Waarom is teveel vitamine E gevaarlijk?

Kan teveel vitamine E nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid?

Een tekort aan vitamine E moet je altijd zorgen te voorkomen. Is daarentegen een teveel aan vitamine E binnenkrijgen gezond? Kan een overschot aan vitamine E schadelijk zijn? Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, waaronder vitamine E, is belangrijk. Het is inmiddels bekend dat een tekort aan vitamine E slecht is voor de gezondheid maar geldt dat ook voor een overschot?

Tip: Koop kwalitatieve, veilige vitamine E supplementen

Gelukkig is het niet gauw een probleem bij vitamines zoals C en E om teveel hiervan binnen te krijgen. Er zijn echter wel een aantal gevallen waarbij voorzichtigheid geboden is. Bij welke gevallen dit is lees je in dit artikel.

Een overschot aan vitamine E

Het komt zelden voor dat je een overschot aan vitamine E binnenkrijgt. In veel voedingsmiddelen zit vitamine E in verschillende vormen. Hierdoor krijg je niet snel een overschot aan vitamine E binnen. De vitamine E die van nature in voedingsmiddelen zit dragen dus positief bij aan de gezondheid. Je lichaam is beter beschermd tegen vrije radicalen omdat vitamine E de cellen ondersteunt. Zaden, noten, vetten en plantaardige oliën zijn voedingsmiddelen die van nature veel vitamine E bevatten. Vitamine E is een vitamine die in vet oplost.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E per dag bij volwassene is 13 milligram bij mannen en 11 milligram bij vrouwen. Een deficiënte aan vitamine E kan ontstaan als men hier minder van binnenkrijgt. Aan de andere kant is er ook een maximale veilige dosis. Volgens de Gezondheidsraad is de maximale hoeveelheid aan vitamine E 300 milligram per dag. Om dit uit te drukken in voedingsmiddelen: hiervoor zou je ruim 4 kilogram noten voor moeten eten.

Leestip: Wat is vitamine E?

De kans is dus erg klein dat je hierdoor teveel vitamine E binnenkrijgt. Maar hoe kun je wel teveel vitamine E binnenkrijgen? Je kan teveel vitamine E binnenkrijgen op het moment dat je voor een langere tijd supplementen gebruikt met een hoge dosering vitamine E. Er zijn echter weinig nadelen gebonden aan teveel vitamine E. Een overschot aan vitamine E kan nadelig werken op het moment dat je door bijvoorbeeld bloedverdunners te weinig vitamine K binnenkrijgt. Deze combinatie kan nadelig werken voor de bloedstolling. Een tekort daarentegen kan zorgen voor hemolytische anemie of neurologische klachten.

Hoe doseer ik vitamine E?

Nu je hebt gelezen over een overschot en tekort vraag je je waarschijnlijk af wat nu de optimale dosering is. Wat voor jou persoonlijk de optimale dosering vitamine E is, is lastig te zeggen omdat het afhangt van verschillende factoren. Factoren zoals chronische aandoeningen, medicijngebruik en je levensstijl bepalen welke dosering voor jou optimaal is.

Gebruik je bijvoorbeeld veel lijnzaadolie of visolie? Dan heb je een hogere vitamine E inname nodig. Dit om de UV straling tegen te gaan en de onverzadigde vetzuren uit deze voedingsmiddelen te oxideren. Veel supplementen die vrij verkrijgbaar zijn bevatten een hogere vitamine E dosering dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Lees ook: Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Zit je in je dagelijkse inname net onder de 300 milligram? Uit onderzoek is gebleken dat er geen negatieve gezondheidseffecten gebonden zijn hieraan. Deze supplementen kun je dus zonder problemen gebruiken. Zeker als je kampt met een tekort aan vitamine E.

Zorgt een overschot aan vitamine E voor bepaalde bijwerkingen? In theorie zou dit kunnen omdat in weefsels vitamine E opstapelt. Zoals hierboven al valt te lezen kan een overschot aan vitamine E bij mensen met een tekort aan vitamine K zorgen voor problemen met de bloedstolling. Buiten dit, zijn er geen nadelen gerapporteerd bij een overschot aan vitamine E.

Geschreven door
Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine E

New Care Zwarte knoflook plus

#1
New Care E400

60 capsules
  21.50
  Bekijk product
  Vitals Vitamine E-8

  #2
  Vitals Vitamine E-8

  60 softgels
  • bevat alle acht vormen van vitamine E
  • een uniek, compleet complex
  • met uitsluitend de superieure natuurlijke vormen (geen synthetische vitamine E)
  39.95
  Bekijk product
  Orthica Vitamine E 400 +

  #3
  Orthica Vitamine E 400 +

  60 softgels
  • Voor behoud van gezonde cellen en weefsels
  • Celbeschermend
  • 100% puur
  27.95
  Bekijk product
  Bekijk meer Vitamine E
  1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk