Welke vitamines hebben vrouwen nodig per leeftijd?

Wat zijn de beste voedingssupplementen voor vrouwen van jong tot oud?

De behoefte aan vitamines en mineralen veranderen door de jaren heen. Een evenwichtige, gezonde voeding is iets waar uiteraard geen leeftijd aan gebonden is. Door de jaren heen veranderd onze levensstijl, voeding en onze gezondheid. Deze veranderingen zorgen ervoor dat we verschillende supplementen nodig kunnen hebben in verschillende levensfases. In dit artikel vertellen we je per leeftijdscategorie welke supplementen van pas kunnen komen.

Vrouwen in hun twintig

Over het algemeen zitten twintigers nog in hun beste lichamelijke gezondheid. De vitamine inname is voor deze leeftijdscategorie is nog steeds erg belangrijk. Gebruik je bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Dan kan een multivitaminen een goede ondersteuning bieden. Een aantal soorten van de anticonceptiepil zorgen namelijk ervoor dat de vitamines B,C en E minder goed worden opgenomen. Ook de opname van magnesium, co-enzym Q10, bètacaroteen, selenium en zink worden minder goed opgenomen. De uitscheiding van deze stoffen via de urine kan worden bespoedigd. Hierdoor kan het lichaam een grotere behoefte hebben aan deze voedingsstoffen. Het nemen van extra ijzer kan ook overwogen worden. Er gaat veel bloed verloren bij de menstruatie. In de meeste gevallen kan het lichaam dit opvangen maar niet altijd. De aanmaak van rode bloedlichamen wordt ondersteund door ijzer. Het zuurstof transport wordt door de rode bloedlichaampjes verzorgd. Een supplement met magnesium kan handig zijn op het moment dat je veel sport. Magnesium draagt bij aan de opbouw van eiwitten, spierontspanning en de normale werking van de spieren.

Vrouwen in hun dertig

Over het algemeen zijn dertigers ook vrij gezond. Het lichaam functioneert zowel mentaal als fysiek vaak nog normaal. Toch kunnen door bijvoorbeeld kinderen en werk bepaalde stressfactoren opspelen en zorgen voor energiegebrek. Een magnesium- of ijzersupplement zouden bij de dertigers ook kunnen ondersteunen. Monnikspeper oftewel vitex agnus castus zou ook kunnen ondersteunen bij vrouwen in deze leeftijdscategorie. De gemoedstoestand wordt hiermee ondersteunt en het helpt bij ongemakken tijdens de menstruatie. Voor vrouwen die zwanger willen worden staat folaat foliumzuur met stipt bovenaan. Folaat foliumzuur draagt bij de zwangerschap bij aan weefselvorming. .

Ook het concentratievermogen, het energieniveau en het immuunsysteem worden hiermee ondersteund. We halen foliumzuur enkel uit voeding of supplementen omdat het lichaam deze stof niet zelf aanmaakt. Foliumzuur wordt aangeraden bij vrouwen vanaf de eerste poging van zwanger raken tot en met week twaalf van de daadwerkelijke zwangerschap. Heb je geen kinderwens maar ga je niet goed om met anticonceptiemiddelen? Ook dan kan foliumzuur helpen. Wanneer je toch ongepland zwanger wordt zorgt dit er voor dat je in ieder geval voldoende foliumzuur in het lichaam

Vrouwen in hun veertig

De levensstijl van vrouwen in de veertig is vaak hectisch en druk. Het leiden van een sociaal leven, opgroeiende kinderen, werk en hobby’s. Het vrouwenlichaam gaat in deze fase ook veranderingen meemaken zoals de overgang. De behoefte aan vitamine C raakt verhoogd op het moment dat je veel stress ervaart. Ook kan overwogen worden andere supplementen te nemen. Zo kan het mineraal selenium, dat belangrijk is bij verschillende processen in het lichaam, ondersteuning bieden. Selenium heeft daarbij ook een krachtige antioxiderende werking. Selenium draagt bij aan gezond haar en gezonde nagels en ondersteunt de schildklier. Selenium is daarbij goed voor het afweersysteem en de vruchtbaarheid van de man. Een hyaluronzuur kan overwogen worden op het moment dat je last begint te krijgen van een droge huid en/of rimpels. Deze lichaamseigen stof komt van nature voor in het zenuwweefsel, epitheelweefsel en bindweefsel.

Vrouwen in hun vijftig

Rondom het 50e levensjaar komen de meeste vrouwen in de menopauze. Een daling van het oestrogeengehalte gaat hiermee gepaard. Het hart te ondersteunen met de juiste stoffen is bovendien erg belangrijk. Een voorbeeld van zo’n stof is lycopeen. In tomaten komt deze stof van nature voor. In gebakken of gekookte tomaten komt meer van deze stof voor dan in rauwe tomaten. Het bij slikken van vitamine D wordt door de Nederlandse Gezondheidsraad aangeraden bij iedereen vanaf het vijftigste levensjaar. Vitamine D komt voor in voeding maar enkel in kleine hoeveelheden. Vitamine D wordt daarbij ook minder goed door de huid uit zonlicht opgenomen naarmate we ouder worden. Om het verlies van botmineralen te ondersteunen is een combinatie van calcium en vitamine D supplementen aan te raden. Ook ondersteunen vitamine D en calcium gezonde tanden.

Vrouwen in hun zestig

Bepaalde lichaamsfuncties worden trager in de tien jaar na het zestigste levensjaar. Het wordt lastiger om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen omdat de smaak en trek afnemen. De opname van vitamine B12 door het lichaam neemt op deze leeftijd ook af. Voor vijftigplussers kan het nuttig zijn om vitamine B12 bij te slikken of een multivitaminen. De natuurlijke afweer van het lichaam en het energieniveau wordt ondersteund door vitamine B12. Ook het zenuwstelsel wordt ondersteund door vitamine B12. Voor vegetariërs en veganisten wordt een supplement met vitamine B12 aangeraden omdat B12 enkel in dierlijke producten wordt gevonden. Verschillende antioxidanten en veel vitamine C wordt bijvoorbeeld gevonden in rozenbottelextract. Ook ondersteunt het de spijsvertering en houdt het de gewrichten soepel.

Vrouwen in hun zeventig

Na het zeventigste levensjaar merken veel mensen dat het smaak- en reukvermogen afnemen net als de eetlust. Om toch voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen kan een multivitaminen een welkome aanvulling zijn. Voor deze leeftijdscategorie blijven vitamine D en vitamine B12 erg belangrijk.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk