Vitamine energie? Deze vitamine geeft je super veel energie!

De vitamine van de energie: vitamine B3

Vitamine B3 is een ware energie vitamine. Vitamine B3 maakt onderdeel uit van de vitamine B-Complex familie. Bij het vrijmaken van energie uit voeding speelt vitamine B3 een belangrijke rol. Ook is vitamine B3 betrokken bij andere processen. Lees hier verder als je meer wilt weten over de energie vitamine B3.

De ‘nep’-vitamine B3

Als we streng gaan kijken naar de eisen waar een vitamine aan moet voldoen, dan valt vitamine B3 officieel niet onder de vitamines. De definitie van een vitamine is namelijk een stof die het lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel essentieel is. Vitamine C is hier een voorbeeld van.

Vitamine B3 voldoet niet aan de eis omdat het lichaam deze wel zelf kan aanmaken. Maar waarom dan nog wel de naam vitamine B3? Dit komt omdat nicotinezuur al een lange tijd vitamine B3 wordt genoemd. Om deze rede is dus besloten dat de naam vitamine B3 blijft.

Wat zijn andere benamingen voor vitamine B3?

Hoe komt het dat vitamine B3 ook wel niacine, nicotinezuur of vitamine PP wordt genoemd?

Vitamine B3

De naam vitamine B3 komt omdat vroeger gedacht werd dat vitamine B één vitamine was. Nadat bekend werd dat er maar liefst 8 verschillende vitamines B bestonden moesten deze uit elkaar worden gehouden.

Dit werd gedaan door iedere B vitamine een nummer te geven. Dit zorgde ervoor dat we nu de volgende B vitamines kennen: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Het eerste wat hieraan opvalt is dat de nummers niet aansluiten. Omdat later onderzoek heeft uitgewezen dat sommige vitamines ‘nep’ waren, zijn deze uit de reeks verwijderd. Vandaar dat de nummers niet aansluiten.

Vitamine PP

In het verleden werd de naam vitamine PP gebruikt voor vitamine B3. De PP in vitamine PP staat voor Pellagra Preventing factor’. Bij een groot tekort aan vitamine B3 ontstaat er Pellagra. Omdat voeding in ontwikkelingslanden vaak te weinig eiwitten bevat komt Pellagra geregeld voor.

Niacine en nicotinezuur

Niacine en nicotinezuur zijn de benamingen die je tegenkomt als je verder gaat lezen over vitamine B3. Nicotinezuur wordt ook wel niacine genoemd om verwarring met nicotine uit sigaretten te voorkomen. Dit heeft namelijk niets met elkaar te maken.

Voedingsmiddelen met vitamine B3

In voedingsmiddelen komt vitamine B3 voor als nicotinamide of nicotinezuur. In dierlijke producten zoals lever, rundvlees, kip en tonijn komen deze stoffen voor. In mindere maten komen deze stoffen voor in groente, peulvruchten, graanproducten en aardappelen.

In de levensmiddelenindustrie wordt vitamine B3 ook als additief gebruikt. Vitamine B3 wordt gedeclareerd als E375. Vitamine B3 als additief wordt gebruikt om van producten de houdbaarheid te verlengen.

De energievitamine B3

De energievitamine is waar vitamine B3 om bekend staat. Het is belangrijk te weten hoe vitamine B3 in verband staat met de stofwisseling om te begrijpen waar de naam ‘energievitamine’ vandaan komt.

De stoffen nicotinamide en nicotinezuur krijgen we binnen via de voeding. Het lichaam kan met deze twee vormen nog niet erg veel. Om van deze stoffen te profiteren moeten deze eerst omgezet worden. De stoffen worden naar de lever gebracht nadat de dunne darm de stoffen heeft opgenomen. De stoffen worden omgezet naar niacine door de lever. Niacine werkt als co-enzym. Om een enzym zijn functie uit te laten voeren zijn co-enzymen nodig. Bij de energievoorziening zijn deze allemaal betrokken.

Uit tryptofaan kan het lichaam zelf niacine aanmaken. Het aminozuur tryptofaan komt voor in pinda’s, chocolade, kip, zuivel, havermout en banaan.

Niacine lost op in water. Dit wordt dus niet door het lichaam opgeslagen en het overschot verlaat het lichaam via de urine. In tijden van een tekort aan niacine kan het lichaam dus geen beroep doen op een voorraad.

De huid wordt gezond gehouden door vitamine B3 en het helpt tegen vermoeiheid. In het lichaam heeft vitamine B3 echter nog meer functies. Vitamine B3 is bijvoorbeeld betrokken bij de concentratie en het leervermogen, draagt het bij aan de zenuw- en hersenfuncties en wordt het zenuwstelsel ondersteund om goed te kunnen functioneren. Ook de slijmvliezen worden ondersteund door deze vitamine. Vitamine B3 is dus bij heel erg veel functies betrokken.

Waar kan vitamine B3 niet goed tegen?

Bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen gaan niet goed samen met vitamine B3. De anticonceptiepil, antibiotica en alcohol kunne bijvoorbeeld vitamine B3 afbreken. Tijdens de bereiding van voedsel is niacine ook erg kwetsbaar. Omdat vitamine B3 een vitamine is die in water oplost, gaat er veel van verloren via het kookvocht. Om zoveel mogelijk van de vitamine te behouden is het belangrijk om in weinig water en kort te koken. De opgeloste niacine in kookvocht kan bijvoorbeeld als basis worden gebruikt in een groentesaus.

Supplementen met vitamine B3

Vitamine B3 vind je bijvoorbeeld terug in een vitamine B-Complex supplement. Ook is vitamine B3 als los supplement verkrijgbaar. Bij vermoeidheid, stresssituaties en inspanningen kan een supplement met vitamine B3 een oplossing bieden.  

Vitamine pillen bestsellers