Heb je meer vitamines nodig als je alcohol drinkt?

Moet je bij consumptie van alcohol meer vitamines nemen?

De opname van essentiële voedingsstoffen in de darmen kan worden verminderd door het overmatig gebruiken van verslavende middelen zoals alcohol. Mensen krijgen daarbij ook minder gezonde voedingsstoffen binnen doordat overmatig alcoholgebruik ervoor zorgt dat mensen minder maar ook minder gezond eten. Je leest hier alles over het drinken van alcohol in combinatie met de vitamines die hierbij extra belangrijk zijn.

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat je niet overmatig alcohol drinkt of helemaal geen alcohol nuttigt. Het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad is niet voor niets dat je niet meer dan één glas alcohol per dag drinkt en liever helemaal geen alcohol drinkt.

Een tekort aan voedingsstoffen, waarom?

Een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen is vaak terug te zien bij mensen die op regelmatige basis grote hoeveelheden alcohol nuttigen. De minder goede opname van voedingsstoffen in de darmen en een slechter eetpatroon zijn hier de gevolgen van.

Tekort aan vitamine B1

Bij mensen die overmatig alcohol drinken komt vaker een vitamine B1 tekort voor. Mensen die alcohol drinken moeten vaker naar het toilet en zo verlaten B1 vitaminen via de urine het lichaam. Ook wordt de algehele opname van vitamine B1 geremd door alcohol.

Vitamine B1 is belangrijk voor het geheugen en het concentratievermogen en ondersteund de hersen- en zenuwfuncties. Het zorgt voor de natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan een gezond hart.

Het Wernicke-Korsakoff syndroom is vaak terug te herleiden aan een tekort aan vitamine B1. Geheugenverlies is een veelvoorkomend bij mensen die leiden aan dit syndroom. Door een tekort aan vitamine B kunnen de hersenen beschadigd raken.

Alcoholconsumptie en vitamine C

Net als vitamine B1, is het algemeen bekend dat vitamine C sneller wordt uitgescheiden en minder goed wordt opgenomen bij overmatige alcoholconsumptie. Vitamine C is daarnaast een belangrijke voedingsstof die helpt bij de afbraak van alcohol in het lichaam en wordt dus sneller verbruikt.

Vitamine B6 en foliumzuur tekorten door alcohol

Ook een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B6 kunnen toegeschreven worden aan overmatig alcoholverbruik. Voedingsdeskundigen kunnen dus suppletie met vitamine B-complex aanraden bij mensen die overmatig alcohol drinken. Natuurlijk blijft het aller beste advies om minder alcohol te drinken of helemaal te stoppen.   

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitals Elke Dag Basis

#1
Vitals Elke Dag Basis

60 tabletten
  • Vitals Elke Dag is speciaal ontworpen voor volwassenen
  • Verantwoorde doseringen B-vitaminen in juiste verhouding
  • Vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur in biologisch actieve vorm
23.95
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
  • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
  • Best opneembare vorm van Vitamine D
  • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
9.95
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
  • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
  • Best opneembare vitamine D
  • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen