Wat is vitamine e?

Wat is vitamine E?

Vitamine-E is een stof die bescherming biedt aan je lichaam tegen schadelijke stoffen van buitenaf, dit is een antioxidant. Deze schadelijke stoffen zijn agressieve stoffen, deze worden ook wel vrije radicalen genoemd en kunnen in het ergste geval schade veroorzaken aan weefsels en cellen in je lichaam.

Vitamine E biedt je cellen bescherming tegen oxidatieve schade zoals luchtvervuiling en UB-straling. Vitamine E komt voor in het vet van een aantal voedingsmiddelen, het is een vetoplosbare vitamine. Vetoplosbare vitamines worden door ge lichaam via de darmen opgenomen en vervolgens opgeslagen in de weefsels en lever tot ze nodig zijn.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in plantaardige producten en plantaardige oliën, zoals:

  • Fruit
  • Groenten
  • Zaden
  • Noten
  • Granen

Vitamine E komt relatief weinig voor in dierlijke producten.

Lees verder over: Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine E?

Hoeveel vitamine E heb je nodig?

Naast milligram (mg) wordt voor vitamine E ook wel de hoeveelheid α-tocoferol-equivalenten (α-TE/alfatocoferol eenheden) als referentie eenheid-gebruikt. 1 milligram staat gelijk aan 1 α-tocoferol-equivalent.

Volwassen vrouwen 11 mg vitamine E nodig, dus 11 α-TE. Voor volwassen mannen is de dagelijkse vitamine E behoefte 13 mg, dit is dus 13 α-TE. Voor kinderen verschilt de hoeveelheid vitamine E per levensfase.

Wat is een veilig inname vitamine E?

Volwassen vrouwen 11 mg vitamine E nodig, dus 11 α-TE. Voor volwassen mannen is de dagelijkse vitamine E behoefte 13 mg, dit is dus 13 α-TE. Voor kinderen verschilt de hoeveelheid vitamine E per levensfase.

Lees verder: Waarom is teveel vitamine E gevaarlijk?

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine E?

Het komt zelden voor dat een tekort aan vitamine E leidt tot ernstige verschijnselen. Zelfs na 5 jaar werd er nog geen effect aangetoond in een onderzoek. Alleen als gevolg bij een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen kan dit eigenlijk alleen voorkomen.

Mogelijke symptomen bij een tekort aan vitamine E zijn:

  • Schade aan de hersenen
  • Bloedarmoede

De spijsvertering werkt nog niet goed bij te vroeg geboren kinderen. Hierdoor nemen de darmen ook weinig vitamine E op. Hierdoor kan een tekort aan vitamine E tot oedeem, verhoging van het aantal bloedplaatjes en bloedarmoede leiden.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan vitamine E?

Een teveel aan vitamine E kan zich in theorie opstapelen in weefsels, dit zou een negatief effect kunnen hebben op de processen in die weefsels. Tot zo ver zijn er geen negatieve effecten bekend in de praktijk.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D tekort?

Vitamine D bevordert de opbouw van je botten en zorgt voor de opname van calcium in je lichaam. Heb je een vitamine D tekort, dan verlopen deze processen langzamer dan normaal. De Engelse ziekte kan hierdoor vooral bij kinderen veroorzaakt worden, dit is een skeletafwijking genaamd rachitis. Ostreopose is een mogelijk gevolg door vitamine D tekort bij volwassenen, ook wel bekend als botontkalking.

Leestip: Wat doet vitamine E?

De kans op botbreuken wordt hierdoor verhoogt, dit komt vooral voor op latere leeftijd bij vrouwen. Het risico op botbreuken wordt verkleint wanneer vitamine D als aanvulling op de dagelijkse voeding wordt ingenomen, dit is aangetoond in een onderzoek onder oudere vrouwen. Osteomalacie is een verwerking van de botten die veroorzaakt kan worden door een tekort. Bij een ernstig vitamine D tekort kan zelfs leiden tot spierkramen en spierzwakte.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D teveel?

Een teveel aan vitamine D kan schade aan je bloedvaten, nieren en hart als gevolg hebben. Ook kun je bij een teveel aan vitamine D obstipatie, verminderde eetlust, slaperigheid of misselijkheid ervaren. Gelukkig komen negatieve effecten zelden voor bij het innemen van een teveel aan vitamine D.