Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Over het algemeen krijg je voldoende voedingsstoffen binnen wanneer je gevarieerd en gezond eet.Dit is niet voor alle groepen mensen het geval. Het wordt dan vanuit de Gezondheidsraad vaak aangeraden toch voedingssupplementen te gebruiken. We zullen verschillende adviezen verder toelichten in dit artikel. In meerdere situaties kan goede supplementen kopen ook nuttig zijn.
Het gebruik van vitamine D en K voor jonge kinderen en baby’s
Vitamine K is voor pasgeboren baby’s waarschijnlijk de meest bekende suppletie die wordt geadviseerd. Het is namelijk belangrijk voor de bloedstolling. Baby’s krijgen vaak vlak na hun geboorte een vitamine K injectie. In dit geval hoef je je kind geen supplementen te geven. Het suppletie advies geldt wel wanneer je liever niet hebt dat je kind een injectie krijgt. Het advies is dagelijks 150 microgram vitamine K voor baby’s die minder dan 500 milliliter zuigelingenvoeding krijgen of baby’s van 0-3 maanden oud die borstvoeding krijgen. Je kindje krijgt genoeg vitamine K binnen wanneer het meer dan 500ml zuigelingenvoeding krijgt op een dag. De vitamine K is dan voldoende in de voeding aanwezig.
Er wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd om kinderen tot en met de 3 jaar iedere dag 10 milligram vitamine D te geven. Het risico op rachitis (Engelse ziekte) wordt namelijk verminderd met het geven van extra vitamine D. Door tekort aan calcium en vitamine D kan rachitis (botaandoening) ontstaan.
Het gebruik van foliumzuur (ook wel vitamine B11) is belangrijk voor vrouwen die vroeg in hun zwangerschap zijn of vrouwen die graag zwanger willen worden. Door het gebruik van extra foliumzuur wordt de kans op geboorteafwijkingen zoals een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje namelijk verkleind. Om deze reden wordt foliumzuur altijd geadviseerd. Wanneer je als vrouw zwanger wilt worden geldt dat je minimaal 4 weken voor de conceptie 400 mg foliumzuur moet hebben gebruikt. Het advies is om ook na de conceptie nog 8 weken lang 400 mg foliumzuur te gebruiken.
Lees ook: Top 10 voedingsmiddelen met jodium
Net zoals voor jonge kinderen geldt voor zwangere vrouwen ook het advies om iedere dag 10 milligram vitamine D te gebruiken. De kans op een kind met een geboortegewicht onder de 2500 gram (laag gewicht) wordt hiermee ook verkleind.
Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt ook dat ongeveer een derde van vrouwen die op vruchtbare leeftijd zijn een lage ijzerstatus hebben. Dit geldt ook voor de helft van alle zwangere vrouwen. Je kunt het ijzergehalte in je bloed laten onderzoeken bij een arts, dit wordt geadviseerd wanneer je vermoedt een te lage ijzerstatus te hebben. Wanneer het nodig is kan de arts dan een ijzer supplement voorschrijven.
De kans op een vitamine B12 tekort is voor veganisten groter omdat zij geen dierlijke producten eten. Voor de werking van het zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen is vitamine B12 erg belangrijk. Het liefst wordt er een dagelijkse hoeveelheid van 2,8 mg aan vitamine B12 behaald. De Gezondheidsraad adviseert veganisten dan ook om genoeg verrijkte voedingsmiddelen te eten of een vitamine-B12 supplement te gebruiken. Een aantal vleesvervangers en plantaardige dranken bevatten ook vitamine B12.
Aan ouderen vanaf de 70 jaar wordt geadviseerd om iedere dag 20 milligram vitamine D te gebruiken. Het vermindert het risico op botbreuken en op vallen voor ouderen. Een supplement met iedere dag 10 milligram vitamine D kan helpen botverlies tegen te gaan bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar.
Leestip: Waarvoor is vitamine D?
De maag maakt minder maagzuur aan bij het ouder worden, hierdoor kan vitamine B12 minder goed worden opgenomen. Het risico op een vitamine B12 gekort kan worden vergroot bij het gebruik van maagzuurremmers. Er is geen suppletie advies vanuit de Gezondheidsraad voor vitamine B12. Dit omdat het nog niet helemaal duidelijk is er nadelige effecten zijn bij een tekort aan vitamine B12.
Het kan zijn dat je niet voldoende vitamine D onder invloed van het zonlicht aanmaakt wanneer je een donkere huidskleur hebt. Dit kan ook zijn bij mensen die weinig buiten komen of de huid bedekken. Als je een verminderde aanmaak van vitamine D in de huid hebt kan voedsel dit onvoldoende compenseren. Daarom wordt er aan deze mensen geadviseerd iedere dag 10 milligram suppletie vitamine D te nemen.
Lees ook: Waarvoor is vitamine D?
Het gebruik van multivitamine suppletie wordt in bepaalde omstandigheden geadviseerd door het Voedingscentrum als aanvulling op de adviezen die de Gezondheidsraad al geeft. Als je een eenzijdig voedingspatroon hebt of meestal minder dan 1500 kcal op een dag eet, is de kans aannemelijker dat je onvoldoende mineralen en vitaminen binnenkrijgt.
Lees ook: Wat is vitamine D3?
Het belangrijkst is het aanpassen van je voedingspatroon en je leefstijl maar wanneer dit niet lukt wordt aangeraden het aan te vullen met mineralen en vitaminen.
Groepen | Advies van de Gezondheidsdraad |
Baby’s tot en met 3 maanden | 150 µg vitamine K |
Kinderen tot en met 3 jaar | 10 µg vitamine D |
Zwangere vrouwen | 400 µg foliumzuur en 10 µg vitamine D |
Vrouwen die zwanger willen worden | 400 µg foliumzuur |
Veganisten | 2,8 µg vitamine B12 |
Vrouwen tussen de 50 en 70 jaar | 10 µg vitamine D |
Ouderen boven de 70 jaar | 20 µg vitamine D |
Mensen met donkere huid of mensen die weinig buiten zijn | 10 µg vitamine D |