Wat is een capsule? Mag ik capsules van supplementen open maken?

Mogen supplementen capsules opengemaakt worden?

Supplementen zijn er in verschillende soorten en maten: softgels, tincturen, pillen, capsules en poeders. Er zit een groot verschil in de grootte van een supplement.

Waarom kiezen voor softgels, pillen of capsules?

De smaak van supplementen en de inhoudsstoffen is meestal niet erg goed. Meestal zitten er synthetisch vervaardigde stoffen of fijngemalen plantaardige delen in. Omwille van de vaak vieze smaak worden de supplementen vaak in een HPMC capsule gedaan. Om klontering te vertragen of voorkomen wordt de inhoudsstof gemengd met maismeel, silicium dioxide of magnesiumstearaat. Nederland is een groot deel van het jaar vochtig. De capsule beschermd op deze manier de inhoudsstoffen tegen invloeden van buitenaf en vocht. Het vulmiddel microkristallijne cellulose wordt soms ook toegevoegd. Bij de productie van commerciële medicijnen zijn deze stoffen meestal wereldwijd en op Europees niveau goedgekeurd.

Portionering door capsulering

Doordat de inhoudsstof in een capsule zit is deze meteen in een goede portie afgemeten. In een capsule kunnen daarbij verschillende werkzame stoffen worden gebundeld. Stoffen die synergetisch met elkaar werken kunnen zo elkaar ondersteunen. Een plantenextract of mineraal, een enkelvoudige stof, kunnen zo eenvoudig worden verrijkt met andere stoffen.

Oliehoudende supplementen zitten vaak in een softgel. Een softgel is voor de meeste mensen toegankelijker omdat deze makkelijker ingeslikt kan worden dan een pil of capsule. Ook vloeibare inhoudsstoffen kunnen verpakt worden in een softgel. Visolie of plantenolie zijn voorbeelden van supplementen die in een softgel zitten.

Hoe kan ik het slikken van pillen vergemakkelijken?

Er zijn een aantal mensen die wat meer moeite hebben met het slikken van supplementen. Hieronder lees je per type supplementen hoe je het slikken ervan kan vergemakkelijken.

Pillen

Met een groot mes of met de hand kunnen pillen in kleinere stukjes worden afgebroken. Deze kleinere stukjes kunnen vermengd worden met een smoothie of een glas water om het slikken ervan nog makkelijker te maken. Met een vijzel kunnen deze kleinere stukjes eventueel tot poeder gemaakt worden. Deze vijzels zijn eenvoudig verkrijgbaar via het internet. Je mengt het poeder dan weer eenvoudig met een vruchtensap of voeding. Ook kun je het mengen in appelmoes of een geprakte banaan. Als je een blender hebt kun je de pillen hier ook toevoegen om er vervolgens met wat ingrediënten een smoothie van te maken.

Capsules

Het openmaken van een capsule kan eenvoudig. Vermeng de inhoud van de capsule bijvoorbeeld met een geprakte banaan, appelmoes of een smoothie. De smaak wordt er echter vaak niet beter van. Sommige supplementen zijn erg bitter of zuur van smaak.

Softgels

Zeker als er plantaardige olie in zit, zijn softgels erg makkelijk verwerkbaar. Teunisbloemolie bijvoorbeeld heeft een goede smaak. Maak met een scherp mes, een naald of speld of met je hoektanden een gat in de softgel. De inhoud ervan doe je door je maaltijd.

Tip: Met algenolie of visolie softgels is dit niet aan te raden. De smaak van deze supplementen is namelijk erg overheersend als je deze mengt met een maaltijd.

Het doorslikken van supplementen: twee technieken

Naast de bovengenoemde tips om het eenvoudiger te maken om supplementen te nemen lees je hieronder twee technieken die kunnen helpen.

  1. De methode van de waterfles bij tabletten of pillen

Leg een pil of capsule op de tong en vul een flesje met water. Leg het flesje op de lippen en neem een flinke slok water met een rustige, achterwaartse beweging. Zorg er tegelijkertijd voor dat er geen lucht bijkomt.

2. Het hoofd gebogen houden bij capsules

Leg een supplement op je tong. Drink een slok water die je nog niet meteen doorslikt. Ga met je hoofd richting je borst. Je voelt het water en de capsule nu achterin de keel. Houd het hoofd in deze positie en slik het water met capsule door.

Vitamine pillen bestsellers