine D?

Endogene vitamine D-synthese vindt plaats doormiddel van UV-B-straling met een golflengte tussen de 290 nm tot 315 nm. De duur en intensiteit van deze straling af op noordelijke breedtegraden en kan de huid minder vitamine D aanmaken. In sommige landen kan het lichaam daarom alleen op bepaalde momenten van het jaar zelf vitamine D produceren. Tussen maart en oktober kan in Nederland de lichaamseigen productie plaatsvinden.

Via je voeding kan je aan slechts 10-20% van je vitamine-D-behoefte komen. Dit lage percentage komt vooral doordat weinig voedingsmiddelen echt veel vitamine D bevatten. Hieronder vind je een aantal welke voedingsmiddelen dat wel zijn.

Voedingsmiddelen met vitamine D

Al kun je met voeding niet aan je volledige vitamine D behoefte voldoen, er is wel een aantal voedingsmiddelen dat bijzonder rijk is aan vitamine D

Voedingsmiddelen met vitamine D:Microgram per 100 gram:
Haring26,35 µg
Forel22,00 µg
Zalm16,30 µg
Sardines10,78 µg
Oesters8,00 µg
Tonijn4,54 µg
Smeltkaas3,13 µg
Paddenstoelen3,10 µg
Eieren2,93 µg
Champignons1,94 µg

Wat is de werking van vitamine D

Wat doet vitamine D in je lichaam? We hebben de voornaamste functies voor je op een rij gezet.

Vitamine D draagt bij aan: opname van calcium en fosfor

In je dunne darm wordt Calcium en fosfor opgenomen. Vitamine D is belangrijk voor het reguleren van de opname van deze mineralen. Calcium komt vooral voor in je botten en het draagt bij aan de sterke botten. Bij de stofwisseling is fosfor nauw verwant aan calcium en is daarom ook belangrijk voor sterke botten en tanden.

Stabiele calciumspiegel in je bloed

Om ervoor te zorgen dat je lichaam over voldoende calcium beschikt is voldoende vitamine D belangrijk. Een vitamine D-tekort leidt vaak ook tot een calciumtekort. Een te laag vitamine D-gehalte ervoor zorgt dat calcium wordt afgevoerd en dus niet kan worden gebruikt.

Behouden van een normale spierfunctie

Zonnebaden voor spieropbouw? Het is wel waar, dit klinkt in eerste instantie misschien wel een beetje apart. Bij het sporten is vitamine D is heel belangrijk. Om je spiermassa optimaal te laten ontwikkelen, moet je ze voorzien van voldoende voedingsstoffen, ook vitamine D.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters vaak last hebben van een vitamine D-tekort volgens het Amerikaanse Instituut voor Geneeskunde.  Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt als je regelmatig traint.

Ook eiwitten spelen naast vitamines spelen een doorslaggevende rol bij het sporten. Op lange termijn kun je alleen effectief spiermassa opbouwen als je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Of je nu de dag graag begint met een eiwitrijk ontbijt of liever Proteïne Snacks als tussendoortje eet – er zit voor iedereen iets bij.

Lees verder over: wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?