Voedingssupplementen hoe worden ze gemaakt?

Supplementen, hoe worden deze gemaakt?

Een supplement bevat voedingsstoffen zoals mineralen, bioactieve stoffen of vitamines in drankjes, poeders, capsules of pillen. Supplementen zijn er om een bijdrage te leveren aan een al gevarieerde en gezonde levensstijl. Hoe deze supplementen gemaakt worden en waar producenten allemaal aan moeten voldoen lees je hier.

De verschillende soorten voedingssupplementen

Supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en merken. Voedingssupplementen kunnen min of meer worden ingedeeld in onderstaande vier categorieën:

  1. Enkelvoudige vitaminesupplementen. Deze supplementen bevatten maar één soort vitamine.
  2. Gecombineerde vitaminesupplementen.
    Deze supplementen bestaan vaak uit een vitamine gecombineerd met een mineraal. Een vitamine B-Complex of een vitamine D pil met calcium toegevoegd zijn hier voorbeelden van.
  3. Multivitaminen.
    Een multivitaminen is een combinatie van de dertien vitamines waarbij bijvoorbeeld ijzer en magnesium als mineralen worden toegevoegd.
  4. Andere supplementen.
    Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld supplementen op basis van olie (omega oliën, borage olie en druivenpitolie), stofwisselings- en spijsverteringsenzymen (plantenenzymen, lactase, CoQ10) en kruiden supplementen (gember, kaneel, sint-janskruid).

Synthetische en natuurlijke vitamines en de verschillen

Stoffen die van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn worden natuurlijke vitamines en mineralen genoemd. Een vitamine is synthetisch op het moment dat deze in een laboratorium wordt gemaakt.

Synthetische vitamines zijn even veilig en gezond voor het lichaam omdat een synthetische vitamine dezelfde chemische formule en 3D structuur heeft als een natuurlijke. Het lichaam kan deze twee niet van elkaar onderscheiden.

Zit er een effectiviteitsverschil tussen beide?

Zowel natuurlijke als synthetische vitamines kunnen goed door het lichaam worden opgenomen. Per vitamine zit er wel verschil. In een synthetische vorm zijn vitamine D, B5, B6, B11 en B12 beter opneembaar. Deze vitamines moeten namelijk door het lichaam eerst nog worden omgezet naar de actieve vorm. Deze omzetting wordt gedaan in de darmen en de maag. In dit geval spelen er verschillende factoren mee. Vitamine B12 wordt bijvoorbeeld minder goed opgenomen als je maagzuurremmers gebruikt.

Er geldt een uitzondering voor vitamine E. Vitamine E wordt 3,42 keer sneller in natuurlijke vorm opgenomen ten opzichte van de synthetische vorm.

Welke processen bestaan er voor het maken van synthetische vitamines?

Het isoleren van de stof

Rond 1910 werd voor het eerst zuivere vitamine C verkregen door de isolatie van de stof uit sinaasappels en limoenen. Uit glucose wordt hedendaags vitamine C gesynthetiseerd. Door bacteriën wordt deze glucose gefermenteerd.

Industriële productie of synthese

Door middel van chemische bewerkingen worden synthetische voedingssupplementen in een laboratorium of fabriek gemaakt. Moleculaire structuren kunnen worden nagemaakt van vitamines en mineralen uit olie. Er zit dus bijna geen verschil tussen een synthetische en natuurlijk vitamine. Ook synthetische vitamines worden dus goed opgenomen (in sommige gevallen ook beter) door het lichaam.

De hulpstoffen

Er zijn zogenoemde ‘hulpstoffen’ nodig voor de productie van poeders, vloeibare producten, tabletten of capsules. Deze hulpstoffen kunnen verschillende functies hebben. Zo kunnen deze hulpstoffen ervoor zorgen dat de ingrediënten niet bij elkaar komen. Om capsules met een gelijke samenstelling te vullen zijn de vulstoffen cellulose en rijstconcentraat nodig. Om er voor te zorgen dat ingrediënten niet vast gaan plakken tijdens het productieproces zijn antiklontermiddelen nodig.

Wat is de wet- en regelgeving rondom de productie van voedingssupplementen?

Er zijn verschillende wetten en regels verbonden aan de productie of de verkoop van voedingssupplementen.

Europese richtlijn

De basis voor de Nederlandse regelingen en wetten is de Europese richtlijn voor voedingssupplementen. Consumenten worden met deze richtlijn beschermd tegen gezondheidsrisico’s. In deze richtlijn vind je bijvoorbeeld terug dat er geen misleidende informatie mag staan op verpakkingen en websites. Je vindt hier bijvoorbeeld ook:

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

Welke hoeveelheden een supplement mag bevatten aan vitaminen en mineralen
Wat de eisen zijn op verpakkingen en advertenties qua gezondheidsclaims

Het warenwetbesluit Kruidenpreparaten

Sint-janskruid, gingko, kurkuma, valeriaan en knoflook zijn kruiden die als extract of preparaat worden gebruikt in voedingssupplementen. Op het moment dat deze gebruikt worden in een voedingssupplement moeten deze voldoen aan de regels in het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten.

Voedingssupplementen en claims

De Verordening (EG) nr. 1924/2006 is van toepassing op voedingssupplementen. Onder bepaalde voorwaarden mogen gezondheids- en voedingsclaims op de producten staan. Er mogen geen medische claims worden gedaan omdat het geen geneesmiddelen zijn. Wanneer de claims kunnen worden waargemaakt en onderbouwd kunnen worden mogen gezondheidsclaims gemaakt worden.