Vitamine voor spieren en gewrichten

Welke vitamines voor spieren en gewrichten?

Elke dag bewegen zal ervoor zorgen dat je je fitter en gezonder zal voelen. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je spieren en je botten sterker worden. Ook zorgt het dat het kraakbeen goed blijft. Ook gezond eten wat genoeg mineralen en vitamines bevat is belangrijk voor de gewrichten, botten en gezonde spieren.

Sterke spieren

Dagelijks werken er in het lichaam ongeveer 600 spieren samen. De ene spier zorgt bijvoorbeeld dat je kunt ademhalen terwijl de ander ervoor zorgt dat je je kunt bewegen. Weer een ander zal zorgen voor de vertering van je eten. Als je soepele spieren wilt behouden dan zul je met regelmaat moeten bewegen.

Ook gezonde maaltijden helpen hierbij. Dit komt omdat je voor het sterk en soepel houden van je spieren je proteïne (eiwit) nodig hebt. Bij het behoud van sterke en soepele spieren spelen ook vitamine D, kalium, calcium en magnesium een rol. Een tekort van magnesium zou bijvoorbeeld tot spierkramp kunnen leiden. Daarom wordt er bij sporters en zwangere vrouwen geadviseerd om magnesium suppletie te nemen. Dit kan een tekort voorkomen en daarmee ook spierkramp.

Sterke botten

Het hele leven lang maakt je lichaam steeds bot aan en breekt het ook af. Wanneer je jonger bent zal er meer botopbouw zijn dan botafbraak. Hierdoor kun je botten sterken en ook groter worden. Na de leeftijd van 45 jaar zal dit gaan omdraaien en zal er dus meer botafbraak zijn dan dat er botopbouw is. Dat calcium de botten ondersteunt is bij de meeste Nederlands wel bekend. Via zuivelproducten zoals melk krijgen de meesten iedere dag genoeg calcium binnen. Al is het binnenkrijgen van alleen calcium niet genoeg voor ons lichaam. Het lichaam heeft naast calcium ook vitamine D nodig. Vitamine D is nodig om de calcium goed op te nemen.

Omdat na de leeftijd van 45 jaar de botafbraak dus sneller gaat is het vanaf dan extra belangrijk om te zorgen dat je voldoende vitamine D en calcium binnen gaat krijgen. De Gezondheidsraad adviseert om deze reden vitamine D-supplementen aan mannen boven de 70 jaar en vrouwen boven de 50 jaar.

Ook vitamine C, zink, mangaan, fosfor en magnesium zullen helpen om de botten gezond te houden.

Gewrichten soepel houden

Tussen je gewrichten en de botten in vind je het kraakbeen. Kraakbeen zorgt ervoor dat gewrichten pijnloos en soepel blijven bewegen. Je kunt het kraakbeen zien als een soort kussen die mee veert wanneer er druk komt te staan op een gewricht of het gewricht beweegt. Vitamine C speelt bij het aanmaken van kraakbeen ook een belangrijke rol. 

In beweging blijven

Alleen gezond eten is niet voldoende om soepele spieren en sterke botten te behouden. Naast een gezonde voeding is ook bewegen erg belangrijk. Om deze reden adviseert Gezondheidsraad beweegrichtlijnen.

Voor volwassenen geldt:

-Elke dag bewegen is goed, meer bewegen is altijd nóg beter.
-Probeer elke week minstens 150 minuten matig tot intensief te bewegen. Dit kun je doen door te fietsen of wandelen. Het zal zorgen voor een extra gezondheidsvoordeel wanneer je vaker en langer intensief beweegt.
-Probeer op zijn minst twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten uit te voeren. Als je ouder bent dan 70 jaar kun je dit combineren met balansoefeningen.
-Niet te veel stilzitten!

Kinderen van de leeftijdscategorie 4 tot 18 jaar:

-Elke dag bewegen is goed, meer bewegen is altijd nóg beter.
-Probeer elke week minstens 60 minuten matig tot intensief te bewegen. Dit kun je doen door te fietsen of wandelen. Het zal zorgen voor een extra gezondheidsvoordeel wanneer je vaker en langer intensief beweegt.
-Probeer op zijn minst drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten uit te voeren.
-Niet te veel stilzitten!

Vitamine pillen bestsellers