Vitamine D met vitamine K waarom moet ik dit combineren?

Vitamine D en K: waarom moet ik deze combineren?

Om onze botten sterk te houden moeten we genoeg calcium binnen krijgen. Voor de instandhouding van normale botten zijn vitamine D en K ook erg belangrijk. Naar de samenwerking van deze twee vitamines is de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan. Waarom je vitamine D moet combineren met vitamine K lees je hier in deze blog.

Vitamines D en K: wat zijn deze vitamines?

Deze twee vitamines lossen in vet op. Dit houdt in dat deze twee vitamines het beste opgenomen worden in combinatie met vet en dat deze in vetrijk voedsel voorkomen. Als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Hierdoor wordt deze vitamine ook wel de zonnevitamine genoemd. Je maakt ongeveer 20.000 IE (500mcg) aan op het moment dat je op een zonnige zomerdag een half uurtje op het strand bent. Dit is slechts 40 IE (1mcg) op een bewolkte winterdag. Ook in onze voeding komt vitamine D voor. Melk, eigeel, vlees en vette vis bevatten vitamine D. Ook vind je een kleine hoeveelheid vitamine D in paddenstoelen.

De minder bekende vitamine K wordt ook wel fylochinon genoemd. In fruit, plantaardige oliën en groene bladgroente komt deze vitamine van nature voor. Jammer genoeg bevatten deze voedingsmiddelen vitamine K1, de variant vitamine K die het minst goed wordt opgenomen. Producten zoals kwark, karnemelk en yoghurt en andere gefermenteerde producten bevatten vitamine K2 en is goed opneembaar. In de dikke darm wordt door het lichaam een kleine hoeveelheid vitamine K2 gevormd. 

Vitamine D: welke rol vervult het in het lichaam?

Voor onze gezondheid is vitamine D essentieel. Vitamine D is eigenlijk geen echte vitamine. In het lichaam zorgt het vet oplosbaar prohormoon vitamine D ervoor dat we fosfor en calcium kunnen opnemen. Het handhaven van het calciumgehalte in het bloed en de calciumopname bevorderen zijn dan ook de belangrijkste functies van vitamine D. Ook bij andere lichaamsprocessen speelt vitamine D een rol:

Normale botten worden er mee in stand gehouden;
De calcium- en fosforopname wordt ondersteund;
Vitamine D zorgt voor een goede handhaving van fosfor en calcium;
Het celdelingsproces wordt ondersteund;
Het ondersteunt het immuunsysteem;
De gezondheid van de tanden wordt bevorderd;
De normale werking van spieren en houdingsstabiliteit wordt ondersteund.

Vitamine K: welke rol vervult het in het lichaam?

Dat vitamine K uitsluitend belangrijk was voor de bloedstelling werd lang gedacht. Ook andere functies kwamen aan het licht naarmate andere vormen van vitamine K werden ontdekt. Naast dat vitamine K goed is voor de bloedstolling, draagt het ook bij aan de botsamenstelling. Ook zijn er andere eigenschappen waarover vitamine K beschikt. Het wordt namelijk ook wel de ‘verjongingsvitamine’ genoemd door healty aging experts. Op de functies van vitamine K mag wegens Europese wetgeving niet verder ingegaan worden.

Zorg voor een goede vitamine K status als je vitamine D wilt aanvullen.

Gebruik je vitamine D3 meer dan 3000 IE (75mg) per dag?

Een onvoldoende inname van vitamine K kan ongunstig uitpakken voor de vitamine D suppletie is gebleken uit verschillende onderzoeken. De aanmaak van vitamine K-afhankelijke GLA eiwitten wordt namelijk gestimuleerd door vitamine D. Om te zorgen dat calcium op de juiste plekken terecht komt hebben deze eiwitten vitamine K nodig. Calcium komt dus niet in de botten terecht terwijl het wel goed opgenomen wordt. Het resultaat is dat het overschot aan calcium terecht komt in de vaatwand.

Krijg je dagelijks meer vitamine D binnen?

Zorg er dan voor dat je ook voldoende vitamine K binnenkrijgt. In tegenstelling tot de opslag van vitamine D, is de opslagcapaciteit van vitamine K beperkt. Vitamine K2 aanvullen is dus raadzaam om genoeg van deze vitamine binnen te krijgen.

De superieure vitamine K2 MK-7 uit nattō.

Wilt u uw vitamine K balans verhogen?

Een vitamine K-supplementen met MK-7 uit nattō is op dat moment aan te raden. Een van de vele vormen van vitamine K2 is MK-7 (menaquinon-7). Ten opzichte van vitamine K1 en MK-4 blijkt vitamine K2 MK-7 superieur. De opname is tot wel tien keer beter dan vitamine K1 uit plantaardige voeding en wordt veel efficiënter opgenomen.

Vitamine K1 blijkt zich voornamelijk in de lever te concentreren na opname. MK-7 verdeeld zich beter over het lichaamsweefsel. Ook de langste halfwaardetijd hoort bij een van de voordelen van vitamine K2 MK-7. De halfwaardetijd geeft aan hoelang een bepaalde voedingsstof in het lichaam actief blijft. MK-7 verdwijnt pas na 72 uur uit het bloed in het lichaam.

Synergetische werking tussen vitamine D en K
Om de botten sterk te houden werken de vitamine K en D nauw samen. Deze samenwerking heeft een synergetische werking. Dit houdt in dat naast dat de stoffen afzonderlijk van elkaar werken, ze beter werken als ze samengaan. Bij kinderen en volwassenen heeft de combinatie van vitamine D3 en K2 een positieve werking op de botmineraaldichtheid. De mineralen calcium en fosfor worden beter door het lichaam opgenomen uit voeding door vitamine D. Vitamine K zorgt er daarnaast voor dat het mineraal calcium op de juiste plek terecht komt.

Vitamine pillen bestsellers