Verlies je vitamines in de magnetron?

Is het warm maken van eten in de magnetron slecht voor vitaminen?

Het antwoord gegeven door de wetenschap.

Een magnetronmaaltijd is altijd snel en makkelijk. Voor wat betreft de smaak, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar voor wat betreft de vitamines als je eten warm maakt in de magnetron, blijven die dan behouden of verlies je door de straling alle gezonde voedingsstoffen?

Uit onderzoek is gebleken dat het verhitten van groenten en peulvruchten de voedingsstoffen in maaltijden (deels) afbreekt. Denk hierbij aan de straling van de magnetron maar ook bij frituren, koken en stomen. Is het opwarmen van eten wel echt zo slecht?

Dit is een lastig verhaal. In sommige gevallen verhoogt de opname van voedingsstoffen door het lichaam bij het verhitten van eten, voornamelijk bij eiwitten. Hoe komt dat? Sommige antinutriënten worden bij verhitten vernietigd. Deze worden gevonden in rauw en plantaardig eten. Het eten kun je makkelijker opnemen én verteren door dit proces.

De magnetron in combinatie met vitaminen

En wat houdt dit dan in voor het effect van de magnetron? In een magnetron bewegen door de straling moleculen, vooral water, heen en weer. Deze heen en weer beweging van moleculen gaat snel waardoor er warmte vrijkomt. Het eten kookt als het ware door de hoge temperaturen.

Lees ook: Hoeveel vitamines verliezen groenten en fruit tijdens bereiden?

Is de straling van een magnetron dan slechter voor vitaminen ten opzichte van wanneer je gewoon kookt? Dit is volgens onderzoeken niet het geval. Vitaminen en mineralen blijven zelfs beter behouden in de magnetron is uit onderzoek gebleken. Vooral het foliumzuur en vitamine C. De reden is waarschijnlijk door de korte bereidingstijd in de magnetron.

Tot slot, je eten warm maken in de magnetron is dus niet slecht voor de vitaminen in de maaltijd. Meer voedingsstoffen worden er niet kapot gemaakt dan wanneer je een maaltijd normaal kookt.
Maar de smaak, daar zijn de meningen over verdeeld!

Vitamine pillen bestsellers