Wat zijn de gezondheidsvoordelen van safraan?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van safraan?

Al eeuwenlang wordt saffraan als smaakmaker en kleurstof in voedsel gebruikt. Het wordt vaak de ‘’gouden specerij’’ genoemd. Saffraan bestaat uit verschillende chemische verbindingen die zorgen voor gezondheidsvoordelen, smaak en kleur. Saffraan bestaat uit meer dan 150 verbindingen. De belangrijkste factoren voor het werkingsmechanisme zijn crocine, picrocrocine en safranal en zorgen voor de smaak en geur van saffraan.

Lees ook: Wat is Saffraan?

De gezondheidsvoordelen voor de geestelijke gezondheid, het gezichtsvermogen en de immuniteit  van saffraan zijn bevestigd door modern onderzoek. Houd er rekening mee dat men niet meer dan 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. Het zetten van saffraan thee is de gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken.

We hebben de gezondheidsvoordelen van saffraan hieronder voor u op een rijtje neergezet:

Depressie en het effect van saffraan

Het Saffraan extract ondersteunt deels de geestelijke gezondheid door de niveaus van norepinefrine en dopamine te verhogen. Saffraan verbeterde de symptomen van depressie significant blijkt uit een meta-analyse van vijf klinische onderzoeken van elke 30 tot 42 proefpersonen. Het effect was vergelijkbaar met die van het gebruik van standaard antidepressiva.

Het inemen van saffraan gedurende 6 weken bij 40 vrouwen met milde tot matige postpartumdepressie (na de bevalling) was effectiever dan het gebruikelijk antidepressivum Prozac.

De zieke van Alzheimer en saffraan

In een onderzoek onder 46 patiënten met de ziekte van Alzheimer verbeterde de cognitieve functie en verminderde dementie bij het gebruik van saffraan gedurende 16 weken. De behandeling met saffraan was bij 54 patiënten (15mg twee keer per dag gedurende 22 weken) net zo effectief als donepezil voor de ziekte van Alzheimer. Ook had het minder bijwerkingen op de spijsvertering. Het actieve ingrediënt van saffraan Crocin kan de afzetting van amyloïde-bèta-eiwitten remmen, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer.

Leestip: Wat zijn biologische vitamines?

Het effect op je ogen en saffraan

Crocine maakt de bloedvaten die het bloed naar de ogen voeren wijder en zorgt er zo voor dat het zicht van je ogen verbeterd. Bij ouder wordende mensen verbetert saffraan hiernaast het gezichtsvermogen. Patiënten ervoeren een significante verbetering van het gezichtsvermogen volgens recente klinische onderzoeken. Patiënten zagen gemiddeld twee extra lijnen op de oogkaart, die door oogartsen gebruikt wordt om het gezichtsvermogen te testen.

Saffraan is een sterke antioxidant

Saffraan heeft een enorme hoeveelheid aan plantaardige stoffen die fungeren als antioxidanten, deze moleculen beschermen de cellen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen.

Crocin, crocetine en safranal zijn deze opmerkelijke saffraan-antioxidanten.

Het helpen bij afvallen, het verminderen van de eetlust, ontstekingen verbeteren, hersencellen beschermen tegen progressieve schade en het hebben van antidepressieve eigenschappen zijn allemaal eigenschappen van crocine en crocetine.

Lees ook: Wat is koper?

Het verlagen van de bloeddruk en saffraan

De bloeddruk werd significant verlaagd bij een onderzoek onder 230 mannen die gedurende 26 weken saffraan als supplement gebruikte.

De seksuele functie en saffraan

Het libido, de algemene tevredenheid, en de erectie functie verbeterde significant volgens een analyse van 6 onderzoeken.

Bij vrouwen met een laag libido als gevolg van antidepressiva verhoogde na vier weken de seksuele begeerte en verlaagde seks gerelateerde pijn.

Menstruatie en saffraan

Vóór het begin van een menstruatie treden fysieke, emotionele en psychologische symptomen op die Premenstrueel syndroom (PMS) wordt genoemd.

Lees ook: Wat is een trillend oog?

Saffraan kan helpen bij de behandeling van PMS-symptomen volgens studies. Het dagelijks innemen van 30mg saffraan is effectief tegen symptomen als prikkelbaarheid, (hoofd)pijn en onbedwingbare trek bij vrouwen van 20 tot 45 jaar.

Anouk van der Laan