Is andijvie gezond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van andijvie?

Men kent andijvie voornamelijk uit de Hollandse stamppot. Een andijvie is echter een veelzijdige groente waarmee veel mogelijk is. Zo kun je andijvie rauw eten, koken, stomen of bakken: de mogelijkheden lijken eindeloos! Een andijvie is daarbij gelukkig ook nog eens ontzettend voedzaam.

In dit artikel lees je alles over gezondheidsvoordelen van andijvie en welke voedingsstoffen je er allemaal in terug vindt. Ook lees je hier wat je allemaal kan doen met een andijvie.

Andijvie, wat is het?

De Latijnse benaming voor andijvie is Cichorium endivia en is een bladgroente. Een andijvie herken je aan de grove groene bladeren en de grote krop. De andijvie valt onder de Asteraceae-familie net als andere slasoorten en witlof. Een andijvie smaakt vaan fris, pittig en een beetje bitter. Hoe je een andijvie ook klaar maakt, vaak proef je meteen dat andijvie in een gerecht zit.

Lees ook: Is kaki fruit gezond?

Hoe koop ik de beste andijvie en hoe bewaar ik deze?

In ieder seizoen is andijvie beschikbaar zodat je er gelukkig het hele jaar van kan genieten. Als je zoekt naar een goede verse andijvie, dan moet deze een lichtgroene kleur hebben en stevig aanvoelen. Op het moment dat de stronk lichtbruin of vochtig is en de bladeren beschadigd zijn kun je deze beter laten liggen.

Feitje
Krulandijvie oftewel frisée is een variatie op de gewone andijvie. Dit is een sierlijke toevoeging aan een salade omdat de bladeren gekruld zijn.

In een plastic zak met luchtgaatjes kun je een andijvie een aantal dagen in de koelkast bewaren. Vries je de andijvie in? Snijd deze dan zelf in reepjes of koop voorgesneden andijvie. Voor je deze andijvie op -18 graden in de vriezer legt is het belangrijk dat je deze blancheert. Zo blijft andijvie tot een jaar lang goed.

Wat is de oorsprong van andijvie?

De meningen zijn verdeeld over de oorsprong van andijvie. Aan de ene kant wordt gezegd dat andijvie oorspronkelijk uit Indonesië en Egypte kwam en in Europa werd verbouwd vanaf de 16e eeuw.

Aan de andere kant wordt gezegd dat andijvie in Griekenland terecht is gekomen samen met andere slasoorten vanuit Perzië (Het vroegere Iran). Via Griekenland is deze bekend geworden verder in Europa. Sommige zeggen dat de herkomst van andijvie tot op de dag van vandaag nog onbekend is.

Wat zijn de voedingswaarden van andijvie?

Andijvie is een gezonde groente. Een andijvie bevat weinig calorieën en vetten en een grote hoeveelheid vitamines en mineralen.

De macronutriënten van een andijvie

De stoffen die je lichaam dagelijks in grote hoeveelheden nodig heeft worden de macronutriënten genoemd. Vezels, vetten, eiwitten en koolhydraten zijn hier voorbeelden van. Deze voedingsstoffen krijg je via je voeding binnen en zijn dus erg belangrijk.

De volgende voedingswaarden zitten in 100 gram rauwe andijvie:

  • 16 kcal
  • 1,5 gram eiwitten
  • 1 gram koolhydraten
  • Waarvan suiker: 1 gram
  • 0,3 gram vetten
  • 1,7 gram vezels

Welke vitamines zitten er in andijvie?

Voor je gezondheid zijn vitamines essentieel. Vitaminen worden ook wel micronutriënten genoemd omdat je hiervan weinig nodig hebt.

De onderstaande vitamines met de bijbehorende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor volwassenen vind je terug in 100 gram andijvie:

  • Vitamine K: 330% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Vitamine B11: 45% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Vitamine A: 44% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Vitamine B5: 18% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Vitamine B2: 4% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Welke mineralen zitten er in andijvie?

Mineralen zijn erg belangrijk voor diverse functies in het lichaam. Mineralen maakt je lichaam niet zelf aan en haal je dus uit je eten. Per 100 gram andijvie vind je de volgende mineralen inclusief het percentage van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

  • IJzer: 8,9% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Kalium: 7,2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Calcium: 5,7% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Koper: 5,5% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
  • Fosfor: 4,5% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Wat zijn van andijvie de gezondheidsvoordelen?

Er zitten veel voedingsstoffen in een andijvie. Het eten van een andijvie draagt dus bij aan een goede gezondheid. Hieronder lees je een aantal van deze gezondheidsvoordelen:

Je zicht wordt verbeterd door andijvie

Voor je zicht is vitamine A erg belangrijk. Oogproblemen of nachtblindheid kan eerder voorkomen bij een vitamine A tekort. Om je ogen gezond te houden kan andijvie helpen.

De botten en het hart worden ondersteund door andijvie

Je vindt veel vitamine K in een andijvie. Vitamine K helpt het calciumgehalte in het lichaam te reguleren en is voor meerdere belangrijke functies verantwoordelijk. Bloedklonters zouden daarbij worden tegengegaan door vitamine K.

Lees ook: Vitamine K supplement voor ouderen?

De kans op hartaandoeningen kan worden verminderd door vitamine K evenals het ondersteunen van gezonde botten. Andijvie is een uitstekende bron van deze belangrijke vitamine K. Feitje
Door de hoeveelheid water in een andijvie slinkt deze erg op het moment dat je deze gaat stomen, bakken of koken. Voor een verhitte portie heb je per persoon ongeveer 400 gram rauwe andijvie nodig.

Wat kun je allemaal maken met andijvie?

Zoals in het begin al kort even vermeld kun je met andijvie veel verschillende maaltijden bereiden. Was andijvie altijd goed af op het moment dat je deze gaat gebruiken. Op de bladgroente kan namelijk nog aarde of zand zitten.

Verwijder de stronk nadat je de krop van de buitenste bladeren hebt ontdaan. De krop snijd je in stukken en daarna spoel je de andijvie goed af in een vergiet. Laat de andijvie hierna goed uitlekken in het vergiet.

Het maken van een klassieke andijviestamppot is een van de mogelijke gerechten. Je kunt de andijvie kort koken of rauw toevoegen aan gekookte aardappelen.

Met andijvie kun je ook lekkere salades maken. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade van in de knoflook gedoopte broodcroutons voor een salade met een zuidelijk tintje. Pak wat andijvie, een romige yoghurtdressing en stukjes fruit voor een frisse andijviesalade.

Voor een pittig gerecht is andijvie ook uitstekend te gebruiken. Pak wat oosterse kruiden, kipfilet, paprika en pinda’s en roerbak deze met andijvie. Serveer met een portie rijst en je hebt een heerlijk gerecht neergezet.

Feitje
Een andijvie wordt altijd voordat deze gaat bloeien geoogst. De andijvie geeft in de bloei prachtige paarse bloemen en is een eenjarige plant. De smaak is niet goed meer op het moment dat de bloemen uitkomen.

In de traditionele Nederlandse keuken is andijvie onmisbaar. Naast de traditionele stamppot zijn er hedendaags veel verschillende gerechten mee te maken. Waar vroeger de andijvie gekookt geserveerd werd in de stamppot wordt deze nu ook rauw, gestoomd of gewokt gegeten.

Leestip: Wat doet vitamine K voor de gezondheid?

De andijvie is daarnaast erg goed voor de gezondheid. Zo zitten er veel essentiële vitamines en mineralen in de andijvie. Door de veelzijdigheid en de gezondheidsvoordelen is een andijvie dus een heel erg goede keuze!