Is pure chocolade gezond?

Is pure chocolade gezond voor je?

Het eten van chocolade zonder dat je er een schuldgevoel bij krijgt. Dat wilt iedereen! Pure chocolade zou gezond zijn omdat er bepaalde goede voedingsstoffen in zitten. Maar is dat echt zo? Is pure chocolade écht zo gezond voor je als dat soms beweerd wordt? In deze blog vertellen we je meer.

De ingrediënten van chocolade

Chocolade ontstaat wanneer je cacaopoeder mengt met suiker en cacaoboter.  Aan dit mengsel worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd zoals smaakstoffen, melk, lecithine, noten of vruchten. In chocolade kun je ook opwekkende stoffen vinden zoals theobromine en cafeïne.

Er zijn verschillende soorten chocolade, afhankelijk van wat de fabrikant produceert. In verschillende soorten chocolade zitten dan ook verschillende percentages aan cacaoboter en cacao. Chocolade is een beschermde naam omdat de percentages wettelijk zijn vastgelegd. Zie de tabel voor meer uitleg.

Type chocoladeIngrediënten% cacao% cacaoboter
Chocolade (waaronder pure chocolade)Cacaopoeder
Cacaoboter
Suiker
≥ 35≥ 18
MelkchocoladeCacaopoeder
Cacaoboter
Melkpoeder
Suiker
≥ 25≥ 25
Witte chocoladeCacaopoeder
Cacaoboter
Suiker
0≥ 20

Cacao, wat is het precies?

Naast de bovenstaande soorten chocolade bestaat er ook bittere, extra bittere en rauwe chocolade. Zo bevat bittere chocolade een hoger cacao percentage en rauwe chocolade wordt gemaakt van de ongebrande cacaobonen. Deze percentages zijn niet wettelijk vastgelegd dus kunnen per product verschillen.

Van pure- en melkchocolade is het belangrijkste bestandsdeel cacao. Cacao is de bruine vrucht die afkomstig is van de cacaoboom. De cacaoboom komt van origine uit Zuid- en Midden-Amerika. De boom kan erg hoog worden (tot wel 15 meter). De cacaoboom groeit het best in een vochtig, tropisch klimaat met veel schaduw en weinig wind.

Vooral jonge bomen hebben genoeg schaduw nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De belangrijkste producenten van cacao zijn daarom in het gebied rondom de evenaar te vinden. Het grootste aandeel in cacao heeft West-Afrika. Met 70% zijn zij de grootste in de wereldproductie.

Voedingswaarden en voedingsstoffen van cacao

Cacao waar geen suiker of melk aan toegevoegd is bevat hoge voedingswaarden. In deze rauwe cacao kom je voedingsstoffen zoals cafeïne, tryptofaan, polyfenolen, theobromine en cannabisachtige stoffen tegen. In de vezels van rauwe cacao vind je ook nog een aantal mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium, calcium en zink. In pure chocolade zijn polyfenolen voornamelijk te vinden.

Door deze stoffen wordt deze chocoladesoort vaak gezond genoemd. Wetenschappers zeggen dat deze nutriënten gunstige effecten zouden kunnen hebben in het lichaam. Hieronder zie je de voedingswaarden per verschillende soorten chocolade.

Per 100 gramChocolade witChocolade melkChocolade puurChocolade extra puur (70-85%)
Kcal552548531486
Kj2303228622092004
Eiwit (g)6,4755
Koolhydraten (g)58,15246,727,2
Suiker (g)58,14941,721,5
Vet (g)32,634,133,745,4
Verzadigd vet (g)2020,620,427,6
Vezels (g)02,87,29,5
Vitamine B11 (ug)7,413,31515
Vitamine K (ug)9,15,78,17,3
Natrium (mg)116701050
Kalium (mg)409404400400
Fosfor (mg)280205150150
IJzer (mg)0,23,23,23,2
Jodium (ug)51,11,31,3
Magnesium (mg)28508989

Pure chocolade is gezonder dan andere soorten

De stempel ‘beter’ krijgt pure chocolade doordat het dus een hoger gehalte aan cacao bevat en daardoor meer polyfenolen. Als deze polyfenolen echt meer gezondheidseffecten hebben dan klopt het dat we dus het beste voor een pure variant van chocolade kunnen gaan. Witte chocolade bevat namelijk helemaal geen cacao en melkchocolade minder. Wat zeggen wetenschappers over polyfenolen?

1. Het werkt als antioxidant

Dat cacao rijk is aan antioxidanten is iets wat uit verschillende studies blijkt. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen tegengaan. Het lichaam zou beschermd worden tegen oxidatieve stress door de polyfenolen in cacao.

In dit proces kunnen vrije radicalen ontstaan die vervolgens schade kunnen aanbrengen aan weefsels, cellen en ons DNA. Deze vrije radicalen (ook wel moleculen) ontstaan in ons lichaam door het afbreken van voedingsstoffen voor energieaanmaak. Dit proces kan versneld worden door factoren als uitlaatgassen, roken en een slechte levensstijl.

2. Het is goed voor het hart

Uit verschillende studies is gebleken dat cacao de bloeddruk kan verlagen, een positieve invloed heeft op het LDL-cholesterolgehalte en daarnaast op de bloedstolling. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Door de positieve effecten van cacao kan het slagaders flexibel maken, dat draagt vervolgens bij aan een gezond hart.

De overige effecten van cacao In andere studies naar pure chocolade wordt gesproken over een verhoogde insulinegevoeligheid en een verminderde insulineresistentie door cacao. Dit heeft op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel een positief effect. Ook zou cacao kunnen helpen bij je stemming, verzadiging, de huid en het chronische-vermoeidheidssyndroom.

Welke soorten pure chocolade zijn goed voor je?

Pure chocolade bevat veel polyfenolen, cacao en stoffen die een positief effect hebben op onze gezondheid. Van cacao zijn de voedingswaarden erg hoog. Als we kritisch zijn moeten we naar het product in zijn totaliteit kijken. In een reep met pure chocolade zitten naast cacao namelijk ook vaak andere voedingsstoffen zoals (verzadigd) vet en suiker.

Met bijna alle repen chocolade krijg je dus ook veel vet en suiker binnen en daardoor ook veel calorieën. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op je gewicht wanneer je grote hoeveelheden neemt.

De onderzoeksuitkomsten rondom de polyfenolen en cacao zijn ook nog redelijk onduidelijk. De studies lopen namelijk wat uiteen rondom de hoeveelheden die je zou moeten nemen voor een gewenst effect. Soms hebben ze het over hoeveelheden die een gemiddeld mens op een dag nooit kan binnenkrijgen.

Conclusie

Wanneer je pure chocolade vergelijkt met witte chocolade of melkchocolade ‘wint’ pure chocolade het absoluut. Chocolade bevat wel altijd (verzadigd) vet en suiker die veel calorieën leveren. Daarom is het belangrijk niet te vaak pure chocolade te eten en ga het niet zien als ‘hartmedicijn’ ;-).