Vitamine K supplement voor ouderen?

Is vitamine K een toevoeging voor ouderen en volwassenen?

Er zijn al veel nieuwsberichten verschenen over het gebruik van dit nutriënt voor baby’s maar hoe zit het met het gebruik van vitamine K supplementen voor ouderen en volwassenen? In deze blog vertellen we je meer over vitamine K.

Vitamine K, wat is het?

Het Deense woord Koagulation betekent ook ‘stolling’ en dat is precies waar vitamine K haar acroniem aan te danken heeft en waar het bij betrokken is. Heb je een wondje of stoot je ergens tegenaan? Dan is het van belang je vitamine K-niveau op orde te hebben. Een andere naam die wordt gebruikt voor de stollingsvitamine is ook wel ‘calciumdistributeur’. Dit is het tweede proces waarbij vitamine K betrokken is.

Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 (phylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon). In veel voedingsmiddelen komt vitamine K1 voor, zoals spinazie, bladgroenten en sojaolie. Dat kunnen we prima eten maar het lichaam neemt nauwelijks K1 op.

Lees ook: Wat doet vitamine K?

K2 is biologisch actiever en beter opneembaar doordat het ontstaat onder de invloed van bacteriën. Het komt in heel kleine hoeveelheden voor in onze voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen zoals kwark, (Goudse) kaas, lever, eigeel en natto (Japanse gefermenteerde sojabonen). In onze dikke darm bevinden zich ook vitamine K-producerende bacteriën.

Er zijn verschillende manieren om aan vitamine K te komen maar ondanks dat kunnen er af en toe toch een ontoereikend niveau ontstaan. Dit kan komen door bepaalde diëten, medicatiegebruik of een verstoorde vetopname. Vitamine K is namelijk een vet oplosbaar vitamine, dit betekent dat het zich in het vet van voedingsmiddelen bevindt.

Is het nuttig als volwassene vitamine K te gebruiken?

Toereikende vitamine K-waarden zijn zelfs met je dagelijkse boterham met kaas niet vanzelfsprekend. Van vitamine K2 komt maar kleine hoeveelheden voor in onze voedingsmiddelen en vitamine K1 nemen we weinig op. Ook koken we graag onze groenten maar er gaan een hoop vitamines verloren door dit verhittingsproces.

Om voldoende vitamine K binnen te krijgen moet je dus flink je best doen. Daarnaast zijn er ook nog risicofactoren zoals het gebruik van antibiotica en eetpatronen zoals vasten en veganisme. Hierdoor zit je al snel onder de dagelijkse behoefte.

Leestip: Vitamine K en D baby hoe lang moet ik het toedienen?

Voor volwassenen en klunzige personen is vitamine K dus wel nuttig. Het kan ook een teken zijn van ontoereikende vitamine K-niveaus wanneer je sneller een blauwe plek krijgt dan normaliter.

Waarom zouden ouderen vitamine K gebruiken?

Omdat de vitamine K-voorraad beperkt is kan ondervoeding al snel leiden tot ontoereikende niveaus. Het is dan ook niet zo vreemd dat je op een hogere leeftijd verband houdt met meer risico op verminderde waarden. In een publicatie van het Universitair Medisch Centrum Amsterdam kunnen we lezen dat bij maar liefst 1 op de 3 ouderen zonder thuiszorg ondervoeding een rol speelt.

Dit is ook bij 1 op de 10 ouderen mét thuiszorg het geval. Ondervoeding heeft niet per definitie te maken met je gewicht of BMI (Body Mass Index). Als je ondervoed bent is de behoefte aan belangrijke voedingsstoffen groter.

Lees ook: Top 10 voedingsmiddelen met Vitamine K

Medicatie kan er bij ouderen bijvoorbeeld voor zorgen dat stofwisseling verandert of eetlust vermindert. Ook hebben psychische factoren of socio-economische factoren zoals armoede, verminderde mobiliteit of eenzaamheid er mee te maken.

Ook neemt het risico op vallen toe naarmate de leeftijd. Om die reden willen we graag een goed niveau aan vitamine K bij ouderen zien. Daarom is het voor ouderen een goed idee een supplement te nemen die afgestemd is op de specifieke vitamine K-behoefte.

De adequate inname volgens de Gezondheidsraad

Er is geen dagelijkse hoeveelheid vitamine K voor volwassen en ouderen vastgesteld door een gebrek aan uitgebreid onderzoek. De Gezondheidsraad hanteert wel een adequate inname. Dit is een schatting van de hoeveelheid die een persoon minimaal nodig heeft voor goede gezondheid. Dit is voor vitamine K vastgesteld op dagelijks 70 microgram voor zowel volwassenen als ouderen.

Als je medicijnen slikt die invloed hebben op bloedstolling of op je bloeddruk moet je extra voorzichtig zijn. Het kan dan zo zijn dat je vitamine K-behoefte lager uitvalt wat niet elk supplement geschikt maakt. Bespreek je plan daarom eerst met een orthomoleculair therapeut of een arts. 

Conclusie

Het is altijd een goed idee om je vitamine K op peil te houden. Zorg daarom dat je genoeg vitamine K binnenkrijgt door een extra stuk kaas of een supplement die af is gesteld op jouw behoefte.

Geschreven door

Anouk van der Laan