Camu camu. Wat is camu camu?

De kleine opslagplaats van vitamine C: camu camu

Om al haar superfoods op te slaan heeft Moeder Natuur schijnbaar gekozen voor het Amazonegebied. Hier komen namelijk veel uitzonderlijke voedselbronnen vandaan. De camu camu bes is er hier één van. Camu camu is een rood-paarse bes en is een echte bom aan vitamine C. De geheimen van deze bes worden in dit artikel onthuld.

Camu camu bessen, wat zijn het?

Langs de waterkant wordt de struikachtige boom camu camu (Myrciaria dubia) gevonden. Uiteindelijk groeit deze struik uit tot een hoogte van twee tot drie meter. In het westelijke Amazonegebied groeit deze camu camu. De camu camu bessen hebben een diameter van tien tot twaalf millimeter. De bessen hebben een rode tot donkerpaarse kleur en de huid is glad. In de huid van de bes bevindingen zich grote concentraties antocyanen (natuurlijke kleurstoffen) die zorgen voor de kleur. Het vruchtvlees van de camu camu heeft een zachte, vlezige structuur en is geel van kleur. Er zitten meestal twee zaden in de bes.

Per hectare geeft de camu camu struik tussen de 9.000 en 12.000 kg fruit. Tussen november en maart, eens in de twee jaar is de oogsttijd. Om de vruchten te plukken gaat de lokale bevolking met kano’s langs de struiken.

Vanwaar de naam camu camu?

De camu camu struik groeit in waterrijke gebieden.

. Voor de vissen zijn de bessen die in het water vallen een uitstekende voedingsbron. Het heeft er alle schijn van dat de bessen zo aan de naam komen. Het geluid dat de vissen maken op het moment dat ze de bessen uit het water pakken klinkt als ‘camu camu’.

Wat is de rede dat camu camu een superfood is?

In 1957 werden de voedingswaarden van de camu camu bes voor het eerst geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat van alle plantaardige bronnen, camu camu de rijkste bron aan vitamine C is. Per 100 gram camu camu vind je namelijk 2 gram (2000mg) vitamine C. Om aan te geven hoeveel dit is: een kiwi bevat 79mg vitamine C per 100 gram. Je vindt dus maar liefst 25 keer zoveel vitamine C in de camu camu bessen. Het is om deze rede echt een superfood omdat het veel meer vitamine C bevat dan alle andere fruitsoorten. Camu camu bessen bevatten daarnaast aminozuren, verschillende fytochemicaliën (zoals polyfenolen, lycopeen, bètacaroteen en anthocyanen) en diverse vitamines en mineralen zoals vitamine B3, kalium, fosfor en ijzer.

Supplementen met camu camu

Om uit het vuistje te eten zijn camu camu bessen niet erg geschikt door de erg zure smaak. Deze zuur smaak komt door het hoge gehalte vitamine C. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Van deze stuur is de pH of zuurgraad 2,3. Dit is vergelijkbaar met de zuurgraad van azijn. De bessen kunnen wel gegeten worden als deze met zoet verwerkt worden. De pulp van de best wordt door de lokale bevolking gebruikt. Dit wordt vermengd met een natuurlijk zoet sap. Ook in yoghurt, jam en ijs wordt het verwerkt. Het wordt enkel in supplementvorm gebruikt in het Westen.

De bessen worden geperst, gewassen en geschild na de oogst. In een droger vindt de persing plaats. De camu camu wordt tot poeder vermalen nadat het gedroogd is. De voedingswaarden blijven optimaal behouden omdat de bessen na de oogst direct worden verwerkt.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk