Wat is inositol?

Wat is inositol?

Inositol is een halfvitamine. De twee bekendste vormen van inositol is D-chiro-inositol en myo-inositol. In deze blog lees je wat een halfvitamine is en vertellen we meer over de veelzijdigheid van inositol.

Vitamines en halfvitamines, wat is het verschil?

Stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en we deze daarom uit voeding moeten halen noemen we een vitamine. De lijst met vitamines was vroeger ontzettend lang. Echter heeft men achterhaald door middel van onderzoek dat niet alle vitamines “echte” vitamines zijn, doordat sommige van deze stoffen worden aangemaakt door het lichaam zelf. Dit betekent dat het geen vitamine is, omdat deze stof niet essentieel is. Stoffen worden halfvitamines genoemd wanneer deze stof veel invloed op het goed functioneren van het lichaam heeft. Een voorbeeld van zo’n halfvitamine is dus inositol.

Inositol werd voorheen onder de vitamines gerekend. Vitamine B7 werd inositol vroeger in Nederland genoemd. Inositol werd in het buitenland als vitamine B8 aangeduid.

“Vroeger werd inositol vitamine B7 genoemd en dacht men dat dit een vitamine was”.

Wat is inositol?

Inositol heeft diverse belangrijke functies voor het lichaam, het is een soort suiker. In verschillende natuurlijk voedingsbronnen komt vooral myo-inositol van nature voor. Voedingsmiddelen die inositol bevatten zijn onder andere noten, granen, peulvruchten en fruit. Uit andere stoffen zoals glucose (suiker) en andere vitamines kan ons lichaam zelf goed inositol halen. Door de juiste voeding tot je te nemen zorg je ervoor dat dit proces werkt.

Waar zorgt inositol voor?

Deze halfvitamine is zeer veelzijdig en speelt bij diverse functies een rol in ons lichaam, dit heb je hiervoor kunnen lezen. Inositol werkt nauw samen met een andere halfvitamine, dit is choline, om deze functies te vervullen. Deze vitamines vormen samen een hecht team en zorgen onder andere voor:

  • Het aanmaken van celmembranen

De wanden om onze cellen worden celmembranen genoemd. De functie van deze celwand kun je met een portier vergelijken. Sommige stoffen worden tegengehouden door het celmembraan en andere stoffen worden door de celwand heen gelaten. Om optimaal te kunnen functioneren is dit erg belangrijk.

  • Vetstofwisseling

Vetten hebben een vrij grote omvang. Inositol en choline maken vetten kleiner, om ervoor te zorgen dat het transport naar de lever gemakkelijker verloopt. Ook zorgt inositol voor de bouw van neurotransmitters, zoals serotonine. Boodschapperstoffen is ook wel een andere benaming voor neurotransmitters. Deze cellen zorgen voor de communicatie tussen zenuwcellen, voor bijvoorbeeld de aansturing van je spieren. Ook bij insulinewerking is voor inositol de rol van boodschapper weggelegd.

“De halfvitamine inositol is zeer veelzijdig en speelt bij diverse functies een rol in ons lichaam”.

Welke soorten inositol bestaan er?

Elke soort inositol bestaat weer uit een andere samenstelling. Er zijn diverse vormen van inositol. De meest bekende zijn D-chiro-inositol en myo-inositol, waarvan myo-inositol het meeste voorkomt en in je dagelijkse voeding te vinden is. In onze voeding komt D-chiro-inositol echter slechts in kleine hoeveelheden voor. Voorbeelden van voedingsmiddelen met een zeer kleine hoeveelheid D-chiro-inositol zijn pompoen(zaden), kikkererwten, boekweit en peulen van Johannesbroodboom. Voor ons lichaam zijn deze hoeveelheden te weinig. Gelukkig is ons lichaam zelf in staat om D-chiro-inositol aan te maken uit myo-inositol.

Supplementen met myo-inositol en D-chiro-inositol

Ondanks dat ons lichaam deze stoffen zelf kan aanraking kan het goed zijn om supplementen te gebruiken. Ook al klinkt dit misschien niet heel logisch. Deze ondersteuning kan belangrijk zijn voor je lichaam. Het proces waarbij myo-inositol naar D-chiro-inositol wordt omgezet is een ingewikkeld en lang proces, wat niet altijd even efficiënt verloopt. Ook bij een onvolledig voedingspatroon kan het voorkomen dat bepaalde stoffen in mindere mate aanwezig zijn in het lichaam, dit kan het optimale verloopt van de processen belemmeren.

Welke supplementen inositol kun je het beste gebruiken?

In het assortiment van Vitaminesperpost.nl vind je drie verschillende soorten supplementen die inositol bevatten.

  • Inositol supplement

In inostiol zit 500 mg myo-inositol. Deze stof speelt samen met choline een belangrijke rol in het vetzuurmetabolisme. Vegetariërs en veganisten lopen een groter risico om te weinig choline binnen te krijgen. Choline-inositol is in dit geval de beste keuze.

  • Choline-Inositol supplement

In choline-Inositol zit 250 mg choline en 250 mg inositol. In ons lichaam worden deze stoffen in ons lichaam in beperkte mate aangemaakt, beide stoffen zijn halfvitamines. Ook komen deze stoffen in lecithine voor. Voor de structuur van de celwanden heb je lecithine nodig en choline biedt ondersteuning aan een ondersteunt een normale vetstofwisseling en heeft een positieve werking op de lever.

  • D-Chiro-Inositol supplement

Het stofje D-chiro-inositol komt in zeer beperkte mate voor in voeding. De bioactieve stof D-chiro-inositol komen voor in de peulen van de Johannesbroodboom (carob). In het supplement van Vitaminesperpost.nl zit  minimaal 95% natuurlijk D-chiro-inositol. Deze stof is belangrijk voor de ondersteuning van de natuurlijke balans in het lichaam van de vrouw.

Vitamine pillen bestsellers