Betacaroteen, wat is Bètacaroteen?

Wat is bètacaroteen?

Bètacaroteen is een stof in het lichaam dat wordt omgezet in vitamine A. Dit wordt ook wel een provitamine genoemd. Provitamines zijn de stoffen die je lichaam zelf kan omzetten in vitamines. Bètacaroteen is dus een provitamine voor vitamine A. Zoals vitamine A zorgt voor de ondersteuning van je weerstand, dat je goed kunt zien, een gezonde huid en het behoud van normale slijmvliezen, zorgt bètacaroteen hier ook voor.

Waar zit bètacaroteen in?

Bètacaroteen komt voor in verschillende groenten en fruit, zoals:

  • Groene bladgroente, bijvoorbeeld spinazie
  • Koolsoorten
  • Wortelen
  • Mango’s
  • Mandarijnen

Bètacaroteen geeft groenten en fruit hun oranje en gele kleur.

De juiste hoeveelheid bètacaroteen

Voor bètacaroteen bestaat geen dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De omrekeningsfactor van bètacaroteen naar vitamine A is 1:12. Dat houdt in dat 1 microgram vitamine A gelijk staat aan 12 microgram bètacaroteen. Het lichaam zet niet meer om in vitamine A dan het nodig heeft. Als er te veel bètacaroteen wordt ingenomen leidt dit dus niet tot een te hoog vitamine A-niveau. Bètacaroteen zelf heeft wel een bovengrens.

Het Vitamine Informatie Bureau adviseert op basis van advies van de EFSA (European Food Safety Authority) om niet meer dan 15 milligram bètacaroteen per dag via supplementen te gebruiken. Dit wordt geadviseerd aan de hele bevolking.

De gevolgen van een bètacaroteen tekort

Het is op dit moment nog niet bekend of bètacaroteen je lichaam kan voorzien van alle vitamine A die je nodig hebt. Er zijn ook geen effecten van een tekort aan bètacaroteen bekend, daarom is er ook geen dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Wel kan er door een tekort aan bètacaroteen een vitamine A-tekort ontstaan. Wanneer je minder bètacaroteen binnenkrijgt zal er ook minder vitamine A worden aangemaakt.

De gevolgen van te veel bètacaroteen

Wanneer je te veel bètacaroteen binnenkrijgt kan je huid verkleuren. Dit wordt carotinemie genoemd, dit ontstaat door een ophoping van bètacaroteen in je bloed. Er zijn verder geen andere negatieve bijwerkingen van te veel bètacaroteen bekend.

Als je lichaam al genoeg vitamine A heeft kunnen je darmen de reactie die bètacaroteen omzet automatisch vertragen. Je lichaam kan dus nooit een te veel aan vitamine A oplopen.

Als je rookt is het verstand om op te letten met je bètacaroteen inname via supplementen. De Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Lung Cancer Prevention Study duidt aan dat het binnenkrijgen van te veel bètacaroteen via supplementen kan leiden tot een groter risico op longkanker.

Vitamine pillen bestsellers