Wat doet vitamine K?

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor vitamine K supplementen. Uit een recent onderzoek in het CWZ-ziekenhuis blijkt dat mensen met ademhalingsproblemen een lagere vitamine K status hadden (1). Hier lijkt dus een verband. Maar wat doet vitamine K precies in het lichaam? Wat is de relatie van vitamine K met de gezondheid van onze longen? We leggen het je graag uit.

Wat doet vitamine K voor je gezondheid?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en er zijn meerdere vormen van. De vitamine is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en meerdere vormen van vitamine K2 (menaquinonen), waaronder MK-4 en MK-7.

Lees meer over wat vitamine K voor je gezondheid doet

Waar zit vitamine k in?

Via de voeding en vooral via groene bladgroenten krijgen we vitamine k1 binnen.  Zo bevat 100 gram gekookte spinazie bijvoorbeeld 575 milligram vitamine K1. Dat is vele malen meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Kleine hoeveelheden vitamine K2 komt voor in kaas, eigeel en kwark. In je darmen maken bacteriën vitamine K2 aan, het niet helemaal duidelijk hoeveel vitamine K2 kan worden opgenomen in het lichaam.

Wat doet vitamine K?

Vitamine K en bloedstolling

Vitamine K is noodzakelijk bij de bloedstolling. Het is een bouwstof voor stollingsfactoren, deze stofjes zorgen ervoor dat er een korst ontstaat als je een wondje hebt. Tevens speelt Vitamine K ook een rol in de vorming van stollingsremmers. Dit is belangrijk voor de balans tussen stolling en antistolling van je bloed.

Vitamine K en botten

De vitamine speelt ook een rol bij de botgezondheid, door een bijdrage te leveren aan de aanmaak van botten. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine K2 het risico vermindert op botbreuken.

Lees ook: Wat doet vitamine K?

Vitamine K en bloedvaten en longen

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K2, ook ondersteunt bij het soepel houden van bloedvaten. Een onderzoek uit Maastricht liet zien dat mensen die een supplement met vitamine K kregen meer elastische bloedvaten hadden. De elasticiteit van bloedvaten is belangrijk voor ons hart en ook voor de longen. Maar hier moet nog meer onderzoek worden gedaan.

Hoeveel vitamine K per dag?

De Nederlandse Gezondheidsraad beveelt 70 microgram vitamine K1 per dag aan voor volwassenen. Bekijk hier de specifieke aanbevelingen voor verschillende groepen: https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/vitamine-k/.

Moet ik extra vitamine K nemen?

Moet ik nu extra vitamine K gebruiken voor mij gezondheid vraag je je misschien af. Onze normale voeding levert in principe voldoende vitamine K. Maar voedingssupplementen kan een goede aanvulling zijn voor mensen hun bloedvaten en botten meer aandacht willen geven. Vraag je diëtist of orthomoleculair therapeut hierom advies.

Naar de relatie tussen een hogere inname en de gezondheid van de longen moet nog meer onderzoek worden gedaan. 

Lees verder: Vitamine K en D baby hoe lang moet ik het toedienen?