Vitamine voor concentratie en geheugen

Welke vitamines voor concentratie?

Het is weer zover, er zullen weer eindexamens gemaakt moeten worden. Voor veel betekent dit hard leren, veel stress en hopen dat je alle leerstof kunt onthouden. Hiervoor is een goede concentratie nodig! Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je fit de examens in kunt.

Vitamines en mineralen voor tijdens het leren

Kunnen mineralen en vitamines eigenlijk helpen bij het leren? Vitamine C en B-vitamines (foliumzuur, B1, B3, B6, B8 en B12) zijn bevorderlijk voor de concentratie, het geheugen en onze leerprestaties.

Ook kunnen de mineralen jodium, ijzer, magnesium en zink hieraan bijdragen. Het helpt helaas niet om de stof beter tot je op te kunnen nemen maar wel kan een tekort aan deze mineralen en vitamines ervoor zorgen dat je minder goed zult presteren.

Een frisse en gezonde start

We geven jou enkele tips om fit en gezond aan je examens te starten:

1. Rust goed uit, zorg voor voldoende slaap en ga op tijd je bed in.
2. Begin de dag met een goed ontbijt. Een ontbijt zal ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Dit komt omdat het de darmen aan het werk zet waardoor je alle nodige voedingsstoffen gemakkelijker binnenkrijgt.
3. Zorg dat je gezonde tussendoortjes hebt. Denk hierbij aan fruit, wortel of tomaten. De mineralen en vitamines die deze bevatten kunnen je helpen bij de concentratie!
4. Zorg dat je je regelmatig kunt ontspannen. Dit kun je doen door maaltijden in te plannen zodat je het rustig kunt opnemen. Daarnaast is het ook goed om even te gaan sporten.
5. Lukt het je in deze hectische periode niet om gezond te blijven eten? Dan kun je kiezen om met een multivitamine je voeding aan te vullen. Een multivitamine supplement die 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat zal ervoor zorgen dat je alsnog alle mineralen en vitamines binnen gaat krijgen die je nodig hebt.

Als laatste willen we je succes wensen met de eindexamens!

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan