Wat helpt bij een kater, welke vitamine moet ik nemen bij een kater?

Welke voedingsstoffen helpen tegen een kater?

Iedereen heeft wel eens net dat ene glaasje te veel op. Dat ene laatste drankje wat je neemt wat er voor zorgt dat je de dag erna er de rekening voor krijgt. Maar wat kan helpen na dat ene feestje waardoor je beter de dag doorkomt? En welke voedingstoffen kun je nemen om je lever te ondersteunen?

Alcohol: wat is het eigenlijk?

Een van de meest bekende bedwelmende middelen wereldwijd is alcohol. Ongeveer 80% van de volwassen in Nederland drinkt wel eens alcohol. Alcohol is eigenlijk ethanol of ethylalcohol. Het wordt in heel erg veel sociale drankjes gebruikt. Alcohol list goed op in water, is smaakloos, kleurloos en helder. Het verspreid snel door het lichaam en wordt eenvoudig door het bloed opgenomen. Alcohol is een zogenoemde neuroactieve stof. Een neuroactieve stof is een stof die onze stemming en perceptie kan veranderen.
Ook bevat de stof een grote hoeveelheid energie. Zo krijg je al 7 kcal binnen bij één gram alcohol. Gemiddeld bevat een glas wijn ongeveer 10 gram. Alcohol heeft een uniek metabool patroon in vergelijking met andere caloriebronnen zoals vezels, eiwitten en koolhydraten. De calorieën in alcohol hebben geen voedingswaarden maar leveren wel energie. Dit zorgt er dus voor op de lange termijn als je veel drinkt en niets eet, je afvalt in plaats van dat je aankomt.

Wat doet alcohol met het lichaam?

De kans is groot dat je ervaring hebt met de effecten van alcohol. Meestal voel je de impact van alcohol niet meteen. Je ervaart minder remming en je voelt je vaak losser na één drankje. Dit komt door de dempende werking op het centrale zenuwstelsel van alcohol. Emoties van angst en vrees worden onderdrukt en cellen onderling gaan trager met elkaar communiceren.

Ook zijn er nadelige effecten van alcohol. De eetlust wordt vergroot, je reuk, smaak en gezichtsvermogen gaan achteruit en de polsslag en ademhaling versnellen. Ook krijg je na enkele uren last van uitdroging op het moment dat je tussendoor geen water of andere niet-alcoholische dranken drinkt.

De afbraak van alcohol door de lever

Net als andere afvalstoffen, breekt de lever ook alcohol af. In het lichaam wordt 90 tot 95% van de alcohol door de lever afgebroken. Zweet, urine en via de ademhaling verlaat de resterende 5 tot 10% het lichaam. De lever heeft ongeveer 1,5 uur nodig om één glas alcohol af te breken. Ieder glas wat je nuttigt is 1,5 uur extra wat de lever nodig heeft.

Je lichaam heeft bijvoorbeeld om 08:00 uur in de ochtend nog niet alle alcohol uit het lichaam afgebroken op het moment dat je meer dan zes drankjes hebt gedronken tussen 00:00 en 03:00 uur. Het verschilt per persoon hoelang dit precies duurt. De nog schadelijkere stof aceetaldehyde ontstaat bij de afbraak van de schadelijke stof alcohol.

Op lange termijn zorgt deze stof voor vervetting en tast het de levercellen aan. De lever functioneert minder goed als deze meer vet bevat. Met kleine leefstijlaanpassingen kun je gelukkig al een verschil maken. Ook is de lever in staat zichzelf te herstellen. Hoe je de lever kan ondersteunen tijdens deze belasting lees je hieronder.

De spijsvertering en alcohol

De spijsvertering wordt beïnvloed door alcohol. Hoe dat zit lees je hier. Voor een goede werking van de spijsvertering is veel vocht nodig. Omdat we vaker plassen en meer transpireren als we alcohol drinken verliezen we veel vocht. Alcohol komt in het lichaam in aanraking met de spijsverteringsorganen. Het maagslijmvlies wordt op een negatieve manier beïnvloed door de vurige werking van alcohol. Als het maagvlies minder goed functioneert kan het ook minder goed vitamines en mineralen opnemen.

Het lichaam wordt ontdaan van vitamines en mineralen door alcohol

De opname van vitamines en mineralen kunnen worden verminderd als je stevig drinkt.

5-HTP

5-HTP, ofwel 5-hydroxytryptofaan, is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat de voorloper is van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust. Het is bekend dat sommige mensen 5-HTP gebruiken om hun stemming te verbeteren of om de symptomen van depressie en angst te verminderen.

Als het gaat om het nemen van drank en drugs, kan het gebruik van 5-HTP een aantal potentiële voordelen hebben. Omdat 5-HTP de serotoninespiegels in de hersenen kan verhogen, kan het mogelijk helpen bij het verminderen van de symptomen van een kater na het gebruik van bepaalde drugs, zoals MDMA. MDMA kan de serotoninespiegels in de hersenen tijdelijk verlagen, wat kan leiden tot gevoelens van depressie en angst. Het nemen van 5-HTP kan helpen om de serotoninespiegels weer op peil te brengen en mogelijk de negatieve bijwerkingen van MDMA te verminderen.

Vitamine B-Complex

Bij alcoholgebruik zijn vooral de B-vitamines erg gevoelig. Vitamine B-Complex zijn de acht B-vitamines. In het lichaam wordt vooral de opname van vitamine B1 (thiamine) geremd door alcohol. Deze vitamine scheid je nog eens extra uit via de urine. Vitamine B1 wordt daarom vaak voorgeschreven bij mensen die stevig drinken.

Vitamine C

Ook vitamine C wordt sneller uitgescheiden en minder goed opgenomen bij mensen die overmatig alcohol drinken. Omdat het lichaam probeert de schadelijke alcohol uit het lichaam te verwijderen wordt ook nog eens meer vitamine C verbruikt.

Magnesium

De neurotransmitters in de hersenen worden ook beïnvloed door alcohol. Deze ‘boodschapperstofjes’ sturen signalen van de zenuwcellen naar andere zenuwen, klieren en onze spieren. Een aantal neurotransmitters zijn: glutamaat, GABA, oxytocine, serotonine, dopamine en adrenaline.
De werking van het zenuwstelsel wordt gedempt door alcohol. Om de onderdrukking van deze prikkels na het drinken van alcohol te compenseren wordt extra magnesium gebruikt.

Wat kan ik voor een avondje alcohol drinken doen?

Geen alcohol drinken blijft de gezondste optie. Ben je van plan een aantal glazen te gaan drinken, zorg dan voor een goede voorbereiding:

Leg een goede bodem

Het hebben van een volle maag zorgt ervoor dat alcohol gelijkmatiger en langzamer in het bloed wordt opgenomen. Zo schiet de bloedsuikerspiegel niet zo snel naar beneden en raak je minder snel onder invloed.

Hydrateer met water tussendoor

Om je vochtbalans op peil te houden kun je het beste een rondje alcohol af en toe eens afwisselen met een glaasje water.

Zorg voor een goede nachtrust

Een feestje gaat vaak door tot in de late uurtjes. Neem de dag erna voldoende rust en probeer 7 tot 9 uur te slapen om het lichaam te laten herstellen.

Neem extra vitamine B-Complex, magnesium en vitamine C na een avondje alcohol

Toch dat ene glaasje te veel op? Neem dan extra magnesium, B-vitamines en vitamine C om de reserves aan te vullen. Zorg daarbij voor gezonde en gevarieerde voeding om de belangrijkste voedingsstoffen tot je te nemen.

Suppletie met kurkuma

Een van de meest gewaardeerde kruiden ter wereld is kurkuma. Dit is niet voor niets zo.  Curcuminoïden worden gewonnen uit de gemalen wortel van curcuma longa. Curcuminoïden hebben een positieve invloed op de lever en ondersteunen de galfunctie. Omdat curcumine door het lichaam niet goed wordt opgenomen kies je het beste voor een supplement waaraan zwarte peperextract is toegevoegd.

Wat is een kater?

Waarschijnlijk heb je er zelf ooit last van gehad of heb je erover gehoord: een kater. Een kater is kort gezegd een naar gevoel dat optreedt na het drinken van te veel alcohol. Als je een kater hebt, heb je meestal last van symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en voel je je over het algemeen niet lekker. 

Wanneer ontstaat een kater?

Een kater ontstaat meestal nadat je te veel alcohol hebt gedronken. Het lichaam probeert namelijk de giftige stoffen in de alcohol te verwerken. Na hoeveel alcohol je een kater krijgt is afhankelijk per persoon en lichaam. Een kater kan enkele uren na het drinken beginnen en piekt vaak wanneer de alcoholconcentratie in het bloed begint te dalen.

Wat is alcohol eigenlijk?

Alcohol is een stof die aanwezig is in dranken zoals bier, wijn en sterke drank. Ook wordt alcohol soms verwerkt in eten, zoals tiramisu. De wetenschappelijke naam van alcohol is ethanol. Deze stof wordt door ons lichaam opgenomen, of specifieker gezegd: door ons bloed.

Zo krijg je de welbekende kenmerken van alcohol: je kunt je meer ontspannen voelen, maar ook je grenzen kunnen vervagen. 

Wat doet alcohol met ons lichaam?

Veel mensen drinken alcohol bij sociale gelegenheden, maar wat doet het precies? Als je alcohol drinkt, komt het in je bloedbaan terecht en vervolgens beïnvloedt het je zenuwstelsel. Het zorgt onder andere voor ontspanning, maar kan ook je cognitieve functies (tijdelijk) veranderen. 

Na het drinken van te veel alcohol krijgt onder andere je lever een klap, die al deze alcohol moet verwerken. Daarnaast verdooft alcohol je zenuwstelsel wat kan zorgen voor cognitieve problemen, zoals geheugenverlies. Ook heeft alcohol onder andere een slechte invloed op je maag en spijsvertering, hart en bloedvaten en psychologische gezondheid. 

Wat kun je doen tegen een kater?

Heb je toch iets te veel gedronken afgelopen nacht? Een wondermiddel voor een kater bestaat helaas niet, behalve het minderen in alcoholgebruik. Wel kun je een aantal tips toepassen: 

  • Drink veel water. Alcohol kan uitdroging veroorzaken, dus het drinken van water kan helpen om gehydrateerd te blijven. Ook voordat je alcohol drinkt is het belangrijk voldoende water te drinken. 
  • Rust. Neem voldoende rust, je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en de alcohol te verwerken. 
  • Eet voldoende. Probeer lichte, maar ook voedzame maaltijden te eten. Dit kan helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. 
  • Vermijd meer alcohol. Meer alcohol drinken om de kater te vermijden is geen oplossing. Wellicht voel je de kater minder, maar daarna komt hij sterker terug.