Wat doet vitamine K voor de gezondheid?

Wat zijn de effecten van vitamine K op de gezondheid?

Voor vitamine K voedingssupplementen is de laatste weken veel aandacht geweest. Mensen die te lage vitamine K gehaltes hadden krijgen vaker ademhalingsproblemen. Het CWZ-ziekenhuis heeft dit recentelijk onderzocht. Er lijkt dus een verband te zitten.

Wat is nu precies in het lichaam de functie van vitamine K? En wat is nu eigenlijk het verband met onze longen en de gezondheid ervan? In dit artikel vertellen we je meer!

Vitamine K, wat is het?

Vitamine K is in meerdere vormen verkrijgbaar. Daarnaast is vitamine K een vitamine die in vet oplost. Vitamine K kan verdeeld worden in vitamine K1 (phylloquinon) en diverse vormen van vitamine K2 (menaquinonen) zoals MK-4 en MK-7.

Waar is vitamine K in te vinden?

Groene bladgroenten zijn van nature rijk aan vitamine K. Er zit ongeveer 575 milligram vitamine K1 in 100 gram spinazie. Deze hoeveelheid is al veel meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Leestip: Vitamine K supplement voor ouderen?

Verschillende bacteriën in de darmen maken vitamine K2 aan. Hoe deze vitamine K2 daarna dan door het lichaam wordt opgenomen is nog niet helemaal duidelijk. Ook in kwark, eigeel en kaas komt van nature vitamine K2 voor.

Vitamine K, wat is de werking ervan?
Bloedstolling

Voor de bloedstolling is vitamine K erg belangrijk. Vitamine K ondersteunt bij een aantal stollingsfactoren. Deze zijn belangrijk om er voor te zorgen dat er een korst komt op het moment dat je een open wond hebt. Ook in de vorm van stollingsremmers vervult vitamine K een belangrijke rol. Dit zorgt in het bloed voor een gezonde balans tussen stolling en antistolling.

Botten

Vitamine K is ook erg belangrijk voor het behoud van gezonde botten en draagt bij aan de aanmaak hiervan. Her risico op breuken en fracturen kan worden verminderd door inname van vitamine K.

Longen en bloedvaten

Het soepel houden van bloedvaten is ook iets waar concrete aanwijzingen van zijn door het gebruik van vitamine K, specifiek vitamine K2. Meer mensen kregen elastische bloedvaten op het moment dat zij supplementen met vitamine K kregen volgens een onderzoek uit Maastricht.

Leestip: Wat doet vitamine K?

Niet enkel voor de goede werking van het hart, maar ook voor de longen zijn elastische bloedvaten ontzettend belangrijk. Het verband tussen elastische bloedvaten en gezonde longen is er echter een die nog verder onderzocht moet worden.

Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine K?

Per dag wordt er 70 microgram vitamine K1 bij volwassenen geadviseerd door de Nederlandse Gezondheidsraad. Dit kan echter per situatie verschillen. Online is informatie te vinden over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid die past bij jouw situatie.

Wanneer moet ik vitamine K extra nemen?

Na het lezen van dit artikel kun je je afvragen of je wellicht voor een goede gezondheid extra vitamine K moet gaan innemen. Over het algemeen krijgen we dagelijks genoeg vitamine K binnen door de voeding die we eten.

Wanneer je botten en/of bloedvaten wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, kan een supplement met vitamine K nuttig zijn. Raadpleeg hiervoor eerst een orthomoleculair therapeut of diëtist en vraag hen om je hierover te informeren Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het verband tussen de gezondheid van de longen en een hogere inname van vitamine K.

Lees verder: Waar zit vitamine K in?

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine K

Vitakruid Vitamine D3 & K2 Druppels

#1
Vitakruid Vitamine D3 & K2 Druppels

10 mililiter
  • Beste vormen vitamine D3 en K2 (MenaQ7®)
  • K2 & D3 voor de gezonde calciumstofwisseling*
  • Eenvoudig te doseren met behulp van druppelpipet
23.90
Bekijk product
Vitakruid Vitamine K2 100mcg

#2
Vitakruid Vitamine K2 100mcg

60 tabletten
  • Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
  • Vitamine K2 beter dan K1
  • K2VITAL® DELTA van Kappa Bioscience is de beste K2 bekend
19.90
Bekijk product
Vitals Vitamine K2 90 mcg

#3
Vitals Vitamine K2 90 mcg

60 capsules
  • K2 in de superieure vorm van menaquinon-7 (MK-7)
  • zeer zuiver en een relevante dosering
  • bevat K2Vital®Delta dat een zeer hoge stabiliteit heeft
22.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine K