Waarom is vitamine k2 zo belangrijk?

Waarom is vitamine K2 belangrijk?

Vitamine K2 is een belangrijke vitamine. Vitamien A, B en D is bij iedereen bekend en waarom we voldoende van deze vitamines moeten binnen krijgen weten we allemaal. Vitamine K2 is een vitamine die je waarschijnlijk nog niet kent.

Veel mensen hebben een tekort aan deze vitamine, omdat vitamine K2 van nature in weinig voedingsmiddelen voorkomt. Lees hier waarom deze vitamine belangrijker is dan we denken en niet vergeten mag worden.

Welke goede eigenschappen heeft vitamine K2?

 1. Bloedstolling

Vitamine K2 staat voornamelijk bekend om het voorkomen van trombose en het reguleren van de bloedstolling. Om niet te veel bloed te verliezen, moet een wondje na een tijdje stoppen met bloeden. Ook mag het bloeden niet te snel stoppen, anders kunnen er bloedstolsels in je aderen ontstaan. Vitamine K2 zorgt tussen beide voor het juiste evenwicht.

 • Zwangerschap

Je lichaam verhoogt de activiteit van bloedstollingselementen tijdens, zodat je tijdens een zwangerschap niet te veel bloed verliest. Bij een te hoge activiteiten wordt de kans op trombose vergroot. Vitamine K tussen beide voor de juiste balans. Via de navelstreng is het niet mogelijk om vitamine K door te geven. Het is dus van belang dat het kindje vitamine K toegediend krijgt. Een vitamine K2 tekort kan een hersenbloeding veroorzaken bij pasgeboren baby’s.

 • Gezonde botten

Calcium draagt bij aan gezonde botten, dit is algemeen bekend. Dat vitamine K2 super belangrijk is om calcium op de juiste manier te laten binden weet alleen niet iedereen. Bij een structurele inname van 45 microgram vitamine K2 levert deze vitamine een belangrijke bijdrage aan de bosontwikkeling, dit is uit een onderzoek van het UMC Utrecht gebleken.

 • Hart- en vaatziekten

De elasticiteit van je bloedvaten wordt beïnvloed door een teveel aan calcium. Om hart- en vaatziekten te voorkomen zijn elastische bloedvaten belangrijk. Vitamine K zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven en draagt bij aan goed transport van calcium, dit is gebleken uit recent onderzoek.

Symptomen bij een tekort aan vitamine K2

Vitamine K2 komt van nature weinig voor in voedingsmiddelen. De meeste mensen hebben hierdoor een tekort, al merk je daar over het algemeen weinig van. Een aantal symptomen kunnen duiden op een tekort aan vitamine K2, zoals aderverkalking, wondjes die lang doorbloeden, bloedneuzen of vaak last van blauwe plekken.

In welke voedingsmiddelen zit vitamine K2?

Onderstaande voedingsmiddelen zijn goede bronnen van vitamine K2, om een tekort te voorkomen is het belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen:

 • Kippenborst
 • Kippenlever
 • Salami
 • Boter
 • Eigeel
 • Zachte kaassoorten
 • Harde kaassoorten
 • Natto, dit is een traditioneel Japanse maaltijd, gemaakt van gefermenteerde sojabonen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk