Fruit met weinig suiker; top 10

Fruitsoorten top 10 met weinig suiker

Fruit is erg gezond dankzij een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. Fruit bevat, ten opzichte van groenten, een behoorlijke hoeveelheid (natuurlijke) suikers. Bij een bescheiden inname van fruit kunnen deze suikers geen kwaad, maar bij flinke consumpties per dag moet het lichaam hard werken om deze suikers te verwerken. Het hormoon insuline krijgt het hierdoor zwaar te verduren en ook de lever moet ervoor zorgen dat de aanwezige fructose in fruit weer wordt omgezet naar glucose.

Lees ook: Suiker in fruit

Daarnaast kan een grote fruitinname voor een schommelende suikerspiegel en de daarbij behorende energiedips gedurende de dag zorgen. Het voordeel van fruit ten opzichte van gangbare suiker is de hoeveelheid vezels die tegelijkertijd worden ingenomen. Suiker wordt hierdoor wat langzamer door het lichaam verwerkt. Neem fruit dus altijd als geheel en pers het niet uit. De achtergebleven vezels kunnen zo hun werk niet doen en tegelijkertijd krijg je in korte tijd grote hoeveelheden fruitsuikers binnen. Om de suikeropname nog wat verder te vertragen is het verstandig om fruit te consumeren met wat eiwitten of vetten.

Olijven

– 0 gram per 100 gram.

Een olijf is de vrucht die groeit aan de olijfboom. Een olijf behoort tot de familie van de steenvruchten. Olijven zijn gezond en passen in elk voedingsschema. Het eten van olijven is ook een goede keus als je wilt afvallen. Een van de meest belangrijke voedingsstoffen uit een olijf is het omega-9 vetzuur. Dit is een onverzadigd vetzuur die goed is voor de bloedvaten, het hart en je cholesterolgehalte. Ook bevatten olijven antioxidanten, mineralen en vitamines. De smaak van een olijf is hartig en wordt daarom toegevoegd aan veel gerechten. 

Avocado

-0,7 gram per 100 gram.

De avocado is een vrucht van de gelijknamige boom die voorkomt in Centraal-Amerika. Een avocado herken je aan de donkergroene schil, het lichtgroene vruchtvlees en een grote pit in de vrucht. Wat veel mensen niet weten is dat een avocado fruit is en geen groente. Avocado’s zijn erg gezond en bevatten veel voedingsstoffen. Zo bevat een avocado veel onverzadigde vetten die bijdragen aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Een avocado bevat daarbij veel vitamines en mineralen waaronder vitamine C, vitamine B6, vitamine E, magnesium, kalium en omega-3 vetzuren. Ook is de avocado een uitstekende bron voor voedingsvezels.

Rabarber

-1,7 gram per 100 gram.

Rabarber is afkomstig uit de duizendknoopfamilie. Het is een plant die wordt gekweekt omdat die eetbare delen heeft. De rabarber is rijk aan verschillende mineralen. Denk aan kalium, calcium en mangaan. Daarnaast is het ook rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen je weefsels en cellen tegen de beschadiging van vrije radicalen.

Rabarber bevat ook K vitamines en draagt bij aan een gezonde spijsvertering omdat het vezels bevat. Je mag rabarber niet te veel eten omdat het oxaalzuur bevat wat de opname van calcium kan verminderen en je moet rekening houden met het seizoen.

Limoen

-1,7 gram per 100 gram.

Een limoen is een plant die afkomstig is van de wijnruitfamilie. Het is daardoor ook familie van de sinaasappel en citroen die ook behoren tot de citrusvruchten. Een limoen is kleiner en ronder dan een citroen. Een limoen bevat veel vitamine C. Vitamine C is een van de belangrijkste vitamines voor het gezond houden van ons immuunsysteem. De smaak van een limoen is een subtiele citrussmaak. Het uit de hand eten van een limoen is voor de meeste mensen te zuur gen dus wordt vaak alleen het sap, de schil of het vruchtvlees gebruikt. 

Leestip: Bevat onze voeding minder vitamines dan vroeger?

Citroen

-2,5 gram per 100 gram

De citroen is een stuk fruit dat valt onder de citrusvruchten. De citroen heeft een kenmerkende zure smaak en heeft een gele kleur. De aanwezigheid van het citroenzuur geeft de citroen de zure smaak. Bij de citroen is zowel de schil, het sap als het vruchtvlees te gebruiken als smaakmaker aan bepaalde maaltijden. De citroen is een erg gezonde vrucht. Zo bevat een citroen een grote hoeveelheid vitamine C die het immuunsysteem versterkt. Citroen kan daarnaast bijdragen aan het verliezen van gewicht door de aanwezigheid van pectine vezels. Deze zorgen ervoor dat je hongergevoel wordt tegengegaan.

Sterfruit

-4 gram per 100 gram.

Carambola, zo wordt deze tropische vrucht ook wel genoemd. Wanneer je dit fruit vanaf de bovenkant bekijkt, lijkt het op een ster met vijf punten. De kleur is meestal groen of geel. Het bijzondere is dat dit fruit erg weinig suiker bevat. De smaak is dan ook zuur tot licht-zoet. De vrucht heeft een dunne schil en wordt meestal in zijn geheel gegeten. Sterfruit werkt sterk in op diverse leverenzymen en kan daarom beter niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeten worden. Daarnaast bevat sterfruit meerdere ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor nierpatiënten.

Cranberries

-4,3 gram per 100 gram.

De cranberry groeit aan een plant van de heidefamilie. De Nederlandse naam van een cranberry is een veenbes en komt voornamelijk voor op de Waddeneilanden. De smaak van een cranberry is bitterzoet. Cranberries worden vaak gegeten in een combinatie met warm vlees. Zo worden cranberries vaak rondom de kerstperiode gebruikt met wild of kalkoen. Cranberries zitten bomvol voedingsstoffen. Zo bevatten cranberries grote hoeveelheden van de vitamines B1,B2, B5, B6, B11, vitamine C en vitamine K. Voor vrouwen kunnen cranberries ondersteunen bij een blaasontsteking. Cranberries bevatten namelijk stoffen die er voor zorgen dat bacteriën zich niet gaan hechten aan de blaaswand.   

Frambozen

De framboos is een bekend, geliefd stukje fruit. De rode vrucht valt onder de rozenfamilie net zoals bijvoorbeeld de aardbei. Een framboos is een verzamelvrucht. Een framboos bestaat uit veel kleine vruchtjes die samen de vrucht vormen. Frambozen zijn heerlijk van smaak en bevatten ook nog eens heel erg veel voedingsstoffen. In frambozen zitten grote hoeveelheden vitamine A, B6, C, E en K. Ook de mineralen zink, calcium, fosfor en kalium vind je terug in deze heerlijke vrucht. Frambozen eet je heerlijk zo uit het vuistje of voeg je toe aan een schaaltje yoghurt.

Bramen

-4,9 per 100 gram.

Bramen zijn onderdeel van de rozenfamilie. De braam is een verzamelvrucht omdat een braam uit heel veel verschillende deelvruchtjes is opgebouwd in één klein trosje. Een braam heeft een sappige, zoete smaak maar kan soms ook zurig zijn. In de periode mei tot en met oktober komen bramen uit Nederland. In de andere maanden worden ze geïmporteerd uit onder andere Zuid-Amerika. Een braam is erg gezond. Zo bevatten bramen veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Bramen bevatten daarnaast veel vitamine B11, C, vitamine E en vitamine K. Bramen eet je heerlijk uit het vuistje of als toevoeging aan bijvoorbeeld een smoothie.

Aardbeien

-4,9 gram per 100 gram.

De aardbei is een rode, zachte vrucht die net als de framboos en bessen valt onder de besvruchten. Een aardbei is een gezonde vrucht die veel voedingsstoffen bevat. Aardbeien bevatten veel antioxidanten zoals anthocyaan en vitamine C. Het anthocyaan zorgt er ook voor dat een aardbei de rode kleur krijgt. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Een aardbei zit vast aan de plant met een groen kroontje. De meeste mensen halen dit kroontje er af voordat ze een aardbei eten. De kroon van de aardbei is eetbaar maar heeft een bittere smaak.   

Aalbessen

-7,3 gram per 100 gram.

De aalbes wordt ook wel de trosbes of de rode bes genoemd en komt van nature uit het westen van Europa. De aalbes zou een positieve invloed kunnen hebben op bepaalde kwalen zoals galproblemen, spijsverteringsproblemen, een lage bloeddruk maar zou ook kunnen ondersteunen bij reuma, hartziekten en diabetes. Een aalbes bevat een aantal belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1 en vitamine C, koper en ijzer. Een aalbes bevat weinig vruchtensuikers en smaakt hierdoor zoet-zuur. Aalbessen kun je bijvoorbeeld heel erg goed eten in combinatie met pannenkoeken, een taartje of door ze toe te voegen aan yoghurt. Ook kun je er een heerlijke jam van maken.

Grapefruit

-7,5 gram per 100 gram.

De subtropische citrusvrucht is te herkennen aan het roze tot donkerroze vruchtvlees. Er zijn ook grapefruit soorten met wit vruchtvlees. De grapefruit is een ideaal stuk fruit als je gewicht wilt verliezen. Een grapefruit bevat namelijk veel water, is laag in calorieën en is rijk aan voedingsvezels. Daarbij bevat een grapefruit veel voedingsstoffen zoals vitamine C en vitamine-A. Een grapefruit eet je door hem eerst door het midden te snijden om vervolgens met een lepel het vruchtvlees eruit te halen. Gebruik je een statine? Dan wordt afgeraden om grapefruit te eten. Er zit namelijk een stofje in grapefruit dat zorgt dat statines minder snel worden afgebroken.

Lees verder: In welk fruit zit het meeste suiker?