Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Veel Nederlanders krijgen een weemoedig gevoel als de bladeren van de bomen vallen en de dagen steeds kouder en donkerder worden. De zogeheten winterblues is iets waar bijna een half miljoen Nederlanders ieder jaar mee te maken krijgen. Mensen voelen zich neerslachtig, somber en trekken zich vaker terug. Wat kun je doen om goed de herfst door te komen zodat je niet in een dip komt en heeft een vitamine pilletje zin? Je leest het hier!
Een herfstdip ligt op de loer op het moment dat na de zomer de herfst van start gaat. Mensen worden minder productief en actief, hebben veel behoefte aan slaap en hebben prikkelbare en neerslachtige gevoelens bij een herfstdip. Jaarlijks zijn er een half miljoen mensen die hier na de zomer last van hebben. Veel eten, moeilijker in slaap vallen en nergens zin in hebben komt dan vaker voor. Zodra de lente weer begint verdwijnt deze herfstdip gelukkig.
Leestip: Welke vitamine bij vermoeidheid?
Met name de stabilisatie van de stemming is waar serotonine bij betrokken is, naast een aantal andere processen. Het reguleert stemmingen zoals geluk en angst in ons brein. Ook bij het beloningssysteem is serotonine, net als dopamine, nauw betrokken. Bij het krijgen van een beloning zorgt het systeem voor een prettig en tevreden gevoel. Negatieve emoties worden daarnaast onderdrukt. Emoties worden gereguleerd en we kunnen goed functioneren als de serotonineniveaus op peil zijn. We voelen ons vaker neerslachtig of zijn ontvankelijker voor stress als deze uit balans zijn.
Het aantal zonuren neemt in de herfst af en dat is een van de belangrijkste oorzaken. Omdat de avonden steeds korten worden, wordt het hormoon melatonine te vroeg aangemaakt. Om in slaap te vallen als je naar bed gaat is melatonine erg belangrijk. Als het in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt werkt melatonine juist averechts. Dit kan vaker gebeuren in de herfst en winter.
Het gevolg is dat je je de dag door prikkelbaar, neerslachtig en vermoeid voelt. Hierdoor heb je de behoefte om in bed te liggen of languit op de bank wil neerploffen wat er dan weer voor zorgt dat je minder zonlicht opneemt. Dit zonlicht is juist in deze periode zo belangrijk.
Over het algemeen zijn vrouwen gevoeliger dan mannen voor een herfstdip. Vrouwen tussen de 13 en 55 jaar, in de vruchtbare periode, specifiek. Er zijn vier keer zoveel vrouwen dan mannen die last hebben van de herfstdip verschijnselen. Het is onduidelijk waarom deze groep zoveel groter is. Of erfelijkheid een rol speelt bij een jaarlijkse herfstdip wordt onderzocht.
Voldoende bewegen en regelmatig een frisse neus halen kunnen een positieve bijdrage leveren maar het helemaal voorkomen van een herfstdip is lastig. Neem zoveel mogelijk daglicht op gedurende de dag. Het lichaam weet zo een goed dag/nachtritme aan te houden. Wandel bijvoorbeeld in de ochtend een stukje. Het lichaam wordt door het natuurlijke licht zo geactiveerd.
Om de biologische klok te ondersteunen is ook een vast slaapritme belangrijk. Doe in de ochtend extra lampen aan als je voor werk vroeg uit de veren moet. Dit geeft wat extra energie.
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert ook een positieve bijdrage. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tussen de 250 en 400 gram groente per dag binnen krijgt. Probeer ook meer voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten te eten. Het geluksstofje serotonine wordt namelijk aangemaakt door het aminozuur tryptofaan. Pure chocolade, bananen, eieren, gedroogde pruimen, pompoenpitten, peulvruchten, avocado en zonnebloempitten bevatten bijvoorbeeld tryptofaan. Ook kunnen je kiezen voor een L-tryptofaan supplement.
Steek wat kaarsjes aan en neem een warme kop thee op de bank. Neem rust als je lichaam er om vraagt. Als jij goed bent voor je lichaam, is het lichaam goed voor jou.
Bepaalde supplementen kunnen, naast gezonde voeding, zonlicht en beweging, ondersteuning bieden. Hieronder een aantal supplementen die je kunnen helpen bij de herfstdip.
De zonkracht en de hoeveelheid zonuren nemen drastisch af in het najaar. Het lichaam is dan niet meer in staat om de hoeveelheid vitamine D uit de huid om te zetten. Een supplement met vitamine D kan de nodige ondersteuning bieden. Vitamine D is daarnaast goed voor de spieren, ondersteunt de weerstand en zorgt voor sterke tanden en botten. In combinatie met vitamine K2, wordt vitamine D3 erg goed opgenomen.
Vette vis zoals zalm of makreel bevat veel omega 3. Je kunt een supplement overwegen op het moment dat je minder dan twee keer per week vette vis eet. Voor het gezichtsvermogen en de hersenfunctie zijn de omega 3 visvetzuren EPA en DHA erg belangrijk.
Uit de Griffonia simplicifolia wordt een extract van de natuurlijke stof 5-HTP gewonnen. Van het eerder genoemde aminozuur L-tryptofaan is 5-htp de reeds omgezette vorm. Van serotonine is het een voorloperstof. Ook is het een voorloopstof van het hormoon melatonine. Voor een goede geestelijke balans kan deze stof dus erg gunstig zijn.
Een kruid met een adaptogene werking: Rhodiola rosea. Een adaptogene werking wil zeggen dat het kan aanpassen naar waar het lichaam behoefte aan heeft. Zo kan het helpen bij een goede nachtrust of biedt het ondersteuning in stressvolle situaties.
Lees ook: Waar is vitamine B1, thiamine goed voor?
Ook wel het ‘rode goud’ genoemd. Het is niet voor niets dat saffraan deze bijnaam heeft. Vooral bij stress maar ook bij andere situaties kan de veelzijdige plant saffraan ingezet worden. Daarnaast kan het ondersteuning bieden bij de maandelijkse ongemakken bij een vrouw en kan het zorgen voor een goede geestelijke balans.