Mogen vitamine pillen mee het vliegtuig in?

Vitamine pillen vliegtuig in

Het korte antwoord op de vraag of vitamine pillen het vliegtuig in mogen is: ja. In de meeste gevallen mag je ze gewoon langs de douane meenemen. Wat wel een punt van aandacht is, of de bewuste vitamines legaal zijn in het land van aankomst. Nu is dit voor vitaminesupplementen vaak geen probleem, maar landen kijken bijvoorbeeld wel heel verschillend naar wietolie, wat je dus beter niet kunt meenemen tijdens je vliegreis.

vitamine pillen vliegtuig

Mogen eiwit supplementen het vliegtuig in?

Gewone eiwitten zijn overal wel toegestaan, maar dit geld niet voor hele specifieke supplementen zoals pre-workouts of fatburners die bepaalde ingrediënten kunnen hebben die niet overal toegestaan zijn. Wil je deze meenemen doe je er dus verstandig aan om de specifieke regels van je vakantiebestemming te checken.

Voedingssupplementen checken bij de douane

Wanneer je twijfelt of jouw supplement wel in het vliegtuig mag, kun je altijd even de douane bellen op telefoonnummer 0800-0143. Ook kun je de vliegmaatschappij contacten, vaak gaat dit via Twitter of telefoon het snelst, en zij hebben altijd up-to-date informatie over de geldende bagageregels voor vitamine supplementen. Ook is het natuurlijk gewoon toegestaan om je favoriete multivitamine tijdens je vlucht in te nemen.

“In de meeste gevallen mag (vitamine) supplementen gewoon meenemen.”

Waarop moet je letten als je supplementen meeneemt?

Wanneer je supplementen mee wilt nemen op reis is het belangrijk te letten op de deze 3 punten:

  • Zijn je supplementen voor eigen gebruik?
  • Is je supplement toegestaan in je land van bestemming?
  • Zitten ze in de correcte verpakking?

Vitamines in handbagage of ruimbagage?

In de Europese Unie gelden er uiteraard regels over wat je in je handbagage mag hebben en niet. Voor vloeibare supplementen geldt dat ze maximaal 100 milliliter mogen bevatten en moeten ze in een doorzichtige en hersluitbare verpakking zitten. Twijfel je nog? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

vitamine pillen mee in het vliegtuig

Medicijnen het vliegtuig in

Wanneer je medicijnen het vliegtuig in wilt nemen geldt de regel dat ze alleen met een doktersrecept zijn toegestaan.

Hoeveel supplementen mag je meenemen?

Gek genoeg is er geen vast aantal supplementen wat je mee mag nemen. Maar één ding moet je wel in de gaten houden; wanneer je heel veel potjes meeneemt kan de douane het als handel zien, en dat is uiteraard niet toegestaan.

Welke vitaminepillen mogen bijna altijd mee in het vliegtuig?

De meest bekende vitamines, mineralen en supplementen zijn wel toegestaan.
Deze zijn (vrijwel) altijd toegestaan en handig om mee te nemen:

Belangrijke tip voor in het vliegtuig

Het is slim om een lijst of foto van de ingrediënten van je supplement voorhanden te hebben. Daarnaast is het verstandig om je supplementen bovenop kleding te leggen, zodat niet je hele koffer hoeft te worden doorzocht en het duidelijk is dat je niets te verbergen hebt. Zo zal het in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn om langs de douane te gaan.

Extra aandacht voor poeder supplementen

Wanneer je de originele verpakking niet meer in bezit hebt, kan het bij poeder supplementen erg nuttig zijn om een etiket met de ingrediënten mee te nemen. Want hoewel douaniers het verschil vaak meteen wel zien, kunnen poedervormige supplementen uiteraard soms wel voor verwarring zorgen tijdens de bagagecontrole.

“Het is, voor de zekerheid, slim om een foto van de ingrediënten te maken.”

Zoals je ziet is het ook voor vitaminepillen en andere supplementen een kwestie van gezond verstand. Is het duidelijk wat je meeneemt, en niet iets ‘geks’ (of iets dat er vreemd uitziet), dan zit je in de meeste gevallen gewoon goed. Goede reis gewenst!

Vitamines.com

Veelgestelde vragen over vliegtuigen en gezondheid?

Antioxidanten

Meer weten over antioxidanten tijdens krachttraining of stoelgang of onderwerpen rondom aminozuren pre-workout en een goede gemoedstoestand? Dan ben je op het juiste adres.

Vloeistoffen en vegan suppletie

In het blog leer je over vegan vloeistoffen, schildklier werking alsmede verzadigde vetten en prebiotica naast vitamine b-complex en babyvoeding.

KLM of Ryanair check-in

Of je nu vliegt met KLM of RyanAir; we wensen je een goede vlucht en een makkelijke check-in. Houd je aan de regels en lees dit blog daarom goed door.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink
Vitamine pillen bestsellers