Wat is anthocyanine?

Antocyanine, wat is het? Wat zijn de voordelen voor de gezondheid, de dosering en eventuele bijwerkingen

Heb je ook altijd al willen weten hoe bessen aan hun heldere en verschillende kleuren komen? Dit komt door het pigment in de schil van de bes!

De thuisbasis voor een verscheidenheid aan biologische verbindingen zijn de hoeveelheid verzamelde cellen in de schil die de bessen de heldere kleuren geven. We bespreken hier een van die biologische verbindingen, een specifieke flavonoïde samen met de vele voordelen voor de gezondheid hiervan.

Lees ook: Bevat onze voeding minder vitamines dan vroeger?

Tijdens het metabolisme van planten is er een groep moleculen die worden aangemaakt, de zogenoemde Flavonoïden (of bioflavonoïden). Er zijn 6.000 soorten van deze metabolieten. Antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen zijn verschillende gezondheidsvoordelen van deze moleculen.

In dit artikel onderzoeken we een specifiek lid van de groep. Men spreekt er zelfs over dat dit de belangrijkste flavonoïden is. Ook is het degene die de belangrijkste structuur vormt voor het pigment in het fruit: antocyanine. Hoe anthocyanine het je gezondheid en prestaties kan verbeteren wordt in dit artikel besproken.

Antocyanine, wat is het?

Antocyanine is in theorie vergelijkbaar met een flavonoïde maar ook weer niet. Het maakt deel uit van de groep flavonoïde van fytochemicaliën, chemicaliën die van nature voorkomen in planten.
In totaal zijn er 17 anthocyanidinen. De 6 die het belangrijkst zijn voor de mens zijn cyanidine, delphinidine, petunidin, peonidine, pelargonidine en malvidine.

In een aantal bessen zoals aardbeien, kersen, frambozen en bosbessen zijn deze voornamelijk geconcentreerd. In groente en fruit komen ze van nature ook voor. Normaal gesproken eten de meeste mensen voldoende anthocyanidinen die het pigment van de bessen hun kleur geeft.

Gezichtsstoornissen, infecties en een hoge bloeddruk zijn ziektes die vanuit vroeger al hiermee werden behandeld. De reputatie van supersupplement groeit hierdoor alleen maar. Bij het voorkomen of behandelen van dergelijke ziektes is gebleken dat orale consumptie van anthocyanine in fruit, extracten of supplementen effectief is gebleken.

Anthocyanines, hoe werken deze?

Een toestand waarin de hoeveelheid vrije radicalen, reactieve zuurstofsoorten groter zijn dan de hoeveelheid antioxidanten, de verbindingen die oxidatie door deze vrije radicalen remmen of vertragen, wordt oxidatieve stress genoemd. Deze verstoring kan leiden tot de oxidatie van bepaalde eiwitten, lipiden en ook het DNA. Het is algemeen bevestigd dat anthocyanines helpt bij antioxiderende activiteiten.

Het verschilt per type wat het vermogen is van anthocyanines om reactieve zuurstofsoorten tegen te gaan. Dit is ook totaal afhankelijk van de chemische structuur van iedere verbinding. Iedere soort anthocyanine reageert anders op verschillende type vrije radicalen. Dit zorgt voor diverse onderzoeksresultaten.

Leestip: Welke voedingstoffen vind je bloemkool?

Sommige positieve experimentele onderzoeken die een hoge antioxidantcapaciteit hebben aangetoond worden door proeven met menselijke voeding niet volledig ondersteund.

Wat de moeilijkheid kan verklaren bij de observatie bij antioxiderende effecten in proeven bij mensen is dat lage concentraties anthocyanines ook celsignalering en overige biologische processen moduleren door de niet-antioxidante mechanismen.

Het werkt remmend bij ontstekingen

Anthocyanines kunnen een rol vervullen als ontstekingsremmer door een aantal cellulaire mechanismen. Dit is door studies aangetoond. Anthocyanines remmen activiteiten af van een aantal  pro-inflammatoire eiwitten genaamd cytokinen. Dit wordt gedaan door specifieke cellulaire routes te onderdrukken.

Het pro-inflammatoire enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2) is meestal verantwoordelijk voor pijn. Anthocyanines helpen bijvoorbeeld om deze te remmen. Meestal is de gecombineerde antioxiderende en ontstekingsremmende cellulaire activiteit bij de behandeling van ziektes die het eenvoudiger maakt bij klinisch gebruik.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Anthocyaan?

Uit onderzoek blijkt dat andere mechanismen mogelijk net zo verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen als de antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen van anthocyanine.

Deze biologische effecten zorgen voor bescherming tegen onder andere:
-DNA dat wordt afgebroken door reacties
-Ziekteontwikkeling die hormoon afhankelijk is (oestrogeenactiviteit)
-De afbraak van lipiden, ook wel lipidenperoxidatie
-De breekbaarheid van capillaire bloedvaten

De combinatie van deze mechanismen zorgt ervoor dat arthocyaninen helpen bij verschillende ziektetoestanden. Hieronder vind je een overzicht van bepaalde gezondheidsproblemen waarbij het gebruik van anthocyanines kan helpen.

Gezichtsscherpte

Met het gebruik van anthocyanine kan de helderheid van het gezichtvermogen of gezichtsscherpte worden verbeterd. Niet alleen dit deel van het gezichtsvermogen wordt hiermee verbeterd. Ook het nachtzicht verbeterd (het beter zien in het donker) verbeterd bij inname van anthocyanine.

Afvallen

Onderzoek heeft aangetoond dat inname van anthocyanines en gewichtverlies in verband staan met elkaar. In een studie kregen muizen een vetrijk dieet met anthocyanines. Het resultaat was een remming van het gewicht en een toename van het vet wat ze kregen toegediend.

Lees ook: Welke vitamine zit er in courgette?

Ook het tegen gaan van stofwisselijksziektefactoren zoals een hoge bloedsuikerspiegel en hyperinsulinemie werd waargenomen. Inname van anthocyanines werd dus bewezen als eventuele behandeling van obesitas en metabool syndroom.

De cognitieve functie

Het laatste voordeel voor de gezondheid bij anthocyanine is het stimuleren van de cognitie van het zenuwstelsel en het geheugen. Dit helpt neurodegeneratie te voorkomen.

Een vermindering van de peroxidatie van lipiden in hersenweefsels en een verbeterde cognitieve functie is aangetoond bij experimenten met muizen. Het innemen van bosbessenextract met een hoog arthocyaninegehalte zorgt voor een kentering van motorische functies en neurodegeneratieve geheugen.

Sportprestaties en antocyanine

Hoe kan anthocyanine gebruikt worden bij verschillende eigenschappen om sportprestaties bij gezonde mensen te ondersteunen?
Een toename van het maximale zuurstofverbruik (VO2 max) is aangetoond bij de grote groep bioflavonoïden, door het oxidatieproces in de spieren te ondersteunen bij duursport oefeningen.
Dit is het resultaat van een toename van de hoeveelheid mitochondriën in de spiercellen.

Verbetering in de neuromusculaire functie en kracht maar ook de vermindering van spierbeschadigingen en spierpijn is iets waar aanwijzingen van zijn.

Een onderzoek van International Journal of Preventative Medicine bestudeerde met een dubbelblinde, willekeurige gecontroleerde studie de effecten van anthocyanines op het gebied van trainingsprestaties. 54 vrouwelijke en mannelijke sporters werden vergeleken met inname van 100mg anthocyanine per dag ten opzichte van 100mg placebo in een tijdsbestek van 6 weken.

In dit onderzoek trainde de proefpersonen 3 keer per week met fietsen en hardlopen op een intensiteit van 60 tot 80% van hun streefhartslag. Uit het onderzoek bleek dat de VO2 max aanzienlijke stijgingen lieten zien in de groep die anthocyanine gebruikte ten opzichte van de groep mensen die het placebo kregen. Bij trainingen op basis van uithoudingsvermogen biedt suppletie dus aanzienlijke voordelen!

Andere experimenten met dieren bevestigen deze resultaten. Er is dus een verband tussen inname van anthocyanine en groei van spieren en inspanningscapaciteit.

Leestip: De gezondheidsraad adviseert vitamines voor deze mensen

Een experiment met ratten laat zien dat bij hoge inname meer spiergroei zichtbaar is, hoger lichaamsgewicht en meer uithoudingsvermogen in vergelijking met controles. Ook uit onderzoek naar producten met een hoog anthocyaninegehalte worden lichamelijke voordelen waargenomen.

Studies van kersen- en bosbessensappen (rijk aan anthocyanines) laten positieve effecten zien op spierbeschadiging en beter herstel na oefeningen. Bovendien zijn Montmorency-kersen (die ook veel anthocyanines bevatten) onderzocht op hun voordelen voor spierbeschadiging en -functie door beenoefeningen aan een zijde. Een supplement met kersenextract werd in deze studie door tien mannelijke atleten onderzocht.

Deelnemers deden 10 sets van 10 herhalingen bij 80% van het totale maximale aantal herhalingen (1RM), voor en na twee weken van gebruik van supplementen. Resultaten toonde aan dat het herstel van maximale vrijwillige kracht sneller was bij de mensen met hoog anthocyanine-kersenextract, vergeleken met de standaard fruitconcentraatgroep. Het toont een verbeterd spierherstel aan, vooral wanneer er veel anthocyanines worden toegevoegd. De verhoogde antioxidantencapaciteit van deze atleten wordt gezien als reden voor deze extra spiervoordelen.

De bijwerkingen van anthocyaan

Vanwege de lange geschiedenis van het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanines (bijvoorbeeld diverse bessen) worden de flavonoïden als veilig beschouwd en kunnen mensen dit zonder problemen tot zich nemen.

Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten of problemen met toxiciteit van voornamelijk anthocyanine volgens een analyse van 133 willekeurige gecontroleerde onderzoeken.

Goed te vermelden is dat flavonoïden als groep bij risicogroepen als bijvoorbeeld ouderen problemen kunnen leveren met toxiciteit. Afhankelijk van het type, de dosering en de duur van de inname.

Lees ook: Top 10 fosfor rijke voedingsmiddelen

Met anthocyanine worden dergelijke problemen niet aangegeven in dit onderzoek.

Met een dagelijkse dosering van 500mg tot 1g anthocyanine is deze relatief hoog.

Om de antioxiderende en ontstekingsremmende capaciteit te vergroten is slechts 100mg extra nodig. Ook om de atletische en gezondheidsvoordelen te ervaren.

Om mee af te sluiten

Hier eindigt ons artikel naar de indrukwekkende anthocyanineverbinding.

Wat ooit een van nature bijproduct was van de evolutie groeide een verbinding die de antioxiderende en ontstekingsremmende functies kan verbeteren en de celsignalering kan veranderen om de gezondheid en het welzijn te ondersteunen.

Dus of u nu uw zicht wilt verbeteren, stappen wilt ondernemen om veroudering en ziekte te voorkomen, of zelfs uw conditie wilt verbeteren, anthocyanines kan absoluut de moeite waard zijn.

Vitamine pillen bestsellers