Suiker in fruit; de top10

Suiker in fruit; top 10 fruitsoorten

In fruit zitten diverse vitamines en mineralen, hierdoor is het erg gezond. Natuurlijke suiker zitten ook in een behoorlijke hoeveelheid in fruit, meer dan in groente. Deze suikers kunnen geen kwaad wanneer een bescheiden inname van fruit is, echter moet je lichaam hard werken om bij flinke dagelijkse consumpties deze suikers te verwerken. De lever moet ervoor zorgen dat de aanwezige fructose in fruit omgezet wordt naar glucose, maar voornamelijk het hormoon insuline moet hierdoor veel verdragen.

Lees ook: Fruit met weinig suiker; top 10

Je kunt energiedips gedurende de dag krijgen door een schommelende suikerspiegel, een grote fruitinname zorgt hiervoor. De hoeveelheid vezels die tegelijkertijd worden ingenomen zijn dat wel weer een voordeel van fruit ten opzichte van gangbare suiker. Hierdoor vindt er door het lichaam een langzamere verwerking plaats van de suiker. Pers fruit daarom niet uit, maar eet het als geheel. Door fruit te persen krijg je in korte tijd grote hoeveelheden fruitsuikers binnen en de achtergebleven vezels zijn op deze manier niet werkzaam.

Fruitsoorten met het hoogste gehalte aan suiker:

Vijgen

16,3 gram per 100 gram.

De vijg is een vrucht die komt van de bomen van het geslacht Ficus en worden gevormd uit de bloem en bloembodem. De vijg is rijk aan vezels. Het eten van vezels helpt bij een goede spijsvertering, gezonde werking van onze darmen en een goede stoelgang. Ook bevat een vijg veel goede vitamine A en vitamine B.

Deze vitamines dragen bij aan de stofwisseling en aan een gezonde huid. Daarnaast bevat de vijg ook nog veel mineralen zoals kalium, koper, ijzer en calcium. Van de vijgen zijn zowel het vruchtvlees als de pitten eetbaar. De smaak van een vijg is zoet en aromatisch.

Anti-oxidanten in druif

16,3 gram per 100 gram.

De druif is een zachte fruitsoort en is wereldwijd een van de meest geteelde fruitsoorten. Druiven zijn er in twee kleuren: wit en blauw. De druif groeit in trossen aan een wijnstok. Een druif is een erg gezonde fruitsoort. Druiven bevatten namelijk weinig calorieën, veel vocht en zitten vol met belangrijke vitamines en mineralen.

Zo vind je bijvoorbeeld de stoffen luteïne en zeaxanthine in druiven. Deze anti-oxidanten helpen het lichaam bij de bestrijding van vrije radicalen en kunnen helpen om het gezichtsvermogen gezond te houden. Aan de andere kant bevatten druiven veel fruitsuikers dus is het aan te raden er niet te veel van te eten.

Lychees

-15,2 gram per 100 gram.

Een lychee is een vrucht die meestal rond of ovaalvormig is. De schil van de vrucht is vaak opvallend rood van kleur en de structuur is licht gebobbeld. Een lychee bevat veel vitaminen die gunstig kunnen zijn bij een drukke dag werken. Zo versterkt een lychee de weerstand en houdt het je rustig in situaties die stressvol zijn. Een lychee bevat vezels, koper en vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam bij het bestrijden van vrije radicalen. De smaak van een lychee is kruidig zoet en sappig. Je eet ze door met twee duimen in het midden van de vrucht de schil open te breken. 

Mango

13,7 gram per 100 gram.

Mango is een steenvrucht die eetbaar is en wordt geproduceerd door de Mangifera indica. Er bestaan wel duizend soorten mango’s. Een mango bevat erg veel vitaminen zoals vitamine A, B6 en C. Maar ook bevat een mango foliumzuur en mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. Een mango kan helpen bij de bevordering van een goede spijsvertering. Dit komt omdat mango’s enzymen bevatten die helpen bij het afbreken en de vertering van vezels en eiwitten. Hierdoor kan het spijsverteringskanaal goed blijven werken. Het vruchtvlees van een mango is over het algemeen sappig en zacht en de smaak ervan is friszoet.  

Granaatappel

-13,7 gram per 100 gram.

De granaatappel is een nog redelijk onbekend stuk fruit. Van origine is het een Perzische vrucht en heeft een harde schil. Door de vele pitjes in de granaatappel is het niet het meest populaire stuk fruit. Een granaatappel is echter ontzettend gezond en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zit een granaatappel vol met antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, werken bloeddrukverlagend en verlagen de kans op hart- en vaatziektes. Het dagelijks eten van granaatappel of drinken van vers granaatappelsap zou zelfs de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium tegen kunnen gaan.

Vitamine C in kersen

-12,8 gram per 100 gram.

Bijna iedereen herkent kersen als de twee rode vruchten die bij elkaar worden gehouden met twee steeltjes en een groen blad. De kers is net als pruimen, een steenvrucht. Kersen hebben vaak een zoete tot zure smaak en bevatten meestal een pit. Kersen zijn gezonde vruchten. Zo bevatten kersen een grote hoeveelheid vitamines C, die het afweersysteem ondersteunen. Ook zijn kersen een goede bron van vitamine A. Kersen zijn daarbij rijk aan vezels en ondersteunen een goede werking van de darmen. Kersen eet je het beste zo uit het vuistje nadat je ze even gewassen hebt onder de kraan.

Kaki

12,5 gram per 100 gram.

Kaki wordt ook wel sharonfruit genoemd. Qua uiterlijk lijkt een kaki op een vierkante tomaat. De structuur van een kaki is zacht en het vruchtvlees heeft een heerlijk zoete smaak. Een kaki is een gezond stuk fruit en zit boordevol vitamines. Een kaki fruit kun je hetzelfde eten zoals je een appel zou eten. Net als bij een appel kan je de schil van een kaki eten. Deze kan echter een stuk taaier zijn dan het vruchtvlees. Als je een onrijpe kaki fruit koopt, laat deze dan eerst rijpen op kamertemperatuur. Een rijpe kaki is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast.

B6 topper: bananen

De banaan is een vrucht afkomstig van de bananenplant. Een banaan is te herkennen aan de licht gebogen, langwerpige vorm. Een rauwe banaan heeft een groene kleur, de eetrijpe bananen zijn geel van kleur met bruine plekjes. De banaan is een gezond stuk fruit en bevat onder andere veel vitamine B6. Voor de spijsvertering is deze vitamine onmisbaar. Ook zorgt vitamine B6 er voor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en draagt het bij aan het zenuwstelsel en de weerstand. Bananen zijn ook een bron van vezels en kalium en passen heel goed bij een dieet als je gewicht wilt verliezen.

Lees ook: Is kaki fruit gezond?

Appel

-11,7 gram per 100 gram.

De appel is een vlezige, eetbare vrucht die komt van de appelboom. Een appel valt onder de pitvruchten net als bijvoorbeeld de peer. Appels hebben een fris zure tot zoete smaak die wordt bepaald door het zuur in de appel. Het eten van appels brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo bevatten appels een hoge concentratie antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook zou het eten van appels een positieve bijdrage leveren aan ziektes zoals diabetes, hartziekten en kanker. Een appel wordt vaak uit het vuistje gegeten en kan zowel met als zonder schil gegeten worden. De schil van de appel is de beschermlaag en zitten dan ook vol met belangrijke stoffen, vezels en mineralen.   

Mandarijnen

-10,6 gram per 100 gram.

Mandarijnen zijn citrusvruchten die afkomstig zijn van de mandarijnboom. Het is een boom die verwant is aan de sinaasappelboom. Een mandarijn heeft verschillende positieve gezondheidseffecten. Zo is het eten van een mandarijn goed voor je immuunsysteem omdat het rijk is aan vitamine C, helpt het bij een gezonde bloeddruk, een egale huid, de darmflora en stoelgang, het stimuleren van de opname van ijzer en past het goed in je dieet wanneer je wilt afvallen. Het eten van een mandarijn is ook goed omdat het veel vocht bevat en ook over veel antioxidanten, mineralen en vitamines beschikt. 

Peren

-10,2 gram per 100 gram.

De peer is een plantengeslacht dat afkomstig is uit de rozenfamilie. Een peer bevat ongeveer 6 gram vezels, in verhouding is dit erg veel (evenveel als twee bruine boterhammen). De vezels kunnen helpen met het zorgen voor een lagere bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Ook hebben deze vezels een reinigende werking en stimuleren ze onze stoelgang. Dat is fijn als je last hebt van een opgeblazen gevoel of je darmen. Een peer is een van de meest ideale medicijnen tegen stress. Voor een volwassene wordt geadviseerd dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten. 

Leestip: Zitten er vitamines in de stronk van een broccoli?

Blauwe bessen

-10 gram per 100 gram.

Blauwe bessen zijn ontzettend gezond en rijk aan verschillende voedingsstoffen. De flavonoïden in blauwe bessen zijn de belangrijkste antioxidanten en gaan veroudering tegen en onderdrukken ontstekingen. Blauwe bessen zijn caloriearm en bevatten grote hoeveelheden vitamine C, vitamine K en vezels. Je profiteert al van de gezondheidsvoordelen als je dagelijks een handjevol blauwe bessen eet. Blauwe bessen worden vaak gecombineerd met zuivelproducten zoals ijs of yoghurt. Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen te profiteren eet je ze het beste uit de hand. Zuivel zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen uit de blauwe bessen minder goed door de darmen worden opgenomen.

Pruimen

– 9,9 gram per 100 gram.

De pruim is een vrucht die afkomstig is van verschillende boomsoorten van het geslacht Prunus. Het geslacht Prunus komt voort uit de rozenfamilie. Een pruim bevat veel antioxidanten en daarom is dit fruit een goede bescherming tegen hart- en vaatziekten en kanker. Een pruim helpt bijvoorbeeld bij het verlagen van de bloeddruk of kan de nadelige gevolgen van stress verminderen. Ook draagt een pruim bij aan de darmwerking. Een pruim kun je met de schil opeten en smaakt zoet tot zoetzuur. Het is een populair tussendoortje maar wordt ook gebruikt voor gelei, jam of fruitsalades. 

Andere vruchten

Ananas -9,9 gram per 100 gram.
Sinaasappel – 9,4 gram per 100 gram.

Verder lezen: Hoeveel vitamines verliezen groenten en fruit tijdens bereiden?