Kan je meerdere vitamines tegelijk gebruiken?

Het gebruiken van meerdere supplementen tegelijk; kan dit?

Je kunt in de meeste gevallen verschillende voedingssupplementen nemen net als dat je dagelijks meerdere soorten voeding kan eten. Een aanvulling op de dagelijkse voeding zijn de actieve stoffen die terug te vinden zijn in de poeders, druppels, capsules of tabletten van supplementen. Te veel van iets binnenkrijgen is echter wel iets waar je op moet letten. Daarnaast moet je voorzichtig zijn met combineren als je bijvoorbeeld ook bepaalde medicijnen gebruikt. Hieronder geven je een aantal nuttige tips!

Pak supplementen die passen bij jouw leeftijd, levensstijl of klachten

Om aan je gezondheid te werken kunnen bepaalde actieve stoffen in voedingssupplementen ondersteunen. Inmiddels is er meer dan genoeg beschikbaar. Multivitamine of vitamines zoals B12, C of D zijn veruit de bekendste. Populaire mineralen zijn bijvoorbeeld magnesium of calcium. Ook vind je bij de apotheker of supermarkt een breed assortiment aan CBD-olie, melatonine, glucosamine, bepaalde kruiden, probiotica of visolie. Bepaalde voedingssupplementen kunnen ondersteuning bieden vanaf een bepaalde leeftijd, bij sommige klachten of bij een levensstijl. Welk voedingssupplement je neemt ligt dus helemaal aan de situatie!

Hou je aan het gebruik en de aangeschreven dosering

Aan voedingssupplementen hangen strenge veiligheids- en kwaliteitseisen volgens de Nederlandse wet. In je dagelijkse voeding zitten de meeste ingrediënten. Naast je voeding kun je supplementen gebruiken. Volg je de aanwijzingen op het etiket van supplementen? Dan zijn de supplementen welke je in Nederland koopt veilig te gebruiken. Op het etiket staat altijd de aanbevolen dosering en hoe je het moet gebruiken. Tevens lees je hier terug welke ingrediënten er in het supplement zitten. Bij supplementen zoals multivitaminen is dit een hele lijst.

Het is aan te raden om de doseringen bij elkaar op te tellen als je bijvoorbeeld naast een multivitaminen nog andere losse supplementen neemt waarin bepaalde vitaminen en/of mineralen zitten. Neem je bijvoorbeeld een supplement met vitamine D en gebruik je dagelijks een multivitaminen waar ook vitamine D in zit? Het is veilig als je onder de bovengrens van de dagelijkse hoeveelheid blijft zitten, in het geval van vitamine D is dat 100 microgram per dag. Alles wat je te veel neemt is nooit goed. Ook voor supplementen en voeding is dit het geval. Zoek dus altijd op wat de veilige bovengrens is van een bepaalde voedingsstof!

Kijk na of bepaalde medicijnen gecombineerd kunnen worden met supplementen

Zoals hierboven al staat geschreven zijn de meeste voedingssupplementen prima in combinatie met elkaar. Een visoliecapsule gaat bijvoorbeeld heel goed samen met een multivitaminen. Uitzonderingen gelden bij combinaties met sommige medicijnen. Neem bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden vitamine K als je een antistollingsmiddel als medicijn gebruikt. Sommige medicijnen hebben dezelfde werkingen als bepaalde kruiden waardoor deze ook niet goed in combinatie met elkaar gaan. Doordat bepaalde stoffen met elkaar in contact komen kan het zo zijn dat de werking van een medicijn wordt verstoord. Er kan ook een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen ontstaan wat aangevuld moet worden door langdurig gebruik van medicijnen. Raadpleeg altijd een arts of apotheker als je medicijnen gebruikt en je wilt gaan starten met supplementen.

Kies het juiste moment voor het innemen van supplementen

Omdat bepaalde vitaminen beter worden opgenomen in combinatie met vet is het aan te raden om de vitamines A,D,E en K na een maaltijd te nemen. Tijdens je maaltijd kun je het beste vitamine C innemen omdat dit bijdraagt aan een betere ijzeropname uit je voeding. Raadpleeg voor gebruik het etiket want hier staat meestal ook een advisering op over wanneer je een supplement het beste kan innemen. Een goede tip is om supplementen op eenzelfde moment op de dag in te nemen. Zo is de kans dat je het een keer vergeet minder groot!

Geschreven door
Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Checkkit Vitamine B12 test

#1
Checkkit Vitamine D test

1 testkit
  34.95
  Bekijk product
  Checkkit Vitamine B12 test

  #2
  Checkkit Vitamine B12 test

  1 testkit
   39.95
   Bekijk product
   New Care Zwarte knoflook plus

   #3
   New Care Zuurvrije C1000

   60 tabletten
   • Gebufferd, ondersteunt het immuunsysteem
   • Vitamine C is een belangrijk antioxidant
   • ondersteunt het immuunsysteem
   17.50
   Bekijk product
   Bekijk meer Vitamine pillen
   1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk