Noten gezond, waarom zijn noten gezond?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van noten?

De kans is aannemelijk dat je wel eens hazelnoten, cashews, pistaches of pecans hebt gegeten. Inmiddels is algemeen bekend dat noten erg gezond zijn. Waarom noten nou precies zo gezond zijn lees je hier!

Noten, wat zijn het?

Een noot is een droge vrucht met een hard en houtachtig omhulsel en één zaad volgens de botanische definitie. Kastanjes en hazelnoten zijn hier voorbeelden van. Wij scharen vaak meer producten onder noten dan werkelijk is. Een pinda is bijvoorbeeld een peulvrucht en walnoten en amandelen zijn steenvruchten.

Omdat de voedingswaarden overeenkomen met die van noten worden amandelen, walnoten, paranoot en kokosnoot ook tot noot gerekend. Er zitten veel plantaardige oliën in noten. Zowel geroosterd als rauw kunnen deze worden gegeten.

Noten, zijn ze gezond?

Absoluut. Noten kunnen als volwaardige vleesvervangers kunnen worden gerekend door de grote hoeveelheid aan onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en belangrijke vitamines zoals vitamine B1 en vitamine E. Ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer vind je in een grote hoeveelheid terug in noten.

Ook heet het eten van ongezouten noten een positieve invloed op het cholesterol gehalte volgens onderzoek. Het LDL, het slechte cholesterol, wordt er namelijk mee verlaagd.

Je voelt je na het eten van noten voor een langere tijd verzadigd omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels.

Hoeveel gram noten mag ik per dag eten?

Een handje van 25 tot 30 gram noten per dag is genoeg om er de positieve effecten van te ervaren volgens onderzoek. Pindakaas welke gemaakt is van 100% pinda of een notenpasta van 100% noten behoren tot een goede keus. Om van de verschillende gezondheidsvoordelen te profiteren is het belangrijk af en toe af te wisselen tussen soorten noten.

Laat gesuikerde of gezouten noten links liggen. Neem daarnaast ook niet te veel noten per dag. Er zitten namelijk veel vetten en calorieën in noten.

De gezondste noten

Pistache

Een van de gezondste nootsoorten zijn pistachenoten. Veel antioxidanten zoals  luteïne, beta-caroteen en gamma-tocopherol zitten in pistaches. De cholesterolspiegel wordt positief beïnvloed door de onverzadigde vetzuren in noten. Pistaches zijn dus een uitstekende keuze als je moeite hebt met het in balans houden van het cholesterolgehalte.

Pinda’s

Van de notensoorten is de pinda degene met het hoogste eiwitgehalte. Per 100 gram bevat een pinda 25 gram eiwit. Ook is een pinda rijk aan de mineralen magnesium, calcium, kalium, fosfor en ijzer. Ook de sporenelementen fluor, zink, mangaan en koper zitten in pinda’s. Pinda’s eet je het beste inclusief het vliesje, ongebrand en ongezouten.

Amandelen

Maar liefst 37% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine E krijg je binnen bij een handje amandelen. Om de lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf te beschermen en het spierweefsel in stand te houden is vitamine E erg belangrijk. In de bruine schil van de amandel vind je de antioxidanten. Hierdoor koop je het beste de bruine amandelen. Naast vitamine E vind je in amandelen ook vitamine B2, magnesium, mangaan, fosfor en koper.

Walnoten

Voor ons brein zijn walnoten erg goed. Bijna 100% van de ADH aan alfalinoleenzuur tref je aan in een handje walnoten. Daarnaast bevatten walnoten veel calcium, zink, magnesium, fosfor, kalium, koper en mangaan.

Cashewnoten

Er zitten veel vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren in cashewnoten. Voor de botten zijn cashewnoten ook erg goed: ze bevatten namelijk relatief veel fosfor en magnesium. Ook vitamine B1 komt in een grote hoeveelheid voor in cashewnoten. Om scherp te blijven en de gemoedstoestand te ondersteunen is vitamine B1 erg belangrijk.

Moeten noten voordat ze gegeten worden weken?

Lang werd gedacht dat noten eerst moesten weken om zo te activeren door het fytinezuur dat zit in peulvruchten, zaden en rauwe noten. Het natuurlijke bestandsdeel fytinezuur zit in de buitenste lagen van granen, peulvruchten en noten. Lang dacht men dat fytinezuur de opname van belangrijke mineralen zou tegengaan omdat het een antinutriënt zou zijn. Fytinezuur is waar de laatste jaren veel studies naar zijn gedaan en daaruit is gebleken dat fytinezuur juist erg positieve eigenschappen zou hebben. Noten hoeven dus niet geweekt te worden voordat je deze eet.

Capsules met notenolie

Er komt een heldere olie uit noten en zaden als deze geperst worden. Als gezichtsolie kan deze ook dienen. Tevens zijn er supplementen verkrijgbaar die deze olie bevatten. Voor mensen die graag een gezonde levensstijl volgen is pompoenpitolie erg geschikt.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk